ilość składników zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości osób dla której przygotowujemy danie) : plastry lazanii (u mnie było to ponad 1/2 opakowania) purree z dyni (np hokkaido) mielone orzechy passatę pomidorową sól, pieprz, zioła, opcjonalnie ser żółty do zapiekania A teraz proste jak drut przygotowanie: Plastry makaronu podgotowujemy w osolonej wodzie (ok 3 minuty). Odsączamy i układamy na płaskiej
Szybko Tanio SmacznieZapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/ http://www.orzech.com.pl/supermarkety.php
Sama słodycz i szczypta chilijuż prawie zjedzony i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on Ci był. Polecam gorąco bo i pracy z nim mało a efekt, mniam. Chleb z orzechami i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePonieważ dopadło mnie jakieś wstrętne wirusisko będzie szybko ale bardzo smacznie. Chleb piekłam w wypiekaczu aby było jeszcze szybciej. Zapraszam serdecznie. Chleb pełnoziarnisty z orzechami i czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebomba witaminowa na przedwiośniu. Pijemy czystek [ klik ] i jemy pyszne i zdrowe sałatki a wirusy nas nie zastraszą. Zapraszam i gorąco polecam. Sałatka z brokułem, pomidorami, fetą i orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecórka odkąd się dowiedziała o istnienia dnia kobiet, jak ona mówi „dniu dziewczyn” w szkole, spodziewa się nie – wiadomo – czego. Może wystarczą kruche ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym. Przepis z tej strony. Trochę zmieniłam sposób przygotowania
Polska Zupasery włóż do miski, dodaj śmietanę i dobrze ugnieć na jednolitą masę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dołóż do masy serowej. Dodaj posiekane włoskie orzechy i pokrojone drobno suszone pomidory. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO
Kredowe Menugorącym omlecie. I często mam dylemat co zrobić z resztą, która zaczyna lekko więdnąć... I tak powstała ta oto kompozycja :) Razem z usychającą pomarańczą i leżakującymi od jesieni orzechami włoskimi. Zamiast żółtego sera starłabym trochę parmezanu, gdybym tylko miała go w lodówce. Niestety, parmezan ma tendencję do szybkiego znikania, w przeciwieństwie do rukoli ;)Czytaj więcej
bistro mamaznalezieniu dyni w gulaszu, mąż kręcił nosem... Nie pozostało więc nic innego jak upiec ciasto dyniowe. I tutaj sama zaczęłam stawiać warunki. To ciasto musi zawierać daktyle. I orzechy. I imbir.Czytaj więcej
bistro mamamasy serowej , przykrywamy kolejną warstwą i wylewamy resztę masy.Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta
Ostra na Słodkoczas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez ok 30 minut, w zależności od rodzaju i twardości wykorzystywanych gruszek. Przed wyjęciem, patyczkiem
Taste Of My Dayoliwek, lyzeczka soli, tymiankiem, 1 lyzeczka pieprzu i odstawiamy do lodowki na godzine.W tym czasie nalezy przygotowac farsz. Obrana marchewke scieramy na tarce z duzymi oczkami, laczymy z posiekanymi orzechami, odrobina chili i maslem.Wyciagniete z lodowki mieso smarujemy przygotowanym farszem i dodkladnie zwijamy. Mieso obwiazujemy bawelnana nitka i przekladamy do garnka do smazenia miesa. Obsmazamy rolade z kazdej strony
Przysmaki KarolkiWitajcie!Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ).Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj. A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćcukru pudru – 1 gorzką czekoladę – 1 szklankę mleka (dałam 1.5%) – 1 jajko – 1/3 szklanki oleju słonecznikowego nadzienie: – puszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzeszkami. Umieść wszystkie suche składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre
Szybko Tanio SmacznieTargroch to internetowy sklep ze zdrową żywnością. Firma jest bezpośrednim importerem bakalii, orzechów, fasoli, ziaren i produktów z kategorii zdrowa żywność. Oferta jest na prawdę bardzo duża. Produkty oferowane są w różnych wariantach wagowych, a ceny są niezwykle atrakcyjne . Dokładnie tak! Koszt większości produktów był dla mnie zaskoczeniem, oczywiście jak najbardziej pozytywnym :) Targroch zapewni Wam paczkę wypchaną po brzegi(...)pysznymi i zdrowymi produktami, przy czym koszty będą na prawdę niskie! Oferta sklepu jest podzielona na kilka kategorii, mi.in. bakalie, orzechy. Każda z nich jest obszerna i myślę, że na pewno znajdziecie to czego potrzebujecie :) Napotkałam się także na wiele produktów, których nigdy wcześniej nie próbowałam i nawet o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Kilka z nich opiszę Wam poniżej
Zdrowie na języku :PJeśli macie jakieś sugestie lub uwagi, piszcie, dzięki temu uda mi się stworzyć kącik idealny dla Was. Z przepisów mogą oczywiście korzystać również kobiety, bo potrawy są pyszne. Dziś orzechy pieczone, idealna przekąska do piwa, ale nie tylko. Można podać na stół gościom do przegryzania, albo podjadać je przy filmie. Są pyszne, a mnie smak urzekł na drugi dzień(...)upieczeniu. Spokojnie możecie użyć jednego rodzaju orzechów, ziemne, albo inne powszechnie dostępne. Ja użyłam takie jakie miałam. Polecam. Źródło: Olga Smile . Składniki: 2 szklanki orzechów ( ja użyłam macadamia, brazylijskie, nerkowce, migdały i laskowe) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie: W pierwszej kolejności włącz piekarnik
Blondynka Gotujenamoczyć 12h wcześniej) 1 duża cebula 1 średnia dojrzała gruszka 2 łyżki masła orzechowego 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Masło orzechowe 100 g orzechów ziemnych (bez soli) 4-5 łyżek oleju szczypta soli Orzeszki, sól i jedną łyżeczkę oleju wymieszać ze sobą następnie wyłożyć na dużą blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Delicious TitbitsZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule 3 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżeczki soli ½ szklanki kaszy pęczak ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanych liści bazylii 50 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu
Smakowity Blog Kulinarnywielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w kilku wersjach. Dzisiaj proponuję jajka z dodatkiem grzybów i orzechów. Bardzo smakowity farsz dobrze do nich pasuje - jest nieco pikantny, lekko chrupiący i pyszny. U nas takie jajka mają duże powodzenie i wszystkim smakują. U nas będą jeszcze na pewno różne inne jajka, między innymi jaja faszerowane smażone , podawane na ciepło bo też
Smaczna Pyzaoryginału , ale! pasta jest wciąż bardzo smaczna i jestem z niej zadowolona :-). Może jeszcze kilka słów o oryginalnym podawaniu tego dania - paski z bakłażanów nadziewa się pastą z orzechów i przypraw, powstają takie małe roladki. Ja się zdecydowałam na połączenie wszystkiego w jedno danie, aby móc je sobie rozsmarować na chlebie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćrównież zachęcam :) Ciasteczka: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 1 kostka margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekany) 200-300g czekolady (lub czekoladowe kropelki) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy i mąkę
Smakowy RajDodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: wafle ryżowe z brązowego ryżu 100% 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel - roztopiona w kąpieli wodnej ulubione orzechy sezam
ClauditteMissCookingsię kończy i dziś ostatni, na najbliższy czas, przepis z tą bulwą. Z topinamburu zrobimy frytki, a na talerzu królować będzie udko z kurczaka faszerowane rukolą z masłem i orzechami włoskimi. Czego potrzebujemy? -dwa udka -dwie garści świeżej rukoli -dwa ząbki czosnku obrane -dwie główki czosnku -cebula -łyżka masła -sól, pieprz -olej rzepakowy -oregano i tymianek; świeże -4 pieczarki duże
BaRepasOstatnio mój ogród zaczął dawać mi wszystko co dojrzewało przez tyle czasu:). Na pierwszy rzut poszły piękne i dojrzałe orzechy laskowe. Okazało się, że zebrało ich się całkiem sporo, dlatego ciasteczka z nimi to był dobry pomysł. Oczywiście nie wykorzystałam wszystkich, ale z pewnością nie zmarnują się :). Czytaj więcej
Pasja tworzeniaprostocie. Trzy składniki z winegretem i bum na języku. Przygotujcie -ogórek zielony bez gniazda pokrojony wzdłuż na cztery części, a potem w kostkę -pół awokado, pokrojonego w kostkę -orzechy brazylijskie zgniecione w moździerzu -łyżka oliwy, łyżeczka octu cydrowego, sól i pieprz Wszystko łączymy w jednym naczyniu i podajemy na grzance posypanej parmezanem
BaRepaswięcej jeśli masa się nie klei. Mieszamy.3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.4. Na podpieczony spód rozkładamy orzechy, smarujemy kremem krówkowym. Posypujemy pozostałym ciastem, tak by powstały okruszki/kruszonka.5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy
Szefowa kuchnijednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej łyżki kuchennej.Na talerzu układamy placuszki na przemian posmarowane nutellą. Na końcu wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
kulinarnyJaprzeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :)Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym serem czy zielonym
Dzieje kuchennej WiewióryZapachniało dzisiaj u mnie korzennymi przyprawami. Oczy cieszyły się czerwienią żurawiny a zęby chrupiącymi orzechami. Przygotowałam ciasto z dyni, która na stałe zamieszkała w mojej lodówce. Podobnie jak uwielbiam marchewkowce tak i pokochałam to ciasto! bardzo wilgotne, mocne, konkretne w smaku. Idealne na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Przepis z Kornikowej Kuchni.Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypta cynamonu1/2 lyzeczki nasion kminkujogurt,smietana lub smietana kokosowaWykonanie:Cebule obrac,posiekac przysmazyc na lyzce masla.Pod koniec smazenia dorzucic czosnek.Pasternak obrac,pokroic w gruba kostke i razem z orzechami dodac do podsmazaniej cebuli z czosnkiem.Przesmazyc wszystkie skladniki razem przez kilka minut.Wlac bulion i gotowac calosc 15 minut.Dodac przyprawy.Calosc zblendowac .Podawac z kleksem jogurtu.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń
Ewa w kuchnijajko – 5 szt* masło – 100 g* cukier – 2 łyżki* laska wanilii – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* czekolada na polewę – 100 g* orzechy ziemne – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło roztapiamy , studzimy.Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkookoło pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnycukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód.Ciasto dzielimy na 4 części
Niezły Młynekpyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIpodsypanie - 150 g miodu płynnego - 2 jajka - 1 żółtko - 180 g masła - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szklanka puree z dyni piżmowej - 3 łyżki posiekanych migdałów - 3 łyżki posiekanych orzechów - 3 łyżki ziaren z dyni - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir - 3 -4 łyżki cukru brązowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: - dynię piżmową upiecz w piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNISkładniki: 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy w osolonej wodzie 200 gram dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm, dusimy na patelni 8 minut do momentu odparowania nadmiaru wody 60 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno 200 gram filetu z indyka, doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy z dwóch stron sól pieprz Podane i przygotowane składniki, według opisu wyżej, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą
Mango Papajagram mąki pszennej razowej typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 350 gram mąki żytniej typ 2000 1/4 kostki drożdży Po napisie ADD dodajemy (czyli po około godzinie): garść orzechów włoskich, grubo siekanych 10 moreli suszonych garść siemienia lnianego 40 gram otrębów owsianych W podanej kolejności wkładamy wszystko do maszyny, po napisie ADD dodajemy resztę składników. "Jeżeli nie posiadamy maszyny
Mango Papajaowocami czy tez bez....WSZYSTKIE ;)Wczoraj miałam nie odpartą ochotę na sernik i masę kajmakową dlatego trzeba było wszystko razem połączyć, by móc zaspokoić swoje żądze ;) do tego orzechy i wyszedł serniczek a'la snickers... Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu 1/2 szklanki śmietany użyłam (szkl. pojem
NaKońcuJęzykakoktajlowymi. SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczakaduża garść orzechów włoskichpęczek bazylii4 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz10 pomidorków koktajlowychmakaron tagliatellePRZYGOTOWANIEOrzechy, bazylię i oliwę miksujemy w blenderze.Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy i obtaczamy
Moje Kuchenne Rewelacjepodobało, sałatka to lepszy wybór.Postanowiłam zrobić sałatkę z kurczakiem - liczyłam, że ktoś inny zrobi samą warzywną i nie przeliczyłam się. Dodałam trzeszczącego selera naciowego, słodkiego ananasa i chrupiące orzechy czyli wszystko to co lubię. Wyszło jak wyszło i mam tylko nadzieję, że naprawdę smakowało.... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: - orzechy włoskie - Mozzarella - oliwki zielone - czerwona papryka - zielony ogórek - sałata Dresing: - ocet balsamiczny - oliwa z oliwek - sok z limonki - sól i pieprz Smacznego
SMYKWKUCHNIPieczone jabłka to jeden z niewielu deserów na jaki sobie pozwalam. Nie przedstawię tu konkretnego przepisu, a jedynie zdjęcia, jak zrobić takie jabłuszka krok po kroku
Przepisy AleksandryDzisiaj proponuję coś lekkiego, czyli bardzo prosty i smaczny deser/przekąska z głównym udziałem jabłka i z dodatkami w postaci miodu i orzechów. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyszła mi ochota i pomyślałam, że skoro ostatnie moje owsiano-orzechowe wypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną owsiankę. Tym bardziej, że została mi ostatnia garść orzechów (już są nowe, cudownie!!!) - za mało do ciasta, a na śniadania akurat w sam raz. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy