Wiem, że zdjęcie nie jest zachęcające, ale likier jest w fazie przygotowania. W zeszły weekend pojechałam do Babci zerwać orzechy, na miejscu zrobiłam likier, a zdjęcia postanowiłam zrobić po przyjeździe do Wawy. Oczywiście o zdjęciach zapomniałam, a gdy sobie przypomniałam, to likier zdążył się zrobić czarny jak smoła, że ledwo można dojrzeć w nim orzechy. Ale warto go przygotować! :) Dlaczego(...)dlatego, że to idealne lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Na pewno świetnie się sprawdzi w roli prezentu. Składniki: 20 szt. zielonych orzechów włoskich (zebranych do 20 lipca - wnętrze orzecha jest już twarde w środku, ale da się przekroić nożem) 1,5 l wódki 500 g brązowego cukru kandyzowanego 2 laski wanilii 2 laski cynamonu kawałek imbiru
Domowa Cookierenka Agiświęta wszystkie dzieci. Nutella to dobry produkt wyjściowy do prodykcji domowych wypieków, deserów, lodów i kremów. Możesz wyjadać słodki krem prosto ze słoiczka, ale z umiarem -100 g orzechów laskowych to prawie 700 kcal i sporo tłuszczu. Pomimo tego, iż tłuszcz z orzechów laskowych nie tuczy, a wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zapobiega powstawaniu "oponki:) lepiej zachować umiar. Domowa nutella(...)świetną konsystencję i łatwo sie smaruje. Składniki: 200 g orzechów laskowych - 1 szklanka około 200 ml mleka kokosowego 30 g oleju kokosowego - 1 łyżka 2 łyżki kakao 5 łyżek ksylitolu/miodu Wykonanie: orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku w 200`C przez 10 minut, tak by skórka łatwo się obłuszczyła. Orzechy przełożyć na ściereczkę i pocierając zawartością ściereczki pozbawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Były kulki przyjemności , były kulki szczęścia i kulki radości . W końcu trafiły się i kulki mocy. Moc z orzechów nerkowca i daktyli. Orzechy nerkowca są miękkie i lekko słodkie. Dodając do nich słodkie daktyle mamy moc słodyczy. Dosłownie i w przenośni. Kulki są idealną przekąską po treningu, dostarczając cukier pomagają uzupełnić glikogen w mięśniach. Orzechy nerkowca są jednymi z mniej(...)kalorycznych orzechów i zawierają dużo białka. Mają też najwięcej ze wszystkich orzechów: magnezu, fosforu, cynku i żelaza. `Daktyle działają podobnie do aspiryny, ponieważ zawierają naturalne salicylany, czyli działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Polecane są szczególnie przy nadciśnieniu oraz w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Kulki mocy Danie Słodkie przekąski Porcje 16 Porcje 16 Składniki 100 g orzechy nerkowca 150 g suszone daktyle
KucharzycaMuffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza wersja słodkości. Cukier został zastąpiony miodem, jajka - bananami i mlekiem roślinnym, mąka pszenna - mąką z brązowego ryżu i zmielonymi płatkami żytnimi, margaryna/masło olejem kokosowym. No i jest jeszcze cała fura wiórków(...)kokosowych i orzechów, które są zdecydowanie wyczuwalne po upieczeniu! Muffinki po upieczeniu zyskały fajną, chrupiącą skórkę, ale środek pozostał lekko wilgotny. Są oczywiście bardziej zbite i cięższe niż te pieczone na mące pszennej, ale smakiem zupełnie im nie ustępują! Zobacz również inne przepisy na -----> Muffinki Muffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami - przepis: Składniki: (na 12 muffinek) 3 duże
Moje QulinariaBlaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła 2/3 szklanki (140g)cukru 3 łyżki miodu 2 duże jajka 2 łyzeczki sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany Warstwa orzechowa: 250 gram orzechów włoskich (lub ewentualnie orzeszków ziemnych niesolonych) 100g masła 4 łyzki cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: pół litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 kostki miękkiego masła 4 łyżki cukru(...)rozwałkować ( najlepiej na papierze do pieczenia ) na wielkość blaszki. Dwa pierwsze blaty upiec w 180'C przez ok 12 min do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotować warstwę orzechową . Orzechy posiekać nożem. Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i miód , wsypać orzechy i całość smażyć ok 2-3 min . Lekko wystudzić. Tak przygotowane orzechy wyłożyć na 3 blat
Malinowa Kawiarenkaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki . Piernik z jabłkami i orzechami – Składniki: 300g mąki pszennej (2 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao(...)łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 4 łyżki miodu 120g cukru 150g oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 60g rodzynek 1 kg jabłek cukier puder do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie: Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić
Kulinarne Przebojeokrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i energicznie potrząsamy miską przez 2-3 minuty(...)oddzielić skórkę od orzechów. Orzechy siekamy nożem (można zostawić większe kawałki). Rękami kruszymy ciastka - tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej
bistro mamaMając zapas orzechów włoskich, postanowiłam upiec kruchutkie ciasteczka, które będą rozpływać się w ustach. I tak oto powstały te maślane ciastka orzechowe :) Nie są trudne w przygotowaniu, choć ich pieczenie może sprawić niemały kłopot. Podczas pieczenia rozlewają się na boki, następnie rosną i ładnie się rumienią. Dlatego bardzo ważne jest, by na blaszce zachować spore odległości między nimi. Jeśli(...)Składniki: (na ok. 25 sztuk) Ciasto : 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 160 g mąki pszennej 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: kilka orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą, jasną
Nastoletnie Wypiekaniechałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę przyznać że nie jestem fanką chałwy(...)listonic_content='300 gr ziaren słonecznika 2-3 łyżki roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki wody 1 szklanka orzechów (można dodać więcej)'; document.write(" "); Składniki na formę 23 cm średnicy: 300 gr ziaren słonecznika 2-3 łyżki roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
moj przepis nałyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka 1/4 szklanki oleju 5 plastrów ananasa z puszki lub 1/2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę max 5 na 5 mm. 1 szklanka orzechów włoskich, pokrojonych w kostkę 5 na 5 mm 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić. Goździki(...)olej. W drugiej małej misce wymieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, następnie dodać marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszać. Przelać do formy, ciasto rozłożyć na boki, zostawiając w środku wgłębienie, bo inaczej urośnie z górką. Piec 45 min, do suchego patyczka, w nagrzanym do 175 st. piekarniku. Wystudzić
moj przepis naSuper ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 4 wafelki Grześki 100 g orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych 100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych) Masa czekoladowa: 3 szkl mleka 2 budy nie czekoladow e 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem
Kto ugości moich gości?warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam(...)zielska, następnie myję hurtem, obrywam zielone listki z grubej łykowatej łodygi i porcjuję w woreczki do zamrażarki. Składniki: 1 szklanka jarmużu mrożonego (świeżego około 2 szklanki) 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/4 szklanki oleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić te pyszności ? Główne składniki: daktyle albo figi orzechy (mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo(...)figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych i daj do lodówki. Gotowe! Prawda, że proste
PaleoSMAKwersji health & fit. Nie znajdziecie w nim glutenu, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Jego wysoka wartość energetyczna uwarunkowana jest wysoką zawartością tłuszczu pochodzącego z masła orzechowego i orzechów włoskich. Należy jednak pamiętać o tym, że orzechy są bogatym źródłem tych dobrych kwasów tłuszczowych: z rodziny omega-3 i omega-6. Ponadto jogurt naturalny dostarcza sporej porcji białka, a czekolada(...)łyżek mąki amarantusowej Masa orzechowa: 800 g gęstego jogurtu naturalnego tupu greckiego 350 g masła orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
W kuchni Katiejesiennym, gdzie podczas obchodów dnia Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach. Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Składniki(...)cukru 90 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 30 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli ponadto: 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka
Słodka Strona