pan - 500 przepisów (strona:4/34)

Mój pierwszy spływ kajakowy. I muffinki dla alergików 90

Oczywiście zwleczenie się z łóżka o wpół do siódmej nie było rzeczą łatwą. Ale skoro tata C. zarządził zbiórkę o dziewiątej, nie mieliśmy wyjścia. Co, jak co, ale jak pan V. oczekuje Was na konkretną godzinę, nie chcecie się spóźnić.Zasady tej nie wyznaje jego najstarszy syn z małżonką, niemal za każdym razem doprowadzając swojego ojca rodzonego do rozpaczy(...)lodowato zimna. Właśnie przy okazji kąpieli odkryto, że klucze do auta, które miało posłużyć do zabrania pozostałych z drugiego końca, zostały właśnie na tym końcu w innym samochodzie zamknięte... Pan V. nie był zadowolony. Użył słowa idiota. Kilka razy.Nie zepsuło to jednak naszych humorów, wręcz przeciwnie - nadąsana mina taty C. wywołała wybuchy radosnego śmiechu u młodszych uczestników spływu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik / Cake with apples 129

układamy jabłka na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash and peel apples with peel. Apples, we cut into equal quarters (get rid of the seeds) and we sprinkle them cinnamon. We mix dry ingredients(...)together. At the end, we add the margarine and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the apples on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake for 30 minutes. Simple and delicious

Projekty ze smakiem
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 110

marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries about 30 minutes in cherry brandy (fresh cherries need a good wash, dry and delete pitted). We mix dry ingredients (flour and baking powder) together(...)margarine and we mix. At the end, we add cacao and we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the cherries (we have to dry out of the marinade) on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake

Projekty ze smakiem
Sobota z jajem #7 No galette. No bretonne. Ale jajo sadzone! 201

Adasiu powiedz, co chciałbyś zjeść na obiad? Możesz wybrać sobie potrawę na jaką masz apetyt. Z natury jestem bardzo łakomy, więc propozycja pana Kleksa ucieszyła mnie ogromnie. Długo zastanawiałem się nad tym, na co mam apetyt i wreszcie wybrałem sobie omlet ze szpinakiem. Pan Kleks natychmiast porwał w dłoń pędzel. Umaczał go w rozmaitych farbach i łącząc(...)promyk świecy. Po czym zręcznie wyłożył go na talerz, mówiąc: Myślę, że mój omlet będzie Ci smakował.Ani to omlet. Ani galette. Ale kto mi zabroni?W kuchni pana Kleksa wszystko jest możliwe. Tu kury są szczęśliwe ;) I znoszą szczęśliwe, sadzone jajka.Tak smaczne, że Stwórca ukochał. Ot, pieszczoch ;)A jeśli w ręce me wpadnie mąka gryczana to i oryginalne

bastalena
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 133

monotonne buczenie prowadzącej. Pani prowadząca oświadczyła, że będzie walczyć oraz nie ma lipy i trzeba zapier**lać. Ujęła to bardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła(...)sapał jak lokomotywa podczas tych układów, to ja pulpet bez kondycji się niechybnie zabiję. Więc dziękuję bardzo, ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej

ladykitchen
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella 164

diced pumpkin 1/3 cup of mozzarella cheese, grated salt and pepper 1/2 teaspoon of chipped parsley for serving 2-3 tablespoon of vegetable oil Preparation: In a frying pan heat up 1 tablespoon of oil, add onions and pumpkin and cook until onion is soft and translucent for about 3-4 minutes. Next add mushrooms and cook until soft, about(...)minutes. Season with salt and pepper. In the meantime, beat 3 eggs. Season with salt and pepper. Heat up remaining 1-2 tablespoons of oil in a pan, pour in the eggs and swirl around. Push the edges to the middle of the pan to let runny eggs settle Once the eggs are set add the mushrooms, pumpkin and onion

karmelowy
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 179

garlic cloves, minced 1 cup coconut milk salt to taste roasted walnuts roughly chopped 1-2 pinches smoked paprika Preparation: Preheat oven to 220 oC. On a baking pan lined with aluminum foil or parchment paper, toss the pumpkin, onion, salt and pepper and one glug of olive oil all in one layer. Roast in the oven for about(...)minutes, shake the pan from time to time, until the little cubes are fork tender, and toasty. Remove pan from the oven, and in a medium size deep pot, add the pumkin, add the 3 cups of stock, salt, nutmeg, pepper, and puree with the help of hand blender. Check for thickness and if needed add another cup of stock

karmelowy
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 114

patrząc na skład). Świetny jest kwas tradycyjny, ale również miodowy i chmielowy są godne uwagi. Kwas produkowany jest w województwie łódzkim i zdobył już tam swoją renomę - jeden pan przyjechał po kwas z beczki ze swoimi butelkami, aby zrobić większe zapasy. Na stoisku udało nam się uciąć miłą pogawędkę z właścicielem firmy, panem Ryszardem Oleszczakiem. Możliwość porozmawiania z wytwórcami(...)jedno z przyjemniejszych elementów uczestniczenia w takich wydarzeniach - są to sympatyczni, otwarci ludzie, którzy chętnie opowiadają o swoich produktach i równie chętnie nimi częstują ;) Z panem Ryszardem rozmawialiśmy o właściwościach zdrowotnych kwasu chlebowego przy kolejnych dolewkach kwasu z beczki, a nawet mieliśmy unikalną okazję skosztować soku z buraka z wódką "z prywatnych zapasów" właściciela, podobno rewelacyjnego środka na przeziębienie. Kupujcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 111

pomidory kupuję na targu, na moim ulubionym stoisku specjalizującym się w sprzedaży pomidorów. Ostatnio, gdy przeglądałam leżące w koszach czerwone owoce, zagadnął mnie Sprzedawca: - Może Pani pomóc? - Proszę Pana szukam pomidorów do gazpacho ... - Gazpacho? A, ostatnio byłem we Wrocławiu i na rynku natknąłem się na jakiś festiwal (musiał to być Europa na Widelcu - przyp. Z.). Na jednym ze stoisk było(...)gazpacho, spróbowałem.. nie dobre jakieś było... - Wie Pan, jeśli było niedobre, to znaczy, że ktoś źle je zrobił, bo gazpacho jest pyszne! - Tak brzmiała moja odpowiedź, w końcu warto przekonywać Sprzedawcę pomidorów do tego arcy pomidorowego dania:) Niestety nie miałam okazji poczęstować Sprzedawcy moim gazpacho, wtedy na pewno zmieniłby zdanie, bo z jego pomidorów gazpacho wychodzi "pierwsza klasa

Chilli Czosnek i Oliwa
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 120

początek wystarczyło. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowanie, a potrawy, choć co jakiś czas dokładane, szybko znikały z tacek. Wszystko można było kupić za 0.50 -1 zł. Panie przygotowały szeroki repertuar produktów. Zaraz po przyjeździe powitał nas taki widok... Fascynujące samochody były wdzięcznym obiektem do fotografowania. Trochę żałuję, że nie byliśmy na rajdzie, ale nadrobimy za rok :) Pierwsze stoisko przygotowało(...)Stowarzyszenie "Nasz Sułowiec" Zajadający się uczestnicy "Festynu Rodzinnego" Uśmiechnięte panie ze Stowarzyszenia Trudno było się na coś zdecydować :) Chyba z 15 minut stałam i patrzyłam się na te wszystkie smakołyki :) Zainteresowanie stoiskiem Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało

Pasja Smaku
Chleb z ziarnami 230

drugi rok.Chleb jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!Na skuteczne sfinalizowanie przepisu składają się następujące elementy: Wielki Gar Długa Łycha Silna Ręka Pana Męża Słój z Wielce Tajemniczą Substancją – czyli Zakwas Reszta składników Zakwas w świecie idealnym zdobywa się od zabieganej koleżanki. W rzeczywistości nie tak już doskonałej, zakwas trzeba sobie zaczynić samemu(...)płaskie łyżki soli 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”) Do Wielkiego Gara wrzucić wszystkie sypkie składniki i wymieszać drewnianą Długą Łychą przy wykorzystaniu Silnej Ręki Pana Męża. Dolać wodę i znowu wymieszać. Na końcu dodać Zakwas i znowu zużytkować Silną Rękę Pana Męża. Im dłużej i dokładniej wymieszane i napowietrzone ciasto, tym lepiej wyrośnie chleb

Grunt to przepis!
Penne with Spinach Gnocchi 181

czosnku (zgnieciony), Puszka pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano Sól i pieprz. Oliva To make tomato souce put onion, garlic and pepper ia a pan.  Add two tablespoon of olive. Cook 5 min. Add the tomatoes, tomato paste , bring to boil, stirring occasionally until tender. Aby zrobić sos pomidorowy dodaj cebulę, czosenk i paprykę(...)into ovals and refrigerate for 30 min. Cook the gnocchi in boiling salted water for about 5 min. Remove with a slotted spoon and drain. Cook penne in a pan until al dente. Transfer to serving plates and top with gnocchi and tomato souce. Włóż szpinak, cebulę i czosnek do garnka, przykryj i gotuj, aż szpinak się rozmrozi. Zdejmij przykrywkę

Kulinarna rozmowa
Weekend ze smakiem 2 139

innych kuolinarnych blogerów. Nie skłamię, jeśli Wam powiem, że po 2 minutach byliśmy już sobie bardzo bliscy. Cooklet reprezentowała Kasia, która zaprowadziła nas do bardzo wesołego busa, z przemiłym Panem kierowcą [:)] z którym cały weekend podróżowaliśmy. Pierwszym punktem programu była knajpka, o wdzięcznej nazwie ,Nigdy nie zapomnę'. Urzekła nas swoją przejrzystością, smakiem i atmosferą. Jeżeli będziecie we Wrocławiu, koniecznie musicie(...)najwyższego budynku we Wro - Sky Tower. Już wtedy wiedzieliśmy, że będzie to niezapomniany weekend.Następnie szybka wizyta w kuchni Art Hotelu, aby  chwilę później przemknąć na spotkanie z Panami - Makłowiczem i Bikontem.Jeżeli myślicie, ze to koniec atrakcji tego dnia, to się mylicie, bowiem zaraz po Art Hotelu przenieśliśmy się całą grupą do Browaru Mieszczańskiego, w którym poza atrakcją

Słodkie Przyjemności
Spaghetti with pesto and bacon 149

drizzle olive oil until the mixture forms a paste. Spoon the pesto into a bowl and stir in cup of grated permesan.Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp.Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto

Kulinarna rozmowa