dobry początek dnia samo zdrowie w postaci twarogu i naszej ulubionej rukoli :) Do wykonania pasty potrzebne są: opakowanie twarogu, garść rukoli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zmiksowane siemię lniane, no i oczywiście ulubiony chlebuś. Ruk olę i serek należy zblendować na gładką masę , doprawić i posypać siemieniem lnianym
Anioły w kuchniDzisiaj niezwykle prosta pasta sałatkowa, w dodatku bardzo zdrowa! Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny pieprz i sól posiekany szczypiorek Z tuńczyka odlać olej, zostawiając 1-2 łyżki. Schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać do tuńczyka razem z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i wymieszać. W razie potrzeby
Czerwień i błękitulubiony sos do dań z grilla? P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:) Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażanów Ajwar to pasta przygotowana na bazie papryki i czosnku, która może również zawierać bakłażany i ostrą papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych(...)kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie papryk, pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się
Chilli Czosnek i OliwaZaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam składników i zrobiłam kilka słoiczków na zimę. Polecam, warto mieć coś egzotycznego w spiżarce. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPasta na bogato, na śniadanie lub kolację, pożywna, ale też bardzo zdrowa... Składniki: 1 duże miękkie awokado 4-5 jajek 150 g sera żółtego - Gouda, Złoty Mazur, Edamski 1 wędzona ćwiartka z kurczaka sok z limonki i cytryny - ok. 2 łyżek 1 duża łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypior i natka pietruszki sól i pieprz do smaku
Czerwień i błękitwysokiego naczynia wrzucamy ugotowane na twardo jajka, oczyszczone rzodkiewki, dymkę, oliwę z oliwek, musztardę i jogurt naturalny. Składniki blenderujemy dość niedokładnie tak by wyczuwalne były poszczególne składniki. Doprawiamy pastę do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe, smacznego
Mango Papajaawokado i czosnkiem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy oliwę oraz majonez. Dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem posypane szczypiorkiem i czarnym sezamem. Połowę szczypiorku można wymieszać z pastą wcześniej. Gotowe
Mango PapajaEkspresowa w przygotowaniu pikantna pasta z bobu. Świetna do kanapek, polecam :) na 2 porcje: szklanka ugotowanego i obranego bobu łyżka soku z cytryny łyżeczka tabasco (użyłam zielonego) 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól do smaku Bób miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niego sok z cytryny, tabasco i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego :) function
Mienta blogPastę z makreli i białego sera pamiętam z dzieciństwa. Bardzo jej nie lubiłem:) Ale z wiekiem gust się zmienia. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemZwykły twaróg, a jednak niezwykły. Wystarczy połączyć go z ulubionym warzywem, by stworzyć w mig pyszną i zdrową pastę do kanapek. Co dodać, a no to co mamy akurat pod ręką. Tu praktycznie nie ma ograniczeń. Ja dziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem. Składniki: 200g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki startej cukinii
kolorowotorcikowomisce, sok z cytryny, sól, pieprz dodać do smaku no i majonez, lecz z majonezem najlepiej ostrożnie - dodawać po 1 łyżce i mieszać aby nie przedobrzyć - to ma być pasta
Mechanik w kuchniPasta z twarogiem i tuńczykiem, świetny dodatek do kanapek ale nie tylko. Składniki: opakowanie twarogu półtłustego (ja kupuję go w Biedronce) puszka tuńczyka w sosie własnym pół średniej cebuli 2 łyżeczki majonezu łyżeczka jogurtu 2 jajka ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Tuńczyka cedzę z sosu a cebulę kroję ale bardzo drobno następnie wszystko dokładnie mieszam z wyjątkiem jajek. Majonez dodaję
Mechanik w kuchniwędzonce? A muzę postawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb. Porcja dla 3 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja na wielkanocne śniadanie. Prosta, szybka i pyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik