Dziś mój kochany Pan M. ma urodzinkiSTO LAT kotku oby wszystkie plany i marzenia do spełnienia w tym roku udało Ci się zrealizować.Z tej okazji chce Wam zaprezentować mój patent na pyszny tort 3Z.Tort, który zawsze się udaj, zawsze wszystkim smakuje i jak tyko raz go zrobicie będzie robić go zawsze. Czytaj więcej
Farmażonypamięta urodziny miał wczoraj. Z braku czasu i prawdę mówiąc braku produktów na torcia, musiałam wymyślić coś na szybko. I jak zawsze powstało coś z niczego, a że Pan M jest fanem kawy , to z przepisem trafiłam w 10.To troszkę coś dla smakoszy tiramisu, w smaku dość przypominające ten znany włoski deser. Czytaj więcej
FarmażonyEntliczek pentliczek, czerwony stoliczek....Naszło mnie ostatnio na różności z jabłkami -(Pan robaczek nie byłby zadowolony ;)Zapewne to przez brak świeżych/sezonowych owoców i warzyw. Już mi się tęskni za wiosną , ale póki ich nie mamy, trzeba wykorzystać to co jest.Wracając do jabłuszek.... na tapecie mamy ostatnimi czasy - placki, chipsy, jabłka w cieście ,ciasto w jabłkach yyy pieczone
Farmażonytemat :) Nie będę się specjalnie rozpisywać. Sałatka to sałatka. Najlepsza przekąska na imprezach, dodatek do wędlin, obiadu czy grilla. Smakuje zarówno kobietom jak i mężczyznom ale wiadomo...szczególnie odpowiada Panom, ponieważ jest z kawałkiem kiełbachy i troszkę pikantniejsza :) Jest to jedna z ulubionych sałatek moich znajomych. Więc potrzebować będziemy: 1 op. kabanosów- 380g 1 papryka czerwona 1 słoik ogórków konserwowych
Olikowa kuchniaBędąc teraz nad morzem, pewien Pan przypomniał mi smak dzieciństwa :) Jak to zrobił? Stał i rozdawał pyszności na ulicy. To była oczywiście jego metoda na większą sprzedaż takich dziwnych urządzeń. Ja nie mogłam się powstrzymać żeby tego nie zakupić. Musiałam je mieć! :) Od razu po powrocie do domu zrobiłam pyszne placuszki. Składniki: 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy
Olikowa kuchniasię wyświetlał w internecie. Pomyślałam, że skoro z synem lubimy cytryny to czas najwyższy się zabrać za ten napój, upał tym bardziej motywował do działania. Przepis zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV. Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie. Składniki na 1 litr napoju: 2 cytryny 1 litr wody mineralnej niegazowanej
Blondynka GotujeKochani po krótkiej przerwie, spowodowanej urlopem ;-)) proponuję Wam przygotować prawdziwe i aromatyczne mięsko - coś dla Panów ;-)Ja wybrałam karkówkę, ale możecie wybrać mięso jakie Wy lubicie najbardziej. czego potrzebujemy:- mięso około 1,5- 2kg- 20g soli peklowej na 1kg mięsa- owoce jałowca- 6-7 liści laurowych- rozmaryn gałązkiMięso wkładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą wymieszaną z solą peklową (według
SMYKWKUCHNIstają się prawdziwą chwilą radości i wytchnienia. W dzisiejszej odsłonie zachęcam Was do zrobienia czegoś lekkiego, wyrafinowanego w smaku i docenianego przez największych koneserów jak i łakomczuchów, mianowicie pana cotty w moim "smykowitym" i niepowtarzalnym wydaniu. Jak dobrze wiecie, deser ten pochodzi z Włoch, ba skąd indziej mogłoby pochodzić to cudeńko, dokładnie z ich północnej części, często podawany
SMYKWKUCHNIdziesiątkę! SKŁADNIKI: - świeży melon 1 gruby plaster na dwa drinki - świeże listki melisy -60 ml - rum kokosowy - 150 ml -cydr lubelski - cytryna do przybrania PYSZNE! NA ZDROWIE DROGIE PANIE! ;-D Pamiętaj alkohol szkodzi zdrowiu
SMYKWKUCHNImango i marakuja to zupełnie nie moja bajka. Może dlatego, że wolę swoje soki. Świeże i pyszniejsze niż te sklepowe z długim terminem ważności. Ziemniaki tak bardzo reklamowane przez Pana Makłowicza, wcale szału nie zrobiły. Wolę te brudne z targu niż umyte, które nie poleżą długo, bo zgniją. Smakowo nie najgorsze i co mnie zaskoczyło to długo się nie gotowały
Magiczne Życie Martydużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ...Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego, starszego pana, który sprzedaje nadmiar swoich plonów. Morele ma właśnie takie dobre jak te, które pamiętam z dzieciństwa - to chyba jakaś stara odmiana. Jeśli uda mi się na niego trafić to chętnie kupuję smakowite
Smaczna Pyzahotelu Montis w Poniatowej. O tym miejscu napiszę więcej niedługo, ale było pysznie. Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Ja znam
Pasja Smakunieco skomplikować sobie przygotowanie karkówki zyskując tym samym wyjątkowy smak i soczystość.Samą karkówkę kupuję w firmowym sklepie masarskim Rajcza w Pszczynie i w zależności na ile osób tyle panie sprzedające pokroją mi plastrów i przepuszczą przez maszynkę do rozbijania mięsa.I to jest właśnie jedna z istotnych różnic w porównaniu do sprzedawanych gotowców, w dodatku dużo droższych. Sól, czosnek
Mechanik grillujenutą smakową. Menu (każdy zajmował się innym daniem, składniki są więc z „pamięci smakowej” i nie są to ścisłe przepisy): Sałatka z nowalijek i świeżych dobroci od Pana „Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą
OstryKęsjakiś makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron, "którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy
Gotuj z Misiem