fileta z łososia zwykle coś zostanie, więc gospodarnie przyrządzamy jeszcze coś innego :) Często z założenia staram się robić "dwie pieczenie na jednym ogniu" :) Połowę łososia upieczonego wczoraj użyłam do pasty :) Składniki: 4 jaja gotowane na twardo, pieczony łosoś (200 gram, ja użyłam przyrządzonego do Sałatki z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu ), 2-3 łyżki majonezu, szczypior z dymki(...)młodych kurczaczków :) Łososia również rozdrabniamy starając się nie podjadać :) sypiemy pokrojony szczypior, pieprzymy czerwonym pieprzem, nie solimy, bo po co :) łączymy majonezem i gotowe :) do lodóweczki i nazajutrz smarujemy pastą świeże bułeczki
Delicious TitbitsJesteśmy smakoszami wszelakich past kanapkowych :) ...więc oto kolejna propozycja - połączenie delikatnego młodego groszku, jajek i żółtego sera - mniam :) Już dawno, żadna pasta tak mi nie smakowała jak ta, ...a została wymyślona i zrobiona w 10 minut. Składniki: 20 dag młodego groszku z zalewy, 4 jajka, 15 dag sera żółtego, 2 łyżki majonezu, pieprz. Jajka gotujemy i kroimy w kostkę dodajemy
Delicious TitbitsPost Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTakie pasty to samo zdrowie :) Prosty przepis, mało pracy, a przyjemność dla podniebienia jest bez zająknięcia pewna :) Zachęcam więc, róbcie pasty kanapkowe na śniadanko, na kolację... w roku szkolnym i w wakacje :) ...i do pracy, i do szkoły, a choć pomysł to nienowy, to z pewnością odlotowy :) Składniki: 20 dag sera białego, 1 mały pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki jogurtu
Delicious TitbitsPasta ze śledzi Domowa pasta kanapkowa ze śledzi solonych. Przepis na pastę ze śledzi solonych a'la Matias na kanapki. Pasta śledziowa z białym serem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawiona ostrą musztardą. Pastę ze śledzi można przygotować wcześniej i przechować w lodówce, włożoną do słoiczka. Gotową pastą smarować kromki pieczywa, posypać posiekaną zieleniną, można przybrać listkami sałaty(...)plasterkami ogórka, pomidora albo paseczkami papryki. Mam nadzieję, że przepis na pastę śledziową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :) Pasta ze śledzi Pasta ze śledzi - składniki i przyprawy: 3 filety śledzi solonych a'la Matias 250g sera białego 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka posiekanego szczypiorku + 1 łyżka posiekanego koperku + dodatkowa ilość
Moja Książka KucharskaProsto i obłędnie pysznie. Prosto bo grzanki z pastą jajeczną są banalne w przygotowaniu. Obłędnie pysznie bo z pastą jajeczną nie może być inaczej. Grzanki są chrupiące, frapujące i idealne na poranne śniadanie. Te grzanki to dowód na to że, prostota i klasyka zawsze się obronią. Do pasty użyłam obranych ze skóry kiszonych ogórków, a w roli dodatków moja ulubiona(...)BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Grzanki z pastą jajeczną: – Idealne na poranne śniadanie – Proste i obłędnie pyszne – Nieoczywista poezja smaków – Zdrowe i szybkie – Z świeżo mielonym pieprzem dla wyrazistości ILOŚĆ PORCJI: 2 / 10 – 12 grzanek CZAS PRZYGOTOWANIA
globuskulinarnyAwanturka – pasta do chleba z sardynkami to prosty i szybki przepis na pyszne smarowidło do pieczywa, który znalazłam w starej książce kucharskiej z lat 90. Taka pasta jest dobrym pomysłem, kiedy nie macie pomysłu z czego przygotować kanapki na kolację. Będzie stanowić też smaczną przekąskę na imprezie, jeśli posmarujemy nią krakersy. Do awanturki świetnie pasuje ogórek kiszony. Składniki(...)awanturkę – pasta do chleba z sardynkami: 250 g twarogu półtłustego 10 0 g sera Roquefort lub innego z niebieską ple ś ni ą pusz ka sardyn ek w oleju (około 125 g) niewielka cebula łyżka masł a (miękkie) 3-4 gałązki natk i pietruszki s ó l, pi e prz, cukier puder (pół łyżeczki) Przygotowanie Do miski wrzucamy masło
e-PrzepisyKulinarneTajemnicę magicznej pasty zdradziła mi osoba, która zastrzegła sobie anonimowość. Jest to stary przepis używany przez wielu profesjonalnych amerykańskich piekarzy i piekarnie, stanowiący łatwą w użyciu alternatywę do smarowania form do pieczenia. Po raz pierwszy użyłam tej „magii” podczas pieczenia Babki piaskowej budyniowo biszkoptowej . Obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem, co właśnie czynię. Magiczna pasta. Składniki: - ½ szklanki mąki uniwersalnej(...)dałam tortową) - ½ szklanki tłuszczu roślinnego (dałam domowe masło klarowane) - ½ szklanki oleju roślinnego (dałam rzepakowy) W szystkie składniki łączymy na gładką, kremową pastę przy pomocy miksera lub blendera (można też ręcznie, ale potrwa to dłużej). Formy smarujemy przygotowaną pastą używając pędzla. Przepis jest wyjątkowo krótki, ale warto zapoznać się z poniższymi uwagami: 1. Ciasto wyjmujemy z formy po 5 – 10 minutach
mojewypiekiinietylkoinaczej, niż próbując. Wiele z tych eksperymentów zgarniam teraz regularnie ze sklepowych półek ;) Tofu przewijało mi się podczas zakupów często, jednak dopiero niedawno postanowiłam spróbować. Zaczęłam od gotowej pasty z tofu, bo dowiedziałam się, że samo w sobie ma bardzo neutralny smak. Wręcz jest bezsmakowe ;) pasta posmakowała mi (i dziewczynkom!) tak bardzo, że tofu zaczęło pojawiać się w moim zakupowym(...)koszyku, częściej już jednak to naturalne, bo zdecydowanie jestem zwolenniczką domowych past - może to mniej wygodne, ale wszelkie zakupy robię świadomie i wiem co dodaję, czyli że nie ma w tym konserwantów, i innych poprawiaczy smaku. Zresztą - czy przygotowanie pasty w 5 minut to dużo? Bo maksymalnie tyle to trwa - wrzucić i zmiksować. Przepis, który dziś prezentuję, czyli pasta
Kolorowy PrzepisownikCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej sezamowy i wspaniały ser cheddar. Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli lubicie serek wiejski to taka a'la sałatka śniadaniowa powinn a Wam przypa ść do gus tu. Pierwotnie pasta miała wyglądać tak , ale zm ieniłam ją po swojemu. Składniki: 1 serek wiejski pół papryki czerwonej 2 ogórki kiszone 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Sposób przygotowania: 1. Ogó rki i paprykę kroimy w kosteczkę. 2. Tuńczyka odsączamy z zalew
Kuchnia domowa Anipasta to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama często nam taką robiła do kanapek. Składniki: 200 g twarogu 2-4 łyżki jogurtu naturalnego sól mielona słodka papryka Sposób przygotowania: 1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystejcji. 2. Doprawiamy solą i mieloną słodką papryką. Smacznego
Kuchnia domowa AniLubię od czasu do czasu urozmaicić sobie kanapkę ciekawą pastą. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120-150 g sera typu feta 1/2 małej cebulki pieprz ewentualnie siekana zielenina Sposób wykonania: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 2. Cebulkę drobno posiekać. 3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki
Kuchnia domowa AniPASTA ŚLEDZIOWA Składniki: - 170g śledzia w sosie pomidorowym (konserwa) - 4 łyżeczki musztardy delikatesowej - 3 łyżki Delmy z masłem - pieprz czarny - cukier - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe
Mentor Smakustarte oliwa zielony szczypior dymka płatki chili pieprz 1/2 zielonej papryczki chili przygotowanie Szczypior drobno pokroić, papryczkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała niezbyt gęsta pasta do smarowania. Ilość poszczególnych dodatków zależy od naszych upodobań. Smacznego
Stare Gary