Zawsze ciekawił mnie fenomen mazurka. Czemu jest to takie "wielkanocne" ciasto? Czy to kwestia tych wszystkich puzderek na wierzchu, bo wszystkie one jakieś takie przybajerzone są
bastalenaPodobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. W Atotonilquillo to się nie sprawdza - pewnego dnia, kiedy byliśmy z wizytą u Teresy, ta zarządziła: "Vamos a hacer un pan, Pan de Nata". Ale kto? bo było nas 6 osób: ciotka Hankita, kuzynki Teresa, Alicia Victoria i Maria Eugenia, była również przyjaciółka domu Maggie, no i ja. W dodatku kuchnia(...)Teresa jeszcze nie włączyła piekarnika. Nie ma po co, nie zmieszczą się wszystkie, piecyk jest za mały - odpowiedziała. "Pero no te preocupes!, vamos a panadería" - czym prędzej dodała. Panie przykryły foremki czystymi ściereczkami, i przemaszerowaliśmy środkiem głównej uliczki w miasteczku, aby dojść do lokalnej piekarenki. Szef piekarni uzgadniał z Teresą cenę i godzinę odbioru, pozostali w tym czasie obserwowali piekarzy
Grahamka, weka i kajzerkapiszę do Pana zaabsorbowana.Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze.A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie dobiera Pan sobie partnerów...Panie kochany, autograf poproszę! Rabarbar ostatnio króluje. Opanował stoły, wkradł się do kuchni i rządzi się, rządzi niesłychanie!Rzuca sztućcami, groźnie wymachuje drewniana łyżką, rozbija miski, ujeżdża mikser jak konia
W kuchni Karmel-itkiWitaj Lucusiu! Czekamy na Ciebie w bajce o Akademii Pana Kleksa. Do naszej bajki zaprasza Cię sam Pan Kleks. A zaprowadzi jego ulubiona piosenka..." Pamiętacie Wyspy Bergamuta? Ostatnio zapodałam Młodemu Pana Kleksa. Oglądał. Jeśli można to było nazwać oglądaniem. Ale przynajmniej łudziłam się, że czymś zajmuję jego uwagę. Tiaaa! A matka orgazmu dostawała, słysząc Kleksa. Mało sama go nie puściła(...)zwieracze na szczęście jeszcze trzymają. Wymiękam za każdym razem, gdy leci "King Bruce Lee karate mistrz". No, mistrzu z Pana Panie Fronczewski. A piosenkę śpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed
bastalenawracając do opowieści. Siedziałam na chłodnej, soczyście zielonej trawie, pieszcząc dłońmi jej młode kępki, aż tu nagle... Szur, szur. Szur, szur. Coś szwaszczy w krzakach.Czekam, nieruchomo. A tu, proszę. Pan Kot.Majestatycznie kroczy przed siebie, dumnie unosząc swe piękne uszka do góry. Stanął.Zerknął to w prawo, to w lewo, do góry też łepek swój zadarł, po czym we mnieswe ślepia(...)wlepia. Pytam się go: "Coś ty za jeden, Panie Kocie, co dumnie po mym kroczysz ogrodzie?"Kichnął, prychnął, zawinął swój ogon i polazł gdzieś. A ja zostałam. Z kompotem.O nim miało być potem, ale że się Pan Kot zmył,tylko kompot był. KOMPOT WIŚNIOWO-RABARBAROWY.(pomysł autorski;)500g mrożonych wiśni200g rabarbaruszklanka cukruRabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam
W kuchni Karmel-itkiZnowu podpatrzone ;) Ale dzięki temu rozkminiłam o co chodzi z tą Pizza Pan w Pizza Hut (chomik wczoraj zaskoczył). A tak całkiem serio to świetny pomysł na szybką pizzuchę i alternatywa dla nie zawsze udającego się ciasta drożdżowego. Sos biały też ściągam. Tak dla zmiany smaku. I żeby nie było, że ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie(...)rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej wody łyżka oliwy sól Sos bianco: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżka majonezu starty ząbek czosnku Pizza Tarantella: mozzarella tuńczyk pomidory cebulaPizza Mafioso:mozzarellaszynkapapryczka jalapenosos pomidorowybazylia Wszystkie składniki połączyłam ze sobą. Zagniecione ciasto rozwałkowałam na średnicę patelni. Następnie smażyłam na bardzo rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, z obu stron przez
bastalenaPodchodzę cicho, aby go nie spłoszyć, by czasem z przerażenia nie usechł. Zdecydowanym ruchem wyrywam go. Nie szamoce się, pękaty i pyzaty. Ach! Już wiem, co z Pana przyrządzę. - Co robisz? - A co ja mogę w kuchni robić, co? - Pytałem retorycznie! Znów coś pichcisz? Dasz troszkę? - Ale Ty nie lubisz kremów! Czy już ktoś się domyśla, jak Pan Burak
W kuchni Karmel-itkiamaretto 90 g cukruPonieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika, od którego pochodzi. Pan Paweł, to nikt inny jak Paweł Małecki, wielokrotny zdobywca laurów na konkursach cukierniczych w Polsce i na świecie oraz autorytet w kręceniu lodów, tworzeniu pralin oraz dekoracji cukierniczych. To tiramisu
Świat CiastaCoś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru
Niezły Młynekpory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej kolacji, to będzie Żura wina i pana Kejka, a nie Matki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
bastalenaprzyszłam na miejsce zauważyłam, że po murami dawnego domu towarowego "Smyk" jacyś ludzie ustawiają skrzynki z warzywami. Jakież było moje zdumienie kiedy okazało się, że to młodszy pan Ziółko przyjechał sprzedawać swoje plony ! Czegóż tam nie było ! Różne rodzaje sałat, ziół i zielska różnej maści, zielony groszek, bób, fasolka szparagowa, cebula, ogórki, cukinia, buraczki, brukiew, kolorowe kalafiory, cykoria
Smaczna PyzaPrzechadzam się alejkami na ogrodzie.Oglądam, nasłuchuję, wypatruję.I widzę Go. Szanowny Pan Rabarbar uśmiecha się do mnie.Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM.(autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;)1 szklanka mąki1 szklanka otrąb1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka + 0,5 szklanki cukru2 jajka75g roztopionego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli300g rabarbaruRabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę
W kuchni Karmel-itkiBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje
Stare GaryDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką. Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej
Moje domowe kucharzenie