wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w kilku wersjach. Dzisiaj proponuję jajka z dodatkiem grzybów i orzechów. Bardzo smakowity farsz dobrze do nich pasuje - jest nieco pikantny, lekko chrupiący i pyszny. U nas takie jajka mają duże powodzenie i wszystkim smakują. U nas będą jeszcze na pewno różne inne jajka, między innymi jaja faszerowane smażone , podawane na ciepło bo też
Smaczna Pyzaoryginału , ale! pasta jest wciąż bardzo smaczna i jestem z niej zadowolona :-). Może jeszcze kilka słów o oryginalnym podawaniu tego dania - paski z bakłażanów nadziewa się pastą z orzechów i przypraw, powstają takie małe roladki. Ja się zdecydowałam na połączenie wszystkiego w jedno danie, aby móc je sobie rozsmarować na chlebie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćrównież zachęcam :) Ciasteczka: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 1 kostka margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekany) 200-300g czekolady (lub czekoladowe kropelki) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy i mąkę
Smakowy RajDodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: wafle ryżowe z brązowego ryżu 100% 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel - roztopiona w kąpieli wodnej ulubione orzechy sezam
ClauditteMissCookingsię kończy i dziś ostatni, na najbliższy czas, przepis z tą bulwą. Z topinamburu zrobimy frytki, a na talerzu królować będzie udko z kurczaka faszerowane rukolą z masłem i orzechami włoskimi. Czego potrzebujemy? -dwa udka -dwie garści świeżej rukoli -dwa ząbki czosnku obrane -dwie główki czosnku -cebula -łyżka masła -sól, pieprz -olej rzepakowy -oregano i tymianek; świeże -4 pieczarki duże
BaRepasOstatnio mój ogród zaczął dawać mi wszystko co dojrzewało przez tyle czasu:). Na pierwszy rzut poszły piękne i dojrzałe orzechy laskowe. Okazało się, że zebrało ich się całkiem sporo, dlatego ciasteczka z nimi to był dobry pomysł. Oczywiście nie wykorzystałam wszystkich, ale z pewnością nie zmarnują się :). Czytaj więcej
Pasja tworzeniaprostocie. Trzy składniki z winegretem i bum na języku. Przygotujcie -ogórek zielony bez gniazda pokrojony wzdłuż na cztery części, a potem w kostkę -pół awokado, pokrojonego w kostkę -orzechy brazylijskie zgniecione w moździerzu -łyżka oliwy, łyżeczka octu cydrowego, sól i pieprz Wszystko łączymy w jednym naczyniu i podajemy na grzance posypanej parmezanem
BaRepaswięcej jeśli masa się nie klei. Mieszamy.3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.4. Na podpieczony spód rozkładamy orzechy, smarujemy kremem krówkowym. Posypujemy pozostałym ciastem, tak by powstały okruszki/kruszonka.5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy
Szefowa kuchnijednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej łyżki kuchennej.Na talerzu układamy placuszki na przemian posmarowane nutellą. Na końcu wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
kulinarnyJaprzeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :)Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym serem czy zielonym
Dzieje kuchennej WiewióryZapachniało dzisiaj u mnie korzennymi przyprawami. Oczy cieszyły się czerwienią żurawiny a zęby chrupiącymi orzechami. Przygotowałam ciasto z dyni, która na stałe zamieszkała w mojej lodówce. Podobnie jak uwielbiam marchewkowce tak i pokochałam to ciasto! bardzo wilgotne, mocne, konkretne w smaku. Idealne na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Przepis z Kornikowej Kuchni.Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypta cynamonu1/2 lyzeczki nasion kminkujogurt,smietana lub smietana kokosowaWykonanie:Cebule obrac,posiekac przysmazyc na lyzce masla.Pod koniec smazenia dorzucic czosnek.Pasternak obrac,pokroic w gruba kostke i razem z orzechami dodac do podsmazaniej cebuli z czosnkiem.Przesmazyc wszystkie skladniki razem przez kilka minut.Wlac bulion i gotowac calosc 15 minut.Dodac przyprawy.Calosc zblendowac .Podawac z kleksem jogurtu.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń
Ewa w kuchnijajko – 5 szt* masło – 100 g* cukier – 2 łyżki* laska wanilii – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* czekolada na polewę – 100 g* orzechy ziemne – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło roztapiamy , studzimy.Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodko