Dzień KobietPo raz pierwszy od kilku dni za oknem pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki
Ciastkozercypieczonych ziemniaczkach. Teraz dokładnie czuć kruchość i delikatność boczku, który rozsypuje się na talerzu. Nic nie zakłóca tej symfonii smaków.Odmiana nr 2, czyli panna kapusta z panem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać, że bardzo szybko widać było
Wypisz WymalujTradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym, soli na sam koniec i oczywiście powinien być krwisty. To zupełnie nie moja bajka, jednak nasi panowie bardzo chcieli go spróbować. W restauracjach kosztuje nie mało, dlatego mieliśmy szczęście, że podano nam go w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce. Dania z dziczyznyJak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie
Chilli Czosnek i Oliwastanęłam obok. Siedząc przy biurku doktora nauk medycznych zrobiłam coś, co pewnie zapamiętał na długo. To co zrobiłam, zaskoczyło mnie samą. Rozpięłam bluzkę, wyjęłam pierś i siknęłam mlekiem na Pana doktora. Lekarz zbaraniał a ja stwierdziłam, że nie powinien wyciągać wniosków zanim zbierze wywiad.I tak zaczęło się diagnozowanie Wiktora w kierunku celiakii...- Reszta niebawem. Do opisania
Wypisz WymalujTUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)Nareszcie aparat spisał się na tyle, aby pokazać Wam co oznacza w naszym domu cieniuteńkie, idealne ciasto przypominające pergamin. Przed Wami pieróg idealny - Pan Napakowany i Pikantny. Taki co na hasło "pokaż kotku co masz w środku" może się spokojnie rozkleić i zaprezentować wnętrze. Ale kto by w takiej chwili tracił czas na zbędne
Wypisz Wymalujnawet zmarłego - na szczęście tego nie testowałyśmy, ale wierzymy, że tak by było ;)Ale... magia rozniosła się po domu, gdy w ręce wpadła tajemna broń, obiekt westchnień porannych - szanowny Pan Dżem. Padło na Łowicza. Dwa cudowne smaki warte skonsumowania. W towarzystwie chrupiących gofrów ich delikatna faktura i owocowy smak (+ kawałki owoców) prezentowały się wybitnie. Zresztą... warto spróbować :)ŁOWICZ - OWOCE LEŚNE
Wypisz Wymalujdodatków", albo popłynąć w temacie i komponować cuda, ale... ten delikatny smak rewelacyjnie komponuje się z dżemem. U nas w czasie wystąpienia bananowca ze słoika króluje też inny Pan Słoik - konkretnie znany i lubiany: Łowicz - truskawka z czarnym bzem.To połączenie to bajka. Coś niemożliwie pysznego.Całość robi się góra 40 minut, więc warto poświęcić ten czas rano aby tak wspaniale
Wypisz WymalujPan słoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i cynamonowe szaleństwo poszły w tango z bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna
Wypisz Wymalujminutes, until golden brown, then turn over and cook the other side for 2-3 minutes. Transfer the chicken to a plate.Add 2 tbsp of olive oil to the pan and add the shallots, garlic, aubergine, and a few thyme and rosemary sprigs. Cook for 5-7 minutes, stirring occasionally until the onions are translucent and the aubergine is starting
karmelowywcześnie zasłona nocy. I tyle jest w krąg światła i tyle Bożej mocy! Coś stało się w przyrodzie tak nagle, w jednej chwili. To Pan zmartwychwstał dzisiaj, a myśmy nie wierzyli. WESOŁYCH ŚWIĄT
Walijskie Pichcenierazem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)A potrzebujemy na nie:opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręczniebudyń śmietankowy na 0.5l mleka0.5l mleka3 łyżki cukrułyżeczka masłakilka kropel aromatu cytrynowegoodrobina cukru waniliowego do posypania rurek1 jajkoWykonanie: Ciasto francuskie
Walijskie Pichceniewierzb po kamieniach wąska struga ciecze, A pod niebem wysoko śpiewają skowronki. Wśród tej łąki wilgotnej od porannej rosy, Droga, którą co święto szli ludzie ze śpiewką, Idzie sobie Pan Jezus, wpółnagi i bosy Z wielkanocną w przebitej dłoni chorągiewką. Naprzeciw idzie chłopka. Ma kosy złociste, Łowicka jej spódniczka i piękna zapaska. Poznała Zbawiciela z świętego obrazka, Upadła na kolana
Walijskie Pichceniedodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu. Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego 250 g piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka
Walijskie PichcenieFLORENTYNA i korzystając z zaproszenia przesympatycznej Pani Moniki, postanowiłam rzucić okiem na ich kuchnię, a raczej na te wszystkie cuda, które w każdej kuchni powinny być i bez których Panie Domu ,nie potrafią żyć i funkcjonować. W kuchni Florentyna pachnie śródziemnomorską zdrową i pełną kolorów kuchnią. Radosny , pełen kolorów nastrój udzielał się dosłownie każdemu... Pozwólcie, że przedstawię po krótce historię
Z Kuchni Do Kuchnisię widzieć z okien tramwaju ) czekaliśmy ponad 40 minut. Zajmując stolik od razu chcieliśmy złożyliśmy zamówienie, czasu na podjęcie decyzji mieliśmy aż nadto studiując menu przed wejściem. Jednak pan, który doprowadził nas do stolika nie mógł go przyjąć, musieliśmy czekać na kelnerkę (20 minut). Po przyjęciu zamówienia pani kelnerka uprzedziła nas, że czas oczekiwania na dania to 40 minut
Taste Of My Day