pan - 500 przepisów (strona:2/34)

Pan Szczaw w roli konesera. 216

Znowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta

W kuchni Karmel-itki
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 147

odbyło się Spotkanie Blogujących Babeczek. Udział w nim wzięły:CzarodziejkaCholera NaczelnaCholera JasnaBalsamowoKlusiKruszynkaRossnettDreszkaOlkaAnna WPaprykensAsiaoraz ja :)Gościło nas Bistro Alibi mieszczące się w Gorzowie przy ul. Zaułek 1. Pan Paweł (jeden z właścicieli) zadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka(...)dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie było na stołach, a nasze szklaneczki i kieliszki były pełne. Muszę przyznać, że takiej obsługi dawno nie widziałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 161

large rosemary sprigs 6 sprigs of thyme salt and pepper 3/4 cup apple cider (preferably sweet) 1/2 cup vegetable or chicken stock 1 tablespoon butter Preparation: Heat the large pan with oil over medium heat and add, sliced garlic, thyme and rosemary sprigs. Sauté until the garlic is lightly golden (no too much because it can turn bitter(...)olive oil is infused with flavors of garlic and herbs. Take the pan off the heat and remove the garlic chips to a paper towel lined dish and discard the herbs. Sprinkle both sides of the pork chops with salt and ground black pepper. Return the pan to the stove over high heat. When the pan is hot place

karmelowy
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 152

drogie, ale wyglądające jak świeżo wyciągnięte z kontenerów PCK. Głupio tak wpatrywać się w męskie kostki, zwłaszcza jeśli te kostki odziane są w skarpetki w motyle! Brodę pan hipster miał imponującą i fantazyjnie wywinięty wąs oraz piękny warkocz, którego mu szczerze zazdrościłam. Wyglądał ogólnie jak Indianin, który uciekł z tipi i miał totem z ludzkich zębów i jarmużu. I dobrze(...)mógł sobie wyglądać jak chciał, ale pan hipster raczył informować kogoś przez telefon, że oto właśnie podjął męską decyzje i będzie kupował marchew i mięso. Zamarłam i nastawiłam się na nasłuch, bo pan miał wybitnie udręczony ton głosu. Przy stoisku mięsnym utwierdził mnie w tym, że jednak miałam rację. Oni nie są normalni. Podążając ślepo za tym co modne

ladykitchen
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 144

butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro pan premier bez angielskiego może zostać prezydentem Europy, to my jako naród możemy żenić kity spożywcze w dowolnych cenach, jak się nam żywnie podoba. W tym miejscu czytelnik powinien poczuć podmuch(...)miejscu zaczęłam myśleć, że jestem na plaży w Brazylii i jem maczankę po krakowsku. Niestety, jaki kraj taka Copacabana, pozostało mi upolować leżak i patrzeć jak nieustająco, ten sam pan hipster stoi skonfundowany i myśli co wybrać. Na miejscu uwieszonej na nim, znudzonej jak nieszczęście kobiety zatłukła bym go widelczykiem do frytek. Najcierpliwszy przyniósł burgera z miną tak dumną jakby

ladykitchen
Dzień Kobiet - 8 - go marca. 115

Dzień Kobiet. Dedykacja dla wszystkich Pań tworzących i czytających blogi kulinarne.  Kochane Panie, czytam Wasze przepisy  i podziwiam wkład pracy z którego niejednokrotnie korzystałem. Przy okazji Dnia Kobiet  (Tym ,które nie świętują  też), życzę dużo zdrowia, siły i kulinarnej weny do dalszej pracy. Życzę, abyście były kochane i doceniane przez 365 dni w roku. W prezencie(...)kwiatki z mojego kulinarnego ogródka i trochę okazjonalnej poezji. W prezencie dla pań- J. Tuwim. A że Pan Bóg ją stworzył, a szatan opętał,  Jest więc odtąd na wieki i grzeszna i święta,  Zdradliwa i wierna, i dobra i zła,  I rozkosz i rozpacz, i uśmiech i łza...  I anioł i demon, i upiór

Kulinarny karnet Christophera
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 189

papierem do pieczenia, umieść w niej  masło lub margarynę wraz z cukrem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.English versionCranberry pear upside-down gingerbread (24 cm cake pan)Ingredients for the topping:70 g butter or Palma margarine, cut into pieces1/2 cup brown sugar1/4 teaspoon salt2 cups fresh or frozen cranberries3 large, ripe,  peeled, cored and  sliced lengthwise(...)flour3/4 teaspoon baking soda1/4 teaspoon baking powder1/2 teaspoon salt3/4 teaspoon powdered ginger1/2 teaspoon cinnamonPreparation:Preheat  the oven and to 180 oC.Grease the sides of a 24 cm round cake pan with a bit of the butter, then place the rest of the butter or margarine pieces in the bottom of the pan. Sprinkle the brown sugar and the salt evenly

karmelowy
Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 182

Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Wczoraj rozmawiałam z Rodzicami i opowiedzieli mi o pewnej dość kontrowersyjnej sytuacji. W pewnej miejscowości w naszym cudnym kraju pan kłócił się z małżonką. Na nerwową sytuację zareagował ich piesek - malutki kundelek. Pan, niewiele myśląc, złapał psiaka, i wyrzucił przez okno. Na szczęście zwierzak przeżył, choć był mocno poturbowany. Pęknięte(...)kości czaszki, krwawiące zadrapania. W dodatku okazało się, że sunia była w ciąży. Co się z takim panem dzieje? Ano zostaje postawiony przed sądem, pod zarzutem znęcania się nad zwierzęciem. Co na to szanowny sędzia? Że szkodliwość czynu mała, i że właściwie to nie jest znęcanie, bo znęcanie by było, jakby wyrzucił psa z dziesiątego piętra na beton

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe placki z jabłkami 207

                      Już dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na

Pan i Pani Smith w kuchni
Kurczak w curry z kaszą jaglaną i cukinią 231

                   Lektura jednej książki a zmiany duże. Dostałam w prezencie od męża książkę  

Pan i Pani Smith w kuchni
Daylicooking - własna domena i dlaczego nie polecam domena.pl 120

takie instrukcje. I się zaczęło...Otrzymana odpowiedź zdziwiła mnie niesamowicie i pierwszą myślą było: "czy tam ktoś ma problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem??". Ja pytam o konfigurację, a pan w odpowiedzi zapytuje mnie czy mam zamiar korzystać z adresu mailowego w domenie. I ani słowa na temat konfiguracji. Odpisałam, że najpierw interesuje mnie skonfigurowanie domeny oraz zapytałam(...)sposób, że po wpisaniu nowego adresu przekierowywało na stary adres. Na moją uwagę, ze to przecież bez sensu, bo po co kupowałabym swoją domenę, skoro adres kieruje na blogspot, pan z rozbrajającym spokojem odpowiedział, że ludzie nieraz tak robią. (Nie wiem tylko po co...)Wreszcie po niemal tygodniu blog zaczął funkcjonować na własnej domenie, a ja odetchnęłam. Co mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
W mrocznym świecie Londynu Pod... 140

znosi być nazywana w ten sposób), Richard zabiera ranną Drzwi z ulicy do własnego mieszkania. I właśnie wtedy zaczynają się jego kłopoty...Najpierw pojawią się dwaj wyjątkowo podejrzani osobnicy: pan Croup i pan Vandemar, którzy poszukują Drzwi. Richard wyrzuca ich z mieszkania, co skutkuje późniejszym telefonem z obietnicą (a gwarantuję, że wszyscy zdrowi na umyśle starają się panów Croopa(...)pojęcia o prawach rządzących tym światem. Zamiast pomagać, częściej przeszkadza, i marzy tylko o jednym - powrocie do swojego życia...Czy Drzwi odnajdzie mordercę i ujdzie z życiem? Czy może panowie Croup i Vandemar dopną celu? Co z tym wszystkim ma wspólnego anioł żyjący na dnie miasta? I jaką rolę przyjdzie odegrać Richardowi? Tego wszystkiego dowiecie się z książki.Jednocześnie zabawna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries 187

cherries, fresh or frozen¼ tsp smoked paprika1 tbs honeyPreparation:Preheat oven to 180 oC. Sprinkle the duck legs with salt and pepper.Heat 2 tablespoons of oil in a large pan over medium high heat. Place the duck legs into the hot pan, skin side down, cook until skin has browned, about 6 minutes. Flip the duck legs on the other(...)side.Place the pan in the oven for 1 ½ hours (If you don’t have a large ovenproof pan, just brown the duck legs and then transfer them, skin side up, to a baking dish). To crisp the skin back up, preheat the broiler and place the duck under the broiler for a few minutesFor the cherry sauce

karmelowy
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 164

Dzięki temu w publikowane opinie można uwierzyć, bo nie są suchą informacją prasową. Kolacja degustacyjna była prezentacją nowego, jesiennego menu restauracji, w której za smak i prezentację odpowiadają panowie: Marcin Jurek i Łukasz Stalęga. Wystrój lokalu jest przyjemny i nowoczesny. Mocne kolory mebli stonowane są pastelowymi ścianami, mnie jedynie trochę raziły tapety z nadrukiem imitującym półki z książkami - wolę(...)nami także Łukasz Kubiak - somellier i pasjonat. Gdy byliśmy już w komplecie, rozpoczęliśmy podróż po smakach. Na początek krótkie wprowadzenie w świat win, które miały towarzyszyć naszej kolacji. Pan Łukasz wybrał dla nas: białe wino Grüner Silvaner od Johanna Geila oraz czerwone Oveja Tinta Graciano 2013. Pierwsze chociaż nawet przyjemne, było dla mnie trochę zbyt wyraziste i mocne, podejrzewam

Pasja Smaku
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 216

mushroom 1 tablespoon of vegetable oil 1/2 cup dry white wine 1/2 cup chicken stock salt and pepper thyme Preparation: Season steaks with salt on both sides. Heat the pan until it starts to smoke. No need to add oil, if the pan is very hot the steak will not stick. Add the steak to the grill and after(...)side and cook for another 15 s and repeat until internal temperature reaches 63 oC for medium rare or 71 oC for medium doeness (my favourite). Remove steak from pan and let it rest before serving. Heat oil in the pan, add the onion and pumpkin and sauté until translucent, add salt to the onion and sauté some more. When

karmelowy