kilku dni. Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem, ale na tym nie koniec. Rukola świetnie smakuje jako składnik kanapek tych na ciepło i na zimno. Ożywi smak mozzarelli, a z makaronem spaghetti tworzy pyszny duet(...)przygotowałam 18 najlepszych przepisów z rukolą! Smacznego! Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą
Moja smaczna kuchniaWtedy zarówno krem jaki i zrobiony z niego tort, będzie idealnie trafiał w smakowe gusta tych, którzy od mlecznej, wolą smak czekolady ciemnej. Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady szklanka cukru(...)Ferrero Rocher: 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli DODATKOWO, DO OZDOBY: 14- 16 kuleczek Ferrero Rocher 6 łyżek drobno posiekanych orzechów laskowych, delikatnie podprażonych na patelni 200 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Zapażona z jednej łyżeczki kawa. Może być kawa z ekspresu. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny
Domowe Tortynowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy(...)ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów cukru - sok z 1 cytryny
Życie zamknięte w smakuZmiksowane ze sobą składniki sosu pesto (bazylia, orzechy, parmezan, czosnek oraz oliwa) tworzą niepowtarzalną mieszankę, idealną jako dodatek do makaronu (ale nie tylko). Ogromną zaletą tego gęstego sosu (prócz walorów smakowych) jest to, że można zrobić go szybko i łatwo. Świeżo przygotowany jest o niebo lepszy od gotowego produktu dostępnego w sklepach. Do wykonania oryginalnego sosu pesto używane są orzeszki(...)pinii (czyli jadalne nasiona sosny). Jednak z powodzeniem można je zastąpić orzechami włoskimi (tak jak ja to zrobiłam), które są łatwiej dostępne i znacznie tańsze od pinioli. Oczywiście taki sos smakuje trochę inaczej, ale jest równie smaczny Przekonajcie się sami! :) Składniki (na ok. 1/2 szklanki sosu): 70-80 ml oliwy 30-35 g orzechów włoskich (mogą być także np. orzechy
MyCookBook.plżelaza, wapnia, fosfor, magnezu oraz potasu - zwarta w żółtku luteina i lecytyna odpowiada za nieodkładanie się cholesterolu, ochronę przed szkodliwym promieniowaniem i pozytywny wpływ na wzrok ORZECHY: - działają antydepresyjnie - świetne na przemęczenie - wspomagają pamięć, koncentrację i szybszą naukę - zawarta w orzechach witaminę E poprawia wygląd włosów, skóry, paznokci(...)orzechów zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę) - są źródłem magnezu, potasu i fosforu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za regulacje metabolizmu - udowodniono, że osoby spożywające orzechy 5 razy w tygodniu są mniej podatne na choroby i nowotwory serca o o 20% Składniki (8-10 naleśniczków o średnicy
Pora na pora i pomidoraznane były już w czasach Juliusza Cezara. Niektórzy uważają, że ze względu na ich "kobiecy" kształt, są afrodyzjakiem. Ten deser, w którym gruszki grają pierwsze skrzypce, a akompaniują im orzechy włoskie, doda energii i pobudzi umysł do działania. Składniki 200 g kaszy gryczanej 3 gruszki 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 białka 1 łyżeczka cynamonu Kaszę gryczaną gotujemy(...)według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki. Wierzch
My Chcemy Jeśćgruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco(...)proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę, dodaj mleko, czekoladę, miód, puree z dyni i orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem
SMYKWKUCHNIOstatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich(...)masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasteczka śmietankowe z orzechami to małe, pyszne, wprost uzależniające słodkie krążki najeżone orzechami i udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady(...)czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około 35-45 ciasteczek. Nie musicie ich polewać czekoladą, bez niej smakują równie pysznie. Zamiast fistaszków idealnie sprawdzają się też orzechy włoskie. Mój domowy wielbiciel wszystkiego, co orzechowe stwierdził, że te z włoskimi są nawet lepsze ;) Ciasteczka śmietankowe z orzechami Składniki: 150g mąki pszennej 50g cukru pudru 60ml śmietanki 30% 25g masła
Smakołyki Berenikioleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL’’: -50 daktyli bez pestek (ok 300g,) ORZECHY: -3 łyżki masła orzechowego (jeśli nie masz, pomiń dodaj odrobinę więcej orzechów) -123g orzechów ziemnych CZEKOLADA: 1) OPCJA 1 - czekolada gorzka (ok 50-60g) 2) OPCJA(...)papier do pieczenia i przenieś ciasto.* *Ciasto będzie się łamało. Przenoś je na blachę kawałkami i na papierze łącz kawałki palcami. 4) Włóż do piekarnika na 15 minut ORZECHY: 1) Posiekaj na mniejsze kawałki (można pominąć) ‘’KARMEL’’ (od 10 minut po zalaniu wodą lub gdy zrobisz ciasto, akurat będzie czas na daktyle) - Odsącz. - ‘’Rozwal’’ je porządnie widelcem! CIASTO
fitolarun.blogspot.comskładniki 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej) 1/2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao) 3-4 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki kakao 5-7 łyżek miodu Sposób przygotowania Jeżeli nie chcemy wyczuwać, w naszym maśle cząstek orzechów. To leszczynowe orzechy wcześniej prażymy, przesypując je na patelnię(...)uważając aby patelnia nie była zbyt gorąca i aby nie przypalić orzechów), i trzymając na niej do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego aromatu. Jeżeli jednak, kawałki orzechów w masie nam nie przeszkadzają, to pomijamy prażenie i zaczynamy od wsypania orzechów do blendera. Mielimy orzechy przez minutę, następnie dodajemy kaszę, mleko, miód, kakao oraz połamaną
Miód i pieprzZmiennik mleka krowiego – mleko z orzechów nerkowca. Pyszne, delikatne, kremowe i lekko słodkie. Do tego mocne espresso. I daktyle zamiast rafinowanego cukru. Bardzo zdrowa opcja dla kawoszy! Orzechy nerkowca zalałam na noc w dzbanku blendera kielichowego* 1,25 litra wrzącej wody. Rano wystarczy miękkie orzechy zmiksować (używam do tego trybu smoothie – miksowanie na najwyższych obrotach przez około minutę). Do odcedzenia(...)mleka idealny jest muślinowy worek – wkładamy go do lejka lub na sito, wlewamy orzechy razem z wodą i pulpą, odciskamy pulpę. Pulpy z orzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie
Karo in the KitchenMasło migdałowe Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności. Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny smak masła migdałowego, to oprócz orzechów i szczypty soli, nie potrzebujemy więcej żadnych składników. Nie dajmy się zwieść wszelakim producentom, którzy do swoich wyrobów dodają utwardzanych olejów (i wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy"). Wszelakie(...)był to miód, który sprawi że produkt będzie słodszy, ale nadal równie zdrowy. składniki 350 g migdałów szczypta soli ewentualnie 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania Orzechy przesypujemy na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy
Miód i pieprzPoczątkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli macie w planach zrobić fasolkę szparagową, polecam dla odmiany zrobić ją z orzechami włoskimi. Orzechy nadają fasolce delikatnego orzechowego posmaku. Składniki: Dowolna ilość fasolki szparagowej Orzechy włoskie ( kilka sztuk ) Masło Sól(...)Woda Wykonanie: Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Z orzechów pozbywamy się łupin i miksujemy je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Na patelnię wykładamy masło ( łyżka lub dwie ), dodajemy odsączoną fasolkę. Chwilę razem przesmażamy. Pod koniec dodajemy zmiksowane orzechy. Mieszamy. I gotowe. Aromat orzechów roznosi się po całym domu. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyZielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy(...)przecierać skórę z problemem trądziku czy łuszczycy. Jeśli chodzi o walory smakowe to daleko mu do smakołyka, ale jak wiadomo ,,nie wszystko złoto co się świeci,,. Przygotowanie: Waga orzechów powinna odpowiadać wadze cukru w stosunku 1:1 1 kg zielonych orzechów włoskich 1 kg cukru kryształu 1. Zebrane orzechy dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, (kroimy
Apetyczna babeczka