Starszy pan z cygarem w ustach, z pozłacaną laseczką, w kraciastej marynarce, zasiadł przy rodzinnym stole. Szklany binokl dumnie osadzony na twarzy, przez którego zerka spostrzegawcze oko. Raczy się czymś w kieliszeczku, opowiadając ulubione historie z młodości.Skąd pomysł na nalewkę świerkową? Szczerze, pojęcia nie mam. Po prostu pewnego dnia, siedząc w ogrodzie, przyglądałam się młodym pędom świerkowym i zastanowiłam
W kuchni Karmel-itkirunął:) Wszystkie piony zachowane. Jednak to nie koniec zmagać z pienikiem. Lukrowanie okazało się trochę pracochłonne. Nie wiem kto był bardziej kolorowy ja czy domek ale mina pana z DHL mówiła sama za siebie. Ulukrowałam go przez przypadek podpisując odebranie przesyłki , trochę się pośmiał i powiedziała, że u mnie święta pełną parą. No nie da się ukryć. Dumna jestem
ciastkarnia na kruchym spodziepogoda bardziej by mnie zmotywowała do działania i uśmiechu. Dzisiaj święto wszystkich pań, wszystkie są piękne i wyjątkowe , nie tylko w tym dniu. Tego typu święta przypominają niektórym panom o tym, ze w domu nie mieszkają małe krasnoludki, które sprzątają gotują i piorą:) A choćby małe komplementy, (nie tylko kwiaty) na prawdę mogą poprawić humor. chciałabym również, żeby święto
ciastkarnia na kruchym spodzieporridge off the heat, add honey and butter, cover and leave it aside. caramelized mango: mango, cut into strips 1 tbsp honey 1 teaspoon butter Melt butter in a pan, add honey. When it starts to caramelise, add mango and stir about 4 minutes. Stir Your porridge and put it into the bowls. Serve with mango. Enjoy Your meal
Tajskie smakigrilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą
Kolizje Smakówmusiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody 2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczk soku z limonki 1 łyżeczka skórki z limonki
Kolizje SmakówDzień dobry, Lato to dla mnie sezon na pomidory malinowe. Słodkie, soczyste, perfekcyjne z solą jedzone "po calaku". Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich, pękatych
Chilli Czosnek i Oliwanieba też leje się żar), z otworów unosi się para, zapach zgniłego jajka przesiąka powietrze - co najmniej jak krajobraz księżycowy lub obca planeta z filmu science-fiction :) Panowie i dzieci będą zachwyceni. Ostatni etap podróży to wizyta w małym miasteczku Nikia, znajdującym się wysoko na szczycie góry, z którego rozciąga się przepiękny widok na krater wulkanu.Informacje: koszt - 30 euro
Chilli Czosnek i Oliwaludzi, a miodu sprzyja szczęściu w nadchodzącym roku, dosłownie go „osładza”. Jednak najbardziej emblematyczne są sławne włoskie słodkie chleby – pandoro, panforte, pandolce i panettone. O co chodzi z tym „panem”? Otóż pane po prostu znaczy po włosku chleb :). Pandoro to „złoty chleb” w kształcie gwiazdy z Verony, a pandolce to „słodki chleb” pełen kandyzowanych owoców o genueńskim rodowodzie. Panforte, specjalność
Chilli Czosnek i Oliwaprzez Enrico Righi w 1879 r. dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Panforte oznacza po włosku "mocny chleb" (może od dużej ilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato, czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów
Chilli Czosnek i OliwaUdział w takim wydarzeniu jest zatem niepowtarzalną szansą na bliższe poznanie naszego kulinarnego dziedzictwa - szczególnie, że większość wystawianych produktów nie jest dostępna w powszechnej sprzedaży. Klimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba
Chilli Czosnek i Oliwaszarego na różowy. A Wy jaki macie stosunek do owoców morza? I kto skusi się na spaghetti według przepisu mojego Męża?:) (I pytanie z innej beczki - czy Wasi Panowie gotują
Chilli Czosnek i Oliwadegustacji oliwy, ten prawdziwy ekspert i przede wszystkim pasjonat "złotego nektaru" przekazał nam wiele informacji na temat wyboru dobrej oliwy i odpowiadał na pytania zebranych. Marco Oreggia to ten Pan z mikrofonem Tak więc, na co należy zwrócić uwagę?1. Sprawdź, czy kupujesz oliwę z oliwek extra vergineOliwa to tak naprawdę sok wyciśnięty z oliwek. Oliwki wyciska się na specjalnych
Chilli Czosnek i Oliwajeden są pomidory, które smakują teraz najlepiej. Pomidor malinowy "po calaku" z gruboziarnistą solą to coś, czemu nie mogę się oprzeć. Co tydzień z ochotą odwiedzam na bazarku mojego "Pana od Pomidorów", który sprzedaje to pyszne warzywo w różnych wielkościach, odmianach i wszystkich kolorach tęczy:) Ostatnio moim ulubionym stał się cudownie słodki pomidor żółty, który wykorzystałam np. w letniej sałatce
Chilli Czosnek i Oliwanatki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka. Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię