Ciasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTo danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak
Zdrowa Kuchnia SowyTen drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikTylko w sobotę i niedzielę udaje nam się zjeść wspólnie śniadanie. W tygodniu poranki są zbyt szybkie i zbyt wczesne a każdy leci w swoją stronę
Smaczna PyzaSą przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele
Smaczna PyzaDorsz - pyszna ryba o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Jedna z moich ulubionych. W nadmorskich smażalniach podawana zwykle smażona w panierce co lubię, ale miałam
Smaczna Pyzapewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych(...)osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Spożywanie miodu w ilości 1 g/ kg. masy ciała dziennie przez miesiąc, podwyższa fizyczną zdolność do pracy o 14%. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca. Mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Niestety wszystkie
potrawyregionalnedobre i ma tyle zastosowań, że nawet swąd palonych blenderów mi tego uczucia nie zdemolował. Domowe masło orzechowe robię z orzeszków ziemnych (arachidowych). Można robić masła z migdałów, słonecznika, orzechów laskowych czy włoskich i takie masła też pojawią się na blogu. Jednak z arachidków jest moim masłem ukochanym. Orzeszki arachidowe mają bardzo dużo białka i co śmieszniejsze, należą do gatunku(...)mają też w swoim składzie argininę, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej, więc zamiast wstrzykiwać sobie w różne części ciała podejrzane substancje i liczyć na klatę jak Rambo, jedzcie orzechy arachidowe. Zrobienie domowego masła orzechowego jest proste. Wymaga dwóch składników – orzeszków i odrobiny soli. Jednak żeby nie było za prosto, wymaga też blendera i to o sporej mocy. Można zrobić
ladykitchenFirma: Bakeo Skład: Warszawska śliwka: śliwka suszona, BIO mąka gryczana, siemię lniane, BIO słonecznik, olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, woda. Silnia!: orzechy nerkowca, migdały, arachidy, syrop glukozowy, sezam, fruktoza, miód, emulgator lecytyna rzepakowa. Niezłe ciacho: orzechy laskowe w czekoladzie [orzechy laskowe, czekolada (cukier, miazga kakaowa; tł. kakaowy; tł. roślinny (palmowy, shea), kakao(...)proszku o obniżonej zawartości tł.,; emulgatory: lecytyna sojowa i E476; aromat), subst. glazurująca (E414, E904), oleje roślinne (kokosowy, palmowy), skrobia, syrop glukozowy], orzechy makadamia, morwa biała suszona. Łuuuuuup!: migdały prażone w łupinie, pistacje w łupinie, sól. Wartości odżywcze: Warszawska śliwka: 50g/ 239kcal, tłuszcz – 15,4g, węglowodany – 18,1g, białko – 5g, Silnia!: 44g/ 234kcal, tłuszcz – 17g, węglowodany – 8,5g, białko
Candy Pandaskolejny mini poradnik kulinarny w moim wykonaniu. Widziałam kilka razy w programach telewizyjnych i książkach kucharskich jak obiera się orzechy laskowe, ale nigdy tego nie robiłam. W końcu potrzebowałam orzechów laskowych blanszowanych i nadszedł czas próby :). Jeśli chcecie dowiedzieć się jak blanszuje się migdały to zapraszam tutaj . Blanszowania orzechów laskowych możemy dokonać na dwa sposoby: 1. w piekarniku Wysyp orzechy(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej mieszaj do czasu do czasu. Wyciągnij, lekko przestudź, żeby się nie poparzyć. Gdy trochę przestygnę wkładaj partiami do bawełnianej ściereczki i pocieraj orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć. 2. na patelni Na suchą patelnię wysypujemy
Mania WypiekaniaSmaczna tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu na kolejną „ Zdrową Środę ”. Ma intensywny orzechowy smak i jest bardzo sycąca, mnie smakowała. W przygotowaniu szybka i prosta. Zamiast malin możemy dać borówki, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru(...)glutenu Składniki: Spód: 2 szklanki orzechów arachidowych (bez soli) 80g suszonych daktyli 1/4 szklanki kakao bez cukru 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%) 2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Wierzch
Mała CukierenkaPyszne ciacho na każdą okazję. Idealne połączenie maku i orzechów. Składniki: Ciasto kruche: 60 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 żółtek 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Dodatkowo: 1 łyżka kakao Orzechy: 25 dkg orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru(...)zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części
Kuchnia u Bietkipomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego Fosforu – wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny ORZECHY BRAZYLIJSKIE Aktualnie to moje ulubione orzechy, choć tak na prawdę lubię wszystkie :) Te poniżej są na prawdę bardzo dobre! Świeże, chrupiące, niezwykle smaczne. Orzechy te są źródłem selenu. Wystarczy(...)sztuki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. ORZECHY PECAN Kiedyś próbowałam orzechów pecan, jednak nie przekonałam się ówcześnie do nich, ze względu na "zwietrzały" smak. Postanowiłam spróbować ponownie. I marka Targroch mnie nie zawiodła. Orzechy są świeże i chrupiące. Naturalnie są bardzo podobne wyglądem do orzechów włoskich. Wykazują działanie antyoksydacyjne. Bogate w cynk i witaminy B1 oraz
Zdrowie na języku :Pocno czekoladowe, wilgotne , wyjątkowe w smaku ciasto z chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych . Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z orzechami laskowymi polane mleczną czekolad ą to wyjątkowy deser - idealny dla fanów czekola d owych cias t. Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Składniki: Ciasto: 170 g masła(...)czekolady gorzkiej 90 g czekolady mlecznej 3 jajka szklanka cukru cukier waniliowy 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki soli Polewa: 1 20 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 % łyżka wódki ok. 1 5 0 g orzechów laskowych Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Sposób przygotowania
Słodka Stronapomaga na zatrucia pokarmowe, ból brzucha. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest to lek naturalny, więc dobrze jet mieć chociaż flaszeczkę w swoich domowych zbiorach. Nalewkę wykonujemy z orzechów włoskich, które są jeszcze zielone, i mają w środku sok. Takie orzechy najlepiej zbierać teraz, czyli pod koniec czerwca, ja moje zbierałam (w zasadzie moja mama) tydzień temu(...)dodają jakieś zioła, liście i Bóg wie co jeszcze. Ja robię nalewkę klasyczną, zawsze wychodzi. Jest tylko jedna sprawa, nie podam mega dokładnego przepisu, ponieważ zależy on od ilości orzechów itp. Podam zasady jakimi zawsze się kieruję i nalewka pięknie wychodzi. Wstawię zdjęcia z nastawiania nalewki i pokażę efekt (nalewka ubiegłoroczna) No to dość tej pisaniny, zaczynamy SKŁADNIKI: -zielone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku