Dziś kolejny przepis na pastę, tym razem jest to pasta z pieczonego bakłażana o dosyć ostrej nucie chilli. Spróbujcie, jeśli lubicie wyraziste smaki. Nie będę ukrywać, że smak tej pasty jest specyficzny i zupełnie inny niż klasycznego hummusu czy ostatnio dodanej pomidorowej pasty z czerwonej soczewicy . Jednakże chyba o to chodzi, żeby jeść różnorodnie, nieprawdaż? Ja lubię od czasu(...)czasu zaszaleć i przyrządzić coś zupełnie odmiennego – no dobra! Ja to uwielbiam i non stop coś wymyślam. A ta pasta z bakłażana myślę, że spodoba się tym z Was, którzy lubią w kuchni odrobinę pikanterii. Składniki na ok. 350g pasty z pieczonego bakłażana: średniej wielkości bakłażan mały ząbek czosnku 1 łyżka ziaren sezamu szczypta mielonego kuminu 1 łyżka oleju
DietologPasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado to ciekawa odmiana w codziennej diecie i świetna alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Tę piękną, zielono-żółtą pastę polubią także wasze dzieci, a jej świeży smak sprawi, że na pewno często będzie gościć na waszych kanapkach. Składniki na pastę jajeczną z awokado 3 jajka 1 awokado 1 łyżka majonezu 1 łyżką(...)też pokroić je w drobniutką kostkę. Do jajek dodajemy rozdrobniony miąższ z dojrzałego awokado, majonez, jogurt, szalotkę, roztarty czosnek, sok z cytryny, olej i przyprawy i wszystko mieszamy. Domowe pasty do kanapek: pasta z wędzonej makreli , pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , twarożkowa pasta tzatziki , pasta z makreli i twarogu Nasza pasta jajeczna z awokado jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem
Gotujemy i jemyKanapki często bywają suche. Zwłaszcza wtedy kiedy nie używamy do ich posmarowania wystarczającej ilości smarowidła. Pasta kanapkowa z sera białego i suszonych pomidorów Sięgając po pasty kanapkowe z całą pewnością zapobiegniemy suchości naszych kanapek. Pasty czy też inaczej smarowidła na kanapki przygotować możemy z warzyw, ryb, sera, jajek. Wykorzystać możemy takie składniki na jakie w danym momencie mamy smak(...)warzyw do past idealnie nadadzą się bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory. Jeśli sięgamy po ryby to na pewno warto skusić się na makrelę czy wędzonego łososia. W przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi jeszcze bułeczkami z buraczkiem ćwikłowym
mecooksPasta z makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty(...)polecam również przepis: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align
Kulinarne Przebojemój własny smak ;) Niecodzienna, przepyszna i bardzo świeża w smaku carbonara przeniesie nasze podniebienia na chwilę w słoneczne i zielone pory roku. Bazylia, czosnek, migdały i groszek zamienione w pastę o ciekawej teksturze otulają nitki makaronu, a do tego niewielki, choć bardzo wyrazisty i podkręcający całość, chrupiący boczek lub kilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem(...)jogurtu greckiego 1 jajko 1/2 opakowania spaghetti Sposób przyrządzenia: 1. Płatki migdałów delikatnie upraż na suchej patelni. 2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą. 4. Dodaj listki bazylii i ponownie utrzyj całość na pastę. 5. Do pasty dodaj sok z cytryny, uprażone migdały i starty na drobnych oczkach ser- połącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanafinezyjnie z innymi składnikami, Tajowie stworzyli jedyne w swoim rodzaju dania, o wydawałoby się czasem wykluczających się smakach. Wpływy kuchni hinduskiej najlepiej widać, jeśli porówna się pikantne pasty, tak chętnie używane w Tajlandii, i masale- sypkie mieszanki przypraw z południowych Indii. W obu kuchniach dominują te same trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra. SMAK, KONSYSTENCJA(...)korzonki); słodkawo-pikantna bazylia; cierpkawa trawa cytrynowa; piekący, lekko pieprzowy galangal; liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce; ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale wydobywa głębię smaków; słony przypominający barwna whishy sos rybny- nam pla, wybitnie tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy
ClauditteMissCookingpiątek i czasami dobrze odstawić na bok mięso. Bo mój mąż uwielbia. Jest szybka, tania i w zasadzie wszystko można tutaj wrzucić. Zawsze smakuje inaczej. Zawsze przepyszna! Do przygotowania pasty jajecznej potrzebujemy: – 4 jajka ugotowane na twardo – ok 200 g żółtego sera – jogurt i majonez (jedno albo drugie albo oba) – koperek/pietruszkę/bazylię/szczypiorek (dodajcie
Szybko Tanio Smacznieprzygotowania pasty z pietruszki potrzebujemy: – 4 pęczki świeżej pietruszki – 2 ząbki czosnek – 1 cebulę cebulę – pół papryczki chilli – filiżankę kaszy jaglanej – oliwę z oliwek – sól, pieprz Kaszę ugotować w podwójnej objętości wody, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać pokrojoną pietruszkę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wlać odrobinę oliwy i ponownie zmiksować. Podawać
Szybko Tanio SmacznieZdrowe (czy może "zdrowsze") pasty kanapkowe zaczynają cieszyć się coraz większym powodzeniem. W supermarketach powoli pojawiają się pasty z tofu, fety, ricotty, ciecierzycy czy kaszy jaglanej. Nic dziwnego - są idealnym zamiennikiem pasztetów i słabo jakościowych wędlin. Jednak ciężko o pasty z ekologicznych składników, z nietypowymi dodatkami i w 100% świetnym składem. Ja właśnie na takie trafiłam! :) Już w dzieciństwie uwielbiałam(...)dość popularny pasztet sojowy. Dziś dbam o to, żeby przynajmniej główne posiłki składały się z pełnowartościowych, najlepiej ekologicznych produktów. Przeszukując jakiś czas temu Internet, natknęłam się na pasty kanapkowe NAbio. Czym mnie zainteresowały? Przede wszystkim ciekawymi połączeniami produktów. Do wyboru mamy 14 kompozycji smakowych, z których miałam okazję próbować: * z komosą ryżową w stylu indyjskim Coś dla fanów quinoi - świetnie
Poranek na słodkoCzekoladowa pasta sezamowa Przedwczoraj popołudniu dostałem niezwykle wzruszający list od Pani Darii. Nie przytoczę Wam teraz jego treści, ponieważ nie wiem czy autorka by sobie tego życzyła, ale naprawdę, łza się w oku zakręciła. Żadna inna wiadomość aż tak na mnie nie wpłynęła. Dostawałem już od Was nie raz oznaki szacunku, informacje, że motywuję Was lub, że przepisy umieszczane(...)wspólnego chore dziecko z dzisiejszym przepisem? Otóż ja zawsze (w szczególności w dzieciństwie), gdy jest mi źle, sięgam po słodkości. Hiciorem była nutella. Nie powiem, żeby ta pasta ją bardzo przypominała, ale na pewno ma w sobie coś z niej. Pani Daria wspominała, że jej jak i córeczce bardzo smakują m.in. moje pasty (w tym się zresztą najlepiej czuję
BlendmanDawno nie było tutaj żadnej recenzji, więc ostatnio przygotowałam dla Was dwie nowe i dzisiaj prezentuję już pierwszą z nich :) Jest to recenzja pasty słonecznikowej z dodatkiem bazylii, którą mozecie kupić w sklepie internetowym alfa-koszyk.pl :) Co mówi producent : Pasta słonecznikowa z bazylią to delikatna, kremowa pasta świetna baza do dipów lub sosów. Skład : nasiona słonecznika 43%, olej(...)woda, sok z cytryny, bazylia 7%, cebula, sól morska Wartości odżywcze w 100g: WĘGLOWODANY - 3,3g TŁUSZCZ - 33,2g BIAŁKO - 6,2g Moja opinia : Bardzo lubię próbować różnych past kanapkowych, więc byłam otwarta na nowe doznania smakowe ;) Pasta słonecznikowa z dodatkiem bazylii brzmi bardzo smacznie! Czy jednak też taka jest? Powiem Wam, że próbowałam dwóch past słonecznikowych - jednej naturalnej
breakfast of dreamsPasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym Kolejna wariacja na temat pasty jajecznej z tuńczykiem. Tym razem dokwaszona ogórkiem kiszonym. Nie zabrakło też innych zielonych akcentów - koperku i kiełków, które bardzo lubię na kanapkach z tego typu pastami. Pasta jajeczna z tuńczykiem to szybka wersja smacznego dodatku do weekendowego śniadania! Zobacz również inne wersje past z tuńczykiem ----> pasta jajeczna(...)tuńczykiem i pieczarkami , pasta jajeczna z tuńczykiem, oliwkami i kaparami , pasta jajeczna z tuńczykiem i żółtym serem , pasta jajeczna z tuńczykiem . Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym - przepis: Składniki: 4 jajka "M" puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duży lub 2 mniejsze ogórki kiszone pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu opcjonalnie - ulubione kiełki Pasta
Moje QulinariaJeśli odczuwacie poświąteczny przesyt to może taka pasta przywróci Wam równowagę smaków :) Składniki : 1 awokado połowa 150 gramowego opakowania śmietankowego serka np. almette szczypiorek,chili w proszku, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Do miksera włożyć obrane awokado, dołożyć serek, szczypiorek, koperek, sól, sok z cytryny, chili Dobrze wszystko zmiksować
Proste Potrawyprzetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam wykorzystać te mniejszego gabarytu, prosto od przepiórki i przyrządzić z nich aromatyczną i kolorową pastę do pieczywa :) oto ona. Moja kolejna zaległość w publikacji. Święta mają to do siebie, że rozregulowują nie tylko pory spania dzieci
Dzieje kuchennej Wiewióryciąży z Synciem oglądałam "Apetyczna Pannę Dahl" zarówno w formie książkowej jak i telewizyjnej i kompletnie do mnie nie trafiła!!! Po dwóch przepisach na słodkości zapraszam dzisiaj na rybną pastę do kanapek. Bardzo pragnę zmian
Dzieje kuchennej Wiewiórynutella. Miało być bardzo orzechowo i super czekoladowo. Czy się udało? Na pewno nie otrzymałam tak pięknej, gładkiej konsystencji z tzw. poślizgiem. I w sumie nie wiem czemu. Moja pasta kruszy się z lekka mimo, ze stoi poza lodówką. Czy winą mogą być wprowadzone zmiany? zapewne
Dzieje kuchennej Wiewiórytwardo, wystudzić i zetrzeć na tarce. Szynkę, ogórek i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, posiekać szczypior. wszystko razem wymieszać z odrobiną majonezu i śmietany. Przyprawić solą i pieprzem. Pasta jajeczna
Bon Appetit Małgorzatyniedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki i z obu stron wydrążyć ze środka. Nafaszerować bagietki gotową pastą. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce na 30 min. Po tym czasie kroić gotowe kromki. wydrążamy środek bagietki faszerowane bagietki
Bon Appetit Małgorzatyszczypiorek pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ser włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać soli i pieprzu. Szynkę pociąć w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Wymieszać z serem. Pastę nałożoną na kanapki udekorować szczypiorkiem i plasterkami pomidorków koktajlowych
cooklifechleba czy ryzu. Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty z daktyli jest niezwykle proste a tak przygotowana paste mozna spokojnie zrobic na zapas i przechowywac w lodowce . Najprostszy wariant jest wlasciwie jednoskladnikowy,nie liczac dodatku wody. Wieczorem namoczyc daktyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato. Skladniki : 500 g brokula 1 cebula 1 zabek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego plaska lyzeczka zielonej pasty curry 1 lyzka masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszlic na 1 lyzce masla ghee w garnku,w ktorym gotujesz zupe brokula umyc,odzielic rozyczki od glaba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem
Smakowity Blog KulinarnyMamy dziś piękny, słoneczny dzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki K uchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepie Składniki: 5 jajek 1 makrela 1 cebula czerwona sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości
Z Majeczką w kuchniTiger Rolls albo Duch Crunch Rolls w USA, zaś w Holandii nazywane Tijgerbollen) to bułki pszenne z charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak(...)Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją. Same bułki są bardzo łatwe do wykonania, przepis nie jest skomplikowany. Skórkę robi się z pasty ryżowej, którą nakłada się pędzelkiem kuchennym w jednym z ostatnich etapów przygotowywania bułek. Pasta nie może być ani za gęsta (bo trudno wtedy nią pokryć bułki), ani za rzadka (bo wtedy
Grahamka, weka i kajzerkawymyślać co raz to coś nowego. A kiedy dopada nas zwątpienie i brak pomysłów, dobrze jest poszaleć w kuchni i połączyć kilka rzeczy w jedną pyszną całość. Ta pasta jest naprawdę smaczna, a to dzięki pysznym i bardzo aromatycznym suszonym pomidorom w oleju PONTI. Składniki: 100 g szynki konserwowej 60 g (lub więcej) pomidorów suszonych w oleju
Malinowe Pocałunkiwymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia. ***** We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We cut the ribbon into
Projekty ze smakiemUwielbiam wszystko co można zrobić z jajek :) Dziś postanowiłam zrobić na kolację pastę jajeczną... taką najprostszą, bez wszelakich udziwnień :) Będzie jak znalazł do chrupkiego pieczywa... Składniki: 4 ugotowane jajka łyżeczka majonezu pół łyżeczki musztardy sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Ugotowane jajka podusiłam widelcem, dodałam wszystkie podane składniki i wymieszałam. Chłodziłam w lodówce do wieczora, po czym zjadłam z apetytem
Walijskie Pichceniełyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej np. Kamis pęczek szczypiorku Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. Miksujemy razem z chrzanem i majonezem. Kiedy pasta jest gotowa dodajemy musztardę i pokrojony drobno szczypiorek. Dokładnie mieszamy i gotowe. Najlepsza podana do razowego pieczywa
Malinowe Pocałunkiwcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz do smaku Wykonanie: Jajka zamiast kroić, ścieram na tarce z grubymi oczkami, koperek drobno siekam, a w makreli oddzielam ości i rozdrabniam. Wszystkie składniki mieszam z majonezem (ilość wg uznania, ja dodałam ok 3 łyżek
Taste Of My Dayteż. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić i zmiksować z serkiem i jogurtem. Wymieszać z koperkiem. Pastą wypełnić upieczone, ostudzone rożki z filo i smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraSuper zdrowa soczewica w pysznej paście do chleba. Warto jeść soczewicę jak najczęściej ponieważ - ma bardzo niski indeks glikemiczny - zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra
chwile dla mniewodą, gdy ostygną obieramy ze skorupek. Obrane jajka przepłukujemy i wkładamy je do miseczki. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy majonez oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy i przyprawiam solą i pieprzem. Nakładamy pastę jajeczną na wafle ryżowe i posypujemy świeżym szczypiorkiem
Aga w kuchnitarce o drobnych oczkach. Filet śledziowy odsączamy z oleju. Drobno kroimy na mieszamy z żółtym serem. Dodajemy majonez, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Delikatnie mieszamy. Taką pastę śledziową nakładamy na wafelki ryżowe
Aga w kuchnibardzo włoskim, sycylijskim. Zatęskniłam za obiadem , który MUSI być tam codziennie,jak amen w pacierzu.To była taka tęsknota za czymś orginalnym. I zrobiłam to ! Dziś u mnie na obiad PASTA CON LA SALSA ! Składniki -chifferi rigati lub conchiglie rigate MALMA - ten kształt, gdyż salsa ma się nam tam wcisnąć i pozostać świeże, soczyste pomidory, ilość bez znaczenia listki bazylii kilka
Z Kuchni Do Kuchnidrobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :) Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste PotrawyBardzo prosta w przygotowaniu pasta, bez wyszukanych składników, a taka smakowita. Tym razem użyłam filetów z makreli, polecam jednak śledziowe. 2 puszka filetów śledziowych w oleju 3 jajka na twardo cebula średniej wielkości płaska łyżeczka musztardy Jajka i cebulę pokroić w drobmą kostkę. Filety wyjąć z oleju i rozdrobnić widelcem, niezbyt mocno. Dodać ok. 3 łyżki oleju z puszki, cebulę
Praktyczna plBardzo prosta pasta z forum Smaczny.pl. U mnie w domu "dyżurna", z jajkami w roli głównej. Myślę, że ilość składników nie ma większego znaczenia. Najlepiej dostosować ją do własnych upodobań. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo kawałek żółtego sera kilka łyżek majonezu Jajka i ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać majonez, wymieszać. W takiej postaci idealnie pasuje
Praktyczna plBardzo prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu pasta do smarowania pieczywa. Powstała w celu przemycenia do jadłospisu natki pietruszki. U mnie w domu jest to niezmiernie trudne zadanie. Przykładowa ilość składników: 20 dag kiełbasy (np. toruńskiej, podwawelskiej itp.) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz Kiełbasę obraną z osłonki, zmielić razem z natką pietruszki, dodać majonez. Przyprawić
Praktyczna plSzybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar
NaKońcuJęzykajuż pokrojonego na sześć równych plasterków ;) Kapary, pietruszkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, świeży pieprz i dokładnie mieszamy. Do każdej roladki dodajemy jedną łyżeczkę pasty. Gotowe
My Culinary Artprzepadała specjalnie za awokado (lub tzw. smaczliwką :-), dopóki nie zrobiłyśmy kolejnego podejścia do przyrządzenia go w taki sposób, żeby miało jakiś konkretny smak. I tak powstała pasta. :-) Przepis jest banalnie prosty, czas wykonania też błyskawiczny- więc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie) 1 duże jajko 0,5 czerwonej cebulki sok z 1/4 cytryny
kuchnia do kwadratuBardzo smaczna a zarazem łatwa w wykonaniu pasta jajeczna. Świetny pomysł na śniadanie. Składniki : 6 jajek natka pietruszki sól i pieprz majonez lub musztarda Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSzybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Czytaj dalej
w kuchni i w ogrodzieSzybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone i obrane
prawdziwe jedzenieEkspresowa w przygotowaniu, delikatna, znakomita na kanapki, ale także jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki. Królowa spotkań towarzyskich - pasta groszkowa. Składniki: puszka odsączonego z zalewy groszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i gotowe :-) Przepis bierze udział
Kulinarny PamiętnikDzisiaj przepis na kolejną pastę kanapkową - tym razem pomidorowo-paprykowa z białym serem. Parę minut i kilka podstawowych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dodatku do chleba na śniadanie czy kolację. Składniki: kostka białego sera półtłustego mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz posiekany szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser rozgniotłam i wymieszałam
Kulinarny PamiętnikPasta to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek. Ma idealną konsystencję a dzięki ogórkom również ciekawy smak. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 6 jajek - cebula - 2 ogórki kiszone - 10 dag sera żółtego - pęczek szczypiorku - sól, pieprz - 2 łyżki majonezu - ½ małego jogurtu naturalnego Wykonanie Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Cebulę obrać. Szczypiorek umyć, osuszyć papierowym
Świat SmakuSmaczna pasta z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku - idealna do chleba lub krakersów. Składniki: 250 g twarogu 10 rzodkiewek pęczek szczypiorku 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 2-3 łyżeczki startego świeżego imbiru 2-3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać jogurt, imbir
wyzwania kuchenneMoże nie wygląda zbyt apetycznie..ale smakuje dobrze..takiej pasty jeszcze nie robiłam ..a pomysł na nią podpatrzyłam w książce Michela Morano -Moje Smaki..ja zamiast śledzia wędzonego dałam makrelę..i w sumie robiłam na oko..nie ważyłam ani ryby ani marchewki.. 125 g śledzia wędzonego [ dałam makrelę wędzoną] 250 g marchewki 1 łyżka różowego pieprzu
Moje domowe kucharzenieprzekąska żeby dodać energii i zaspokoić pierwszy głód. Dobrym pomysłem są po prostu orzeszki do pochrupania, ale to by było zbyt oczywiste. Miałam ugotowany bób więc przygotowanie tartinek z pastą bobowo-pistacjową nie zajęło mi wiele czasu. Małe kanapeczki zaciekawiły smakiem, zaintrygowały i nasyciły na jakiś czas. Szybko zniknęły a to oznacza, że smakowały. A może przygotujecie cały Talerz kolorowych
Smaczna PyzaPrzepis na tę pastę pojawił się na moim blogu dwa lata temu. Postanowiłam Wam ją przypomnieć. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymiałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie na kuchnię i gotowanie. Byłam jeszcze wtedy dziewczynką i niewiele pozwalano mi robić w kuchni
Ratunku obiadMiałam dziś ochotę na dobre śniadanko :) Ta pasta krzyczała do mnie z miseczki "dodaj natkę pietruszki", ale niestety moje zasoby w przyczepie są bardzo ograniczone:) Tęsknię za własnym łóżkiem i dużą lodówką.. ;) Toż nawet to zdjęcie się prosi o listek pietruszki na wierzchu! Ale nie biadolę już, tylko grzecznie piszę przepis. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówTaką pastę uwielbiam:) Może być jako smarowidło do chleba, dodatek do krakersów (jeśli nie stosuje się MM), a ja traktuję ją jak dip i zjadam z surowymi warzywami. Mój małżonek twierdzi, że ma wykwintny smak, choć to tylko jajka i tuńczyk najzwyklejszy;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyszła mi wielka ochota na jakąś kanapkową pastę w stylu pasty/smalcu z fasoli , którą niedawno robiłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam żadnej pasty, dawno też nie robiłam nic z ciecierzycy. Więc gdy do tych dwóch faktów doszedł przepis, który znalazłam w dodatku do GW, to od razu poszedł do realizacji:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMówi się, że nie wygląd się liczy tylko wnętrze. W przypadku tej pasty powiedzenie to jest słuszne w 100%. Nie poraża urodą, ale smak wynagradza średniej jakości doznania wzrokowe;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i jak zbliżało się już do etapu pełnej dojrzałości zaczęłam intensywnie myśleć na co je tym razem przeznaczyć. Na pastę , którą niedawno robiłam, a która tak bardzo mnie (i nie tylko mnie) zachwyciła? A może wymyślić inną? A może, co najczęściej robię, przerobić na krem czekoladowy ? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPasta z cyklu: wszystko mini, czyli jajeczka przepiórcze, liście z zaczątkiem rzodkiewki (przerywałam zasiewy) i maleńkie jeszcze listki rukoli. Składniki mini, ale w smaku maxi:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam żadnej strączkowej pasty, a w czasie porządków w spiżarni wyszło na jaw, że zapasy strączków mam spore. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo lubimy pastę z makreli postanowiłam nią wypełnić jajka. Prosta, szybka i pyszna przekąska gotowa zaledwie w kilka minut będzie gościć na naszym świątecznym stole. A u was jakie jajeczka goszczą? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRzymie, I na obiad zabieram Was do Wloch. Orginalnie, powinno byc ze spaghetti, ja chcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki. Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz. Wszystko
Smaki EdytyPasta z jajek mozemy uzyc do kanapek, zawijasow, wrapow... Ja dzisiaj uzyje do slimaczkow :) Skladniki: 4 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki sol, pieprz 2 lyzki majonezu Wszystko razem laczymy - blendujemy. Polecam
Smaki Edytyprzeciwnie. Przepis powstał z dwóch okazji: na konkurs oraz na potrzeby pikniku z przyjaciółmi, który zbliża się nieuchronnie. Jak wiadomo, nie podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam
W kuchni Karmel-itkiprzez tarczycę. Co prawda uczciwość nakazuje wspomnieć, że te właściwości tracą nieco na wartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę pokroić w drobna lub średnią kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz
Monia miesza i gotujeDziś kolejna propozycja na śniadanko lub kolację. Pyszna pasta którą można urozmaicić różnymi dodatkami np. pomidorem, ogórkiem kiszonym czy rukolą. składniki: 500 g twarogu lub sera białego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki piertuszki sól, pieprz do smaku Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujeróżne fazy z jedzeniem. Miewam okresy, w którym jadam tylko sery, a potem wędlinę. Czasem jest też tak, że mam ochotę na coś innego, więc robię pasty lub placuszki. Te pierwsze mogą stanowić doskonały zamiennik wędlin i być urozmaiceniem zwykłego śniadania czy kolacji. Z kolei, gdy mają mnóstwo dodatków lub są kolorowe, tym bardziej zjada się je ze smakiem
Fabryka pomysłówprawie meksykańska, bo to w sumie moja wariacja wokół pasty, która z meksykańskiej kuchni się wywodzi, ale skoro zabrakło świeżej papryczki chili, to na meksykańską prawdziwa przyjdzie jeszcze pora :) Składniki: czerwona fasola (z puszki), 1 średnia cebula (najlepiej czerwona albo dwie małe szalotki), 2 ząbki czosnku (niekoniecznie jakieś giganty, drobny szczypior (połowa pęczku), sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (do smaku
Delicious TitbitsŻółtka jaj rozdrabniamy i mieszany z pokrojonym drobno mięsem z łososia, przyprawiamy zielonym pieprzem (w naszym przypadku łosoś spędził całą noc w pieprzowej posypce). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy pastę, którą następnie faszerujemy jaja. Ingredients: 4-5 a hard-boiled eggs, 100 g smoked salmon, green pepper, 1-2 tablespoon mayonnaise. Cut eggs in half lengthwise and scoop out yolks
Delicious TitbitsPasty królują często w naszym domu :) ...a to kolejna fantazja tym razem z kiełkami rzodkiewki :) Składniki: 1 wędzona makrela, 100g serka Philadelphia (można go zastąpić zwykłym śmietankowym np.: Almette), 3 łyżki jogurtu naturalnego, garść kiełków rzodkiewki, pieprz. Rybę obieramy z ości (nie cierpię tego robić :) i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek Philadelphia , jogurt, kiełki, doprawiamy pieprzem i wszytko mieszamy
Delicious TitbitsGuacamole Przepis na meksykańską pasta z awokado. Guacamole, pasta z awokado doprawiona sokiem z cytryny lub limonki należy do najpopularniejszych meksykańskich dań. Ta prosta pasta z awokado jest świetnym dodatkiem do imprezowych przekąsek na Sylwestra czy imieniny. Guacamole możesz posmarować krakersy lub pokrojoną na kromki bagietę i przybrać gałązką natki z pietruszki lub kolendry. Jeśli nie masz czasu(...)nałóż pastę do miseczki, a obok połóż meksykańskie nachos (chrupiące trójkąciki z mąki kukurydzianej) lub krakersy. Wszyscy będą zachwyceni tym przepisem na guacamole. Jeśli pastę guacamole zamierzasz przechowywać przez kilka dni, to połóż na wierzchu plastry cebuli i zamknij pojemnik pokrywką, dzięki temu nie ściemnieje. Meksykańska pasta z awokado czyli guacamole Guacamole pasta z dojrzałych awokado 3 dojrzałe
Cztery FajeryDomowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z.... soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu(...)kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Domową pastę bulionową można zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę
Cztery FajeryPasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą zagościła u mnie wczoraj na śniadanie. Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Pasty można przygotować z jajek, sera białego, warzyw pieczonych, warzyw surowych, ryb i całej masy innych produktów jarskich jak i mięsnych. Na śniadanie idealnie sprawdzą się pasty, które są sycące i zapewnią nam energię przez co najmniej kilka godzin. Jak dla mnie(...)pasty na bazie jajek oraz na bazie sera białego sprawdzają się tutaj najlepiej. Guacamole, pesto, ajvar, humus wszystkie są pyszne ale bardziej do przekąszenia w ciągu dnia. Na drugie śniadanie jak znalazł Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 3 jajka
mecooksproblemu kupicie je przez internet, w dużych supermarketach czy wietnamskich sklepach, których jest coraz więcej na naszym rynku. Jeśli się Wam nie uda, ostatecznie możecie je ominąć, bo pasta curry jest bardzo aromatyczna. Parę słów o curry Z czym nam się kojarzy słowo curry ? W pierwszej kolejności oczywiście z indyjską żółtą nieco pikantną mieszanką przypraw, którą używamy do przygotowania dań(...)głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast słowo to oznacza też rodzaj potrawy bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje w trzech odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwona pasta jest przygotowana na bazie czerwonych papryczek chili, żółta z dodatkiem kurkumy i mieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana
Kulinarne przygody GatityPasta jajeczna z mascarpone – to pyszna, delikatna, kremowa pasta na kanapki, która równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do faszerowanych jajek. Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować taką pastę: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – przepis @media(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta jajeczna z mascarpone – Składniki: 6 jajek (u mnie klasa M) 2 czubate łyżki serka mascarpone (ok. 110g) 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny sól i pieprz
Kulinarne Przebojeozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary, czarnuszkę, suszone drożdże, nadający serowy smak, czy płatki nori (wtedy smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki
Food SquareCzekoladowa pasta sezamowa Przedwczoraj popołudniu dostałem niezwykle wzruszający list od Pani Darii. Nie przytoczę Wam teraz jego treści, ponieważ nie wiem czy autorka by sobie tego życzyła, ale naprawdę, łza się w oku zakręciła. Żadna inna wiadomość aż tak na mnie nie wpłynęła. Dostawałem już od Was nie raz oznaki szacunku, informacje, że motywuję Was lub, że przepisy umieszczane(...)wspólnego chore dziecko z dzisiejszym przepisem? Otóż ja zawsze (w szczególności w dzieciństwie), gdy jest mi źle, sięgam po słodkości. Hiciorem była nutella. Nie powiem, żeby ta pasta ją bardzo przypominała, ale na pewno ma w sobie coś z niej. Pani Daria wspominała, że jej jak i córeczce bardzo smakują m.in. moje pasty (w tym się zresztą najlepiej czuję
BlendmanSkładniki: 6 dużych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka zielona cebulka 1 łyżka majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obrane pieczarki ścieramy na tarce
Kuchnia domowa AniPyszna propozycja smarowidła do pieczywa. Przepis znalazłam u Izabelki . Składniki: 250 g serka mascarpone 3 ugotowane jajka 3 łyżki zielonych oliwek (w oryginale z papryką) sól
Kuchnia domowa AniSkładniki: 250 g sera białego 3 łyżki jogurtu naturalnego kawałek świeżego ogórka kawałek świeżej czerwonej papryki sól, pieprz siekany szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Obranego ogórka i
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka majonezu 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Jajka ścieramy
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 ugotowane na twardo jajka 1 tuńczyk w puszce (najlepiej w sosie własnym) pół cebulki majonez +jogurt naturalny + musztarda (po 1 łyżeczce) sól, pieprz Sposób
Kuchnia domowa AniSzybka twórczość kolacyjna, czyli czegoś do chleba nam trzeba, bo w lodówce pusto. Składniki: Puszka sardynek w oliwie 2 - 3 łyżki majonezu 1 duża
Stare GaryJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisyDzisiaj serwuję Wam przepyszny obiad :) Przepis jest autorstwa mojej cioci którą ostatnio odwiedzałam. Zrobił na mnie ogromne wrażenie i sądzę, że smakiem zadziwi na pewno nie
Niezły MłynekAwokado- może samo w sobie nie jest smaczne , ale odpowiednio przyrządzone zmienia swój mało wyrazisty smak. Kwas oleinowy obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi. Jedno
W kuchennym oknie EwySkładniki: makrela wędzona 2 sztuki, kurki marynowane 1/2 szklanki, majonez 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek z makreli dokładnie usunąć wszystkie ości
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, twaróg 25 dag, ząbki czosnku 6 sztuk, szczypiorek 1 łyżka, słodka papryka Prymat - do smaku, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, Sól
W Mojej Kuchni LubięChleba u nas pod dostatkiem, więc najwyższy czas na coś do chleba… Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżki ziół /ja
Anioły w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiWiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli
slodkokwasnaplA na przystawkę jajka w wafelku. Farsz: 3 jajka średnia makrela cebula natka pietruszki kukurydza z puszki majonez pieprz, sół Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i
Niezły MłynekPamiętam taki obrazek z dzieciństwa: "Niedziela. Na obiad rosół. Moja mama ugniata ciasto, z którego powstaje makaron. Zawsze się wtedy zastanawiałam po się tak męczy, skoro
bastalenaPaprykowo- faszerowane szaleństwo trwa. Dzisiaj wersja z makaronem. Oczywiście dodatki to mój sugestywny wybór. Wy możecie je łączyć według własnego uznania. Ja proponuję dzisiaj żółto- zieloną
bastalenaZa oknem słońce... w końcu! Czemu nie oddać się chwili zapomnienia w kuchni. Mamy weekend i coś dobrego się należy. No to może spaghetti? Ale żeby
bastalenaUwielbiam kanapki, czy też grzanki z pastami: Pasta rybna do kanapek , Pasta z avocado i sałaty , Pasta jajeczna . Moje dzisiejsze śniadanie to grzanki z pastą, która nazywa się Tapenada, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto , można jej również użyć jako pasty(...)pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście są widoczne. Składniki jakie wykorzystałam do przygotowania tej pasty to: czarne oliwki, anchois, ostra papryczka, czosnek, oliwa i pieprz, no i grzanki z piekarnika. Tapenada z czarnych oliwek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW związku z wakacyjnym wyjazdem z Polski i bardzo ograniczonym budżetem z musiałam zabrać ze sobą parę słoikowo - puszkowych patentów, które później z powodzeniem mogłabym zmienić
Brzuszki ŁakomczuszkiCześć :) Po 1 zapraszam Was do zapoznania się z KONKURSEM :) Po 2 w sieci, na stronie Sarigato znalazła się pierwsza wzmianka o Porze - tutaj :) Po 3
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj lekka, śniadaniowa propozycja. Pożywny twarożek z kalarepą i szczypiorkiem. Już wkrótce wiosna, więc miło widzieć na talerzu zielona akcenty :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten
Pora coś zjeść