orzechy - 16941 przepisów (strona:45/1130)

Babka orzechowa pachnąca rumem 212

Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych MAKAR , 1,5 łyżeczki aromatu rumowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1,5 łyżki mleka, orzechy włoskie i laskowe MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka(...)cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
wybierz dobre MASŁO ORZECHOWE. oferta maseł PRIMAVIKA 159

orzechowe oraz przedstawiać część oferty orzechowych smarowideł od pewnie dobrze Wam już znanej - Primaviki :) Zacznijmy więc od najważniejszego - na co zwrocić uwagę kupując masło orzechowe? ~na pewno na zawartość orzechów ! Powinna być jak największa. Nawet nie kupujcie masła orzechowego które ma >90% orzechów. Zasada jest prosta - im mniej orzechów, tym mniej smaku... ~ pozostałe składniki - jeśli w maśle oprócz tłuszczu(...)które same w sobie zawierają orzechy znajduje się jeszcze jakiś tłuszcz - nie najlepiej, no ale da się to jakoś przeboleć. Jeśli chodzi o cukier - też nie jest zbyt pożądany, jednak jeśli jest go mało - również to przebolejemy ;) Uważajcie przede wszystkim na dziwne wypełniacze, emulgatory, E-dodatki itp. itd. Sól jest okej - podkreśla smak orzechów. Ale zwróćcie uwagę ile jest

breakfast of dreams
Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami 221

Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami wymyśliłam na imieniny mamy! Najpierw miałam zrobić jedno z moich słynnych brownie, ale w końcu stwierdziłam, że dawno nie piekłam babeczek. Tarteletki są bardzo proste w przygotowaniu, ale wymagają cierpliwości podczas przygotowywania, ale im więcej serca w coś wkładamy, tym bardziej jesteśmy z tego dumni! Jeśli nie masz(...)serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek o średnicy 9 cm i 9 o średnicy

Moje Qulinaria
30 przepisów na listopad 175

serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu.  Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku(...)swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy

Moja smaczna kuchnia
6 przepisów z orzechami włoskimi 161

Orzechy włoskie, najlepsze jakie ostatnio miałam okazję jeść, zatopione były w miodzie akacjowym, który otrzymałam po warsztatach kuchni greckiej. Wykorzystałam już cały słoiczek, były sałatki wytrawne, słodkie greckie desery, a wiele wieczorów zakończyło się mlekiem w kubku z dodatkiem orzechów i miodu. Tym razem mam świeże orzechy, które suszą się pod kaloryferem, a gdy będą gotowe, pojawią się nowe przepisy(...)orzechowe. Już teraz przygotowałam kilka inspiracji z ich wykorzystaniem. Najpopularniejsze połaczenia w wytrawnych sałatkach to orzechy i gruszka, rukola, ser pleśniowy, miód, rukola, spróbujcie także połączenia podobnego, tylko, że zamiast gruszki użyjcie marynowanych buraczków. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki

Moja smaczna kuchnia
tarta orzechowa 190

Dzisiaj zapraszamy na kolejną naszą tartę która była w magazynie małopolskich blogerów. Tym razem jest to tarta orzechowa o smaku wielu różnych orzechów Składniki na ciasto: - 110 g mąki pszennej - 40 g mielonych orzechów laskowych - 50 g cukru pudru - 80 g masła - 1 żółtko Składniki na krem orzechowy: - 250 ml mleka - 1 laska wanilii - 30 g budyniu - 3 żółtka(...)cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto na tartę. Do robota wrzucamy mąkę, orzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz

Kuchenne Wariacje
Biszkopt z masą orzechową 140

ciastem to same problemy były. To znaczy właściwie tylko jeden problem, ale za to poważny. Bo Madzia wymyśliła sobie, że kupi orzechy włoskie w skorupkach. Zasadniczo pomysł bardzo dobry jak się siedzi przed telewizorem i można spokojnie i niezobowiązująco połupać sobie. Ale jak chcesz szybko ciasto zrobić to już ten pomysł nie wydaje się taki bystry. No nie chcę przesadzić(...)chyba z godzinę łupała te orzechy. Aż jej się odciski porobiły. Cały kilogram musiała rozłupać zanim ubierała potrzebne 250 g. Zrobiłbym to za nią, ale niestety pracować musiałem. Zresztą jak zawsze. Mało jest chwil, w których nie pracuję. Na moment tylko się oderwałem od pracy, gdy już z bezsilności i braku siły prawie płakała. Pomóc postanowiłem. Niestety trafiłem akurat

Marder&Marder Manufacture
Współpraca z IWishBAR :) 175

zgrabnym, kartonowym pudełku, na którym widniało duże logo firmy. W środku znalazłam 3 różne smaki batonów IWishBAR, które sama wybrałam :) 1. BRAZIL COCOA - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kakaowym W składzie znajdziemy: suszone daktyle, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, kakao w proszku. Jeden baton dostarcza 204 kcal .  Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny aromat kakao. Właśnie(...)delikatny. Dla mnie zbyt delikatny. Nie wiem, może to kwestia tego, że bardzo lubię mocne, gorzkie smaki czekolady? A tu tego nie doznałam. Kolejną kwestią są orzechy. Jest ich na prawdę dużo i są to na prawdę duże kawałki :D I to się chwali :D Mogłyby być jedynie bardziej chrupiące, bardziej twardsze. Zastawiam się jednak, czy to w ogóle możliwe

Zdrowie na języku :P
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 233

Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy(...)wiele odmian, które różnią się składem w zależności od regionu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4  Podstawowe składniki dukkah *** Opcjonalnie można dodać • orzechy (praktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały) • sezam • pieprz czarny • kolendra • kumin lub kminek • sól • suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek • suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem czekoladowo-orzechowy 153

Pyszny, kremowy, orzechowy i mocno czekoladowy krem na kanapki. W smaku i w konsystencji przypomina nutellę. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Składniki na 1 słoik 250 ml: 100 g orzechów laskowych 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) ¾ szklanki (pojemność szklanki 250 ml) mleka skondensowanego słodzonego 3 łyżeczki miodu Orzechy laskowe obrać ze skórki, tzn. najlepiej wrzucić je na suchą patelnię(...)Włączyć gaz i podgrzać. Delikatnie potrząsać patelnię, aby orzechy równomiernie się spiekły. Podczas smażenia pojawi się charakterystyczny zapach pieczonych orzechów. Należy uważać, aby nie spalić skórek z orzechów (mogą być wtedy gorzkie!).  Gorące orzechy obrać ze skórki. Najlepiej przełożyć je na czysty papierowy ręcznik, zawinąć i całość dosyć mocno przesuwać po blacie. Dzięki temu skórki same odejdą od orzechów

Ugotować
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 226

pokazać Wam kilka słodkości jakie co roku rozsyłamy naszej Rodzinie i bliskim z okazji Świąt. Dziś, zgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami.  Wszystkie paczuszki powędrowały już(...)przedświąteczny czas!     CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU  350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao 2-3 łyżki soku z cytryny 350 g mielonych orzechów włoskich  okrągłe opłatki do pieczenia ciastek  Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać

KUCHARNIA
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 222

Wspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska).    Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy:180-200g cukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka

Mała Cukierenka
WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU 302

GLUTENU” i „WEGAŃSKIE”. Sporo osób prosiło o takie przepisy, więc wychodzę naprzeciw ich sugestiom. Dlatego dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy przepis bez glutenu, wegański. Przepyszny torcik tiramisu przygotowany z orzechów, daktyli i mleczka kokosowego. Byłam podekscytowana tym przepisem:), jak dla mnie zrobienie takiego torciku, to była dobra zabawa. Deser jest delikatny, rozpływa się u ustach i jest bardzo sycący, więc(...)czekoladę. Wygląda bardzo apetycznie. Przed przystąpieniem do przygotowań proszę dokładnie przeczytać przepis. Mleczko kokosowe musi poleżeć trochę w chłodnym miejscu, żeby się rozwarstwiło. Jeśli nie chcemy daktyli i orzechów zalewać wrzątkiem, możemy je namoczyć w zimnej wodzie przez około 3 -4 godziny.  Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE.Rewelacyjna, szybka dostawa, produkty otrzymałam

Mała Cukierenka
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 342

Zapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania i jestem(...)żaden problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik.   Składniki:Spód:100g orzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera

Mała Cukierenka
Kuchnia gruzińska 364

czasem bardziej przypomina pastę. Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić(...)każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również

Poezja smaku