chocolate and the sour cream. Bake at 180 approximately 40 to 50 minutes. Cool the cake completely. Frosting Heat 2/3 cup whipping cream in a sauce pan. Remove from heat, add chopped dark semisweet chocolate, stir until smooth, and let it cool until in thickens. Use frosting on top. Put the cake into the fridge
Kulinarna rozmowafilling in the centre and 'glue' the edges to make the pierogi. Continue folding until you have them all ready to boil. Boil in the a big pan of simmering water with added olive oil and salt. Boil for 3 minutes, until pierogi are floating on the surface.Once cooled down, I like to fry them with bacon
Kulinarna rozmowapierwsze "spotkanie" z karmelowym popcornem. Byłam wtedy w Berlinie i w kinie zapytano mnie, czy życzę sobie popcorn karmelowy czy solony, przy czym przy wymawianiu słowa "solony", obsługujący mnie pan delikatnie się skrzywił. Otworzyłam szeroko oczy, będąc pewną, że się przesłyszałam. KARMELOWY POPCORN??? Toż to naruszenie świętości i ideału polskiego, znanego mi i całemu światu, najlepszej przekąski kinowej! Taki
Gotowanie to kochanielada poświęceń ) stracili znacznie na wadze, stali się "nowymi" ludźmi, ludźmi pełnymi energii i chęci do działania, ale przede wszystkim - ludźmi zdrowymi !Książka, którą otrzymałam, ze specjalną dedykacją od Pana Konrada, będzie dla mnie takim drogowskazem po kuchni fit. Jestem pewna, że już niebawem wykorzystam wiele z prezentowanych w niej przepisów, a także, stworzę nowe, inspirują się przepisami Konrada Gacy.A
kolorowotorcikowowiedzieć że cieciorka to bogactwo fosforu, cynku, żelaza i witaminy B9. Ciekawa jest też teoria Georga Ashkara mówiąca o tym że cieciorka bardzo mocno wspomaga odporność no i ten pan widzi w niej lekarstwo na raka. Chrzan to naturalny antybiotyk o działaniu bakteriobójczym idealny na przeziębienia. Zupa mimo wszystko jest delikatna z ostrym posmakiem - myślę że Wam posmakuje. Zabierajmy się
Kuchnia PROzdrowotnaWIARY, CO GÓRY PRZENOSINADZIEI, KTÓRA NIE GAŚNIEMIŁOŚCI W KAŻDEJ ILOŚCII... CZEGO SOBIE ŻYCZYCIE... - NIECH SIĘ SPEŁNI Na radosne świętowanie Pamiątki Narodzenia Pana Jezusa,życzę obfitych darów i łask, płynących ze żłóbka Bożej Dzieciny, czułej opieki Jego Matki w Nowym 2015 Rokuoraz odpoczynku od trudów codzienności
Anioły w kuchniNiestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet rok temu, pod nieszczęsnym Dworcem Centralnym, jarmark miał ciekawszy asortyment i kupiłam na nim piękną drewnianą deskę od Pana z Litwy.Chyba nigdy nie napisałam tak negatywnego posta, ale zwyczajnie wkurza mnie to, że Warszawie brakuje jarmarku bożonarodzeniowego z prawdziwego zdarzenia, takiego z magicznym świątecznym klimatem. Na przykładzie innych polskich
Chilli Czosnek i Oliwahours (or over the night) in cold water or milk. It will make it more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch
karmelowyKolejna propozycja śniadania do łóżka :) ciekawe ile panów skorzysta z tego pomysłu? :-PSkładniki na 1 porcję:1 duża, okrągła bułka razowa1 - 2 jajka (w zależności od wielkości bułki)2 plasterki szynkićwiartka pomidoramożna dodać dowolny sersól, pieprzszczypiorBułce ścinamy "kapelusz" i delikatnie wydrążamy miąższ. Do Środka wbijamy jajko (lub 2 jajka w zależności
Bon Appetit MałgorzatySoplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!" - A. Mickiewicz "Pan Tadeusz".uwielbiam tę zupę, ale jeśli ktoś się jej boi albo brzydzi to proszę tylko przeczytać ten post jako kulinarną ciekawostkę. Chętnie poznam innych blogerów, którzy jedli bądź nawet robili czerninę? :)Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie
Bon Appetit Małgorzatyketchupie. Danie wzbogaciłam o ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś przeoczył takie danie w swoim jadłospisie to serdecznie zapraszam do mojego przepisu. Smakuje głównie panom :)Składniki:1 kg żeberek wieprzowych1 cebulasól, pieprzsuszony majeranek4 łyżki naturalnego miodu10 łyżek ketchupu3 łyżki octu winnego z czerwonego wina3 łyżeczki musztardy grillowej1 łyżka sosu chilliolej do smażeniaŻeberka nacieramy solą, pieprzem
Bon Appetit MałgorzatyKuchnia kresowa ..."Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej
Bon Appetit MałgorzatyZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy
Bon Appetit MałgorzatyMoje nowe odkrycie :) Przepis znalazłam zupełnie przypadkowo w gazetce Przyślij przepis nr 4/2008. Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty - tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony
Kuchnia domowa Aniznaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;) Ostatnio natknąłem się na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :) HozierFrom Eden Pozdrowionka i udanej niedzieli Michał
Gotuj Z Muzyką