Wiem, że uwielbiacie moje ciasto marchewkowe , dlatego postanowiłam przygotować dla Was drugi, równie pyszny przepis! Tym razem mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i masłem orzechowym. Niesamowicie wilgotne a zarazem puszyste, wyraziste w smaku i delikatne. To chyba najlepsze ciacho marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Idealne na słodki, jesienny podwieczorek! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-22 cm ) * marchew(...)orzechy włoskie – 300 g * jajka – 4 szt * cukier – 150 g * sol – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna Lubella – 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * wiśniówka – 2 łyżki DODATKOWO: * masło orzechowe do przełożenia * orzechy do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrana
Ostra na Słodkopewno się z wami podzielę a oto pierwszy obłędnie kremowe masełko klonowo dyniowe i chlebki laskowe, które smakują jakby miały w sobie nutellę. Jak zawsze kupiłam na rynku orzechy laskowe w łupinach udało mi się natrafić na niezłą promocję, dlatego kupiłam 1kg :) orzechy, wykorzystałam również do produkcji laskowego mleka i obłędnego mleka nutella niedługo podzielę się z wami przepisem(...)wystygnąć, oddziel miąższ i przełóż do blendera/malaksera, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę, przechowuj w słoiczku ok 2 tygodni. Składniki na chlebki laskowe : 1 kubek orzechów laskowych ok 140 g 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy Przygotowanie : 1. Rozgrzej piekarnik
zdrowa vege kuchniaprzepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje do kuchni polskiej — jest pełen bakalii — orzechów, suszonych śliwek oraz posypany jest moją ukochaną czarnuszką. Oba są równie wyśmienite i zachęcam do upieczenia ich razem. A i pamiętajcie, że baza do chleba z mąki krupczatki jest zawsze taka sama(...)posypania) 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania) 10 pomidorów suszonych 10 czarnych oliwek ½ szklanki rodzynek oliwa do posmarowania formy Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść
Food SquareKiełki są esencją żywej żywności. Są naszpikowane składnikami odżywczymi w o wiele większej ilości niż ich dojrzałe rośliny. Wartość odżywcza orzechów, nasion, ziaren i fasoli wzrasta ponad ośmiokrotnie dzięki kiełkowaniu. Kiełki zawierają 10 do 30 razy więcej witamin niż najzdrowsze warzywa. Kiełki mają bardzo korzystny wpływ na leczenie nowotworów. Dieta pacjentów kliniki Hippocratesa opiera się głównie na kiełkach(...)mung uznawane są za najbardziej lekkostrawny pokarm. Spora dawka cynku, innych minerałów i lekkostrawnego białka korzystnie wpływa na leczenie chorób prostaty, raka piersi, spowalnia proces łysienia i siwienia włosów. Orzechy - wszystkie surowe orzechy nadają się do kiełkowania. Jednak nie zaleca się kiełkować i spożywać surowych nerkowców i orzechów arachidowych ze względu na ich toksyczność. Jeśli chodzi o orzechy włoskie
Jeść, by żyć w zdrowiumogłam już dłużej się opierać i musiałam w końcu zrobić zielone pesto do makaronu oczywiście. Pesto na oliwie oczywiście... i z czosnkiem, sokiem cytrynowym i orzechami. Orzechy czasem mieszam z ziarnami słonecznika jeśli mam ich za mało. Marzyłam od dawna o takich lśniących, długich wstążkach tagliatelle, wymieszanych w soczystym zielonym pesto z dużą ilością czosnku i odświeżającym sokiem z cytryny(...)szpinak lub mieszanka łącznie z bazylią 100 ml dobrej oliwy 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki nieprażonych nasion słonecznika (mogą być też pestki dyni lub mieszanka pestek i różnych orzechów (bez rodzynek) 2 łyżki orzechów pistacjowych sok z 1/2 lub 1 całej cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić posoloną wodę na makaron i ugotować go al dente, czyli
Sztuka gotowania w/g SamiryLekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku . Sałatka z bulgur(...)często przyrządzana przeze mnie kasza. Sałatki można łatwo urozmaicić nie tylko rodzajem kaszy ale warzywami i owocami. Lubię je mieszać z prażonymi nasionami i owocami. Dzisiaj proponuję brokuły, włoskie orzechy i pestki granatu. Szybko i smacznie. Sałatka z kaszy gryczanej Składniki: 2-4 porcje 100 g kaszy gryczanej palonej 50 g włoskich orzechów 1 brokuł, mały 1 mała czerwona cebula
codojedzeniaCiasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni , które jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków. Ciasteczka z orzechami mają niesamowicie żółty kolor i delikatne, miękkie wnętrze. Najeżone są dużą ilością orzechów włoskich, które nadają ciasteczkom smak i aromat. Należy je przechowywać w szczelnym(...)razu po upieczeniu), a jedynie przedłuża ich świeżość i sprawia, że przez cały czas obłędnie pachną :) Z podanej porcji składników można przygotować około 35-40 sztuk . Ciasteczka dyniowe z orzechami Składniki: 240g mąki pszennej 120g masła 120g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 80g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2/3 łyżeczki (4g) sody
Smakołyki Berenikiorzechowe, buliony i wiele innych. Zobaczcie poniżej :) PASTY ORZECHOWE Te ekologiczne pasty są bajecznie pyszne! Składy są proste i krótkie, a głównymi składnikami są syrop ryżowy, wybrane orzechy i konkretne dodatki. Idealne na kanapkę, naleśnika, do owsianki, wypieku czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Mają zwartą konsystencję niczym gęsty krem - cudo :) Składniki PASTY Z MIGDAŁÓW : syrop ryżowy, woda(...)migdały (22%), inulina, substancja zagęszczająca (pektyna) Składniki PASTY Z ORZECHÓW LASKOWYCH Z KAKAO : syrop ryżowy, woda, orzechy laskowe (20%), kakao (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia, aromat naturalny, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar) Składniki PASTY Z ORZECHÓW WŁOSKICH Z NASIONAMI KONOPI : syrop ryżowy, woda, orzechy włoskie (17%), inulina, konopia (5%), substancja żelująca - pektyna ŚMIETANA I SOS BECHAMEL
Zdrowie na języku :Pwszystkich tych, którzy - tak jak ja - uwielbiają poznawać nowe smaki. :) Z oferty marki udało mi się dostać: - napój ryżowy z truskawkami i bananem - napój ryżowy z baobabem (!) - napój z orzechów tygrysich - horchatę - krem z orzechów włoskich - krem z migdałów Pierwszy to napój z ryżu z dodatkiem musu z truskawek, banana i syropu z agawy. Przyznam, że napój ryżowy w czystej(...)sprawiła, że ten napój stawiam na podium (ach, ta moja miłość do cynamonu :)) Horchaty również już miałam przyjemność próbować, więc ta wersja również mi odpowiadała. Horchatę produkuje się z orzechów tygrysich, które w swojej pierwotnej postaci są lekko kwaskowe i dość twarde. Przed zjedzeniem zaleca się ich moczenie... a w napoju takiej konieczności oczywiście nie ma :) Co ciekawe, Amandin jako
Poranek na słodkojestem w 100% zadowolona. Naprawdę, rzadko spotykam się z tak wysokiej jakości, miękkimi owocami, nieprzesłodzonymi konfiturami, rzadko spotykanymi odmianami ryżu czy mąk (przez które nie ucierpi portfel :)) czy chrupiącymi orzechami. Niedawno do mojej szybko pomniejszającej się kolekcji dołączyły: * sok z jagód goji * sok z żurawiny * sok z noni * sok z acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier(...)mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy mieć pewność, że dostajemy to, co z nich najlepsze
Poranek na słodkoDzień dobry! Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem(...)blat ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, rozprowadzamy równo. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i lekko dociskamy. Wykładamy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejny - trzecim blatem upieczonego ciasta. KARMEL Z ORZECHAMI: - 2,5 do 3 szklanek lekko posiekanych orzechów włoskich (lub włoskie czy ziemne) - 200 g margaryny - 8 łyżek miodu - 6 łyżek cukru - 150 ml śmietanki 36% Margarynę, cukier i miód rozpuść
SMYKWKUCHNISzarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami Szarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami :-) Składniki: I.Ciasto: - 4 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej - 160 g schłodzonej margaryny lub masła pokrojonego w kostkę - szczypta soli - 1 małe opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki wody-opcjonalnie II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich - 4 obrane(...)łyżeczki cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto: - cukier puder do posypania szarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami Wykonanie: Cukier , cukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną w kostkę i wszystko razem połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wraz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i nadal ucierać
Aromatyczne Podróżezimnego masła (pokrojonego na kawałki), 40 g kwaśnej śmietany 22%, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, białko do posmarowania brzegów ciasta, nadzienie: 500-600 g jeżyn, 150 g orzechów laskowych, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 białko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę(...)oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). Gdy przestygną zmiksować. Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w malakserze :) Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię
królestwo garówkobieca sałatka, gdzie pierwsze skrzypce gra, karmelizowana świeża brzoskwinia. Dzięki temu zabiegowi uwypukla się cały aromat i jej smak. Dodatkowo aby nadać chrupkości sałatce w ten sam sposób potraktowałam orzechy włoskie. Znacie kogoś kto nie lubi orzechów w karmelu? Mniamm! Dla przełamania smaku dodałam cały zestaw rożnych sałat, świeżych ziół i kwaskowatą borówkę amerykańską. Sprawdźcie listę składników i zabierzmy się(...)sałatkę. SKŁADNIKI : - 2 garście mieszanki sałat - 2 brzoskwinie (duże i dojrzałe) - 4 łyżki orzechów włoskich - 6 łyżek borówek amerykańskich - 5 -7 łyżek oleju kokosowego - 2 łyżeczki miodu - sok z limonki dodatkowe zioła: mięta, bazylia, melisa Na oleju kokosowym smażymy pokrojoną w ósemki brzoskwinię, w połowie smażenia dodajemy miód, który będzie pomału się karmelizował, a brzoskwinia będzie się ładnie rumienić
SMYKWKUCHNI