Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest polewa czekoladowa i prażone orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka(...)dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 o C. Orzechy zmielić w blenderze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Dodać zmielone orzechy
Mama Gotujemojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana(...)Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu (ja nie dawałam) Dla maku nie zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia
moj przepis napodobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo(...)łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki
Słodka StronaPalmiery z orzechami Szybka przekąska dla niespodziewanych gość?! Tak - palmiery z orzechami to propozycja właśnie na taką okazję. Palmiery przygotowuje się w kilka minut + 15 minut pieczenia! Spodobają się zarówno dorosłym jak i dzieciom! Zobacz również przepis na ----> PIKANTNE PALMIERY Palmiery z orzechami - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/4 szklanki cukru (np. brązowego) 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych(...)orzechów włoskich 20 g roztopionego masła Palmiery z orzechami - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć. Masło rozpuścić, ostudzić. Cukier zmieszaj z cukrem cynamonem i posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp na całej powierzchni mieszanką cukru z cynamonem i orzechami (trochę mieszanki zostaw na wierzch). Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta
Moje Qulinariaprawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć(...)obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich
Poezja smakutemu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść(...)pieczywo z dodatkiem wina...?Jeśli nie macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru.Focaccia z kasztanami, orzechami i czerwonym winemSkładniki:(na 1 sztukę)350 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z orzechów włoskich180 ml letniej wody50
Pożeraczka, czyli raz adobrzekartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę(...)mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek. Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik.Chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto dyniowe z orzechami, a właściwie Ciasto orzechowe z dynią i lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta(...)tarce o dużych oczkach. Polecam również inne przepisy na ciasta z dynią: drożdżówki dyniowe i ciasto dyniowe z orzechami 3 szkl. mąki* + szczypta soli 1 szkl. niezbyt drobno siekanych orzechów włoskich* 1 szkl. cukru* 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru cynamonowego 3 jajka 6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego 2 szklanki* dyni startej na grubych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłaśnie miłość do masła orzechowego była inspiracją do nazwania mojego bloga. Narodziła się ona stosunkowo niedawno, ale lepiej późno niż wcale. Masło orzechowe, tradycyjnie wyrabiane z orzechów arachidowych popularnie zwanych fistaszkami, to produkt cieszący się ostatnio coraz większą popularnością- szczególnie wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś- nie zwlekaj! Co się w nim kryje? Łyżeczka masła(...)masowej produkcji- przygotowuję je sama bo lubię wiedzieć co tak naprawdę jem. Często spotykam się z pytaniami typu "Czy Ty dodajesz do tego MASŁO?" albo "To naprawdę są same orzechy?", które wydają mi się dość zabawne. NIE, masło orzechowe nie ma nic wspólnego ze zwykłym masłem i TAK, to są same orzechy. Jak zrobić domowe masło? Do jego przygotowania potrzebujemy
peanutbuttermonstersłodycze. Cały zestaw otrzymałyśmy w nagrodę w konkursie a tutaj możecie zobaczyć naszą pierwszą recenzje produktów tej firmy. Nazwa: Rawnello – Raw pralinki: -Orzechowy sen o cynamonie -Łatwy orzech do zgryzienia -Żurawina na czarnym lądzie -Figa z makiem Firma: Raw&Happy Skład: Orzechowy sen o cynamonie: daktyle, orzechy (25%- migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Łatwy orzech do zgryzienia(...)daktyle, orzechy nerkowca (40%). Żurawina na czarnym lądzie: daktyle, żurawina (20%), kakao. Figa z makiem: daktyle, figi (35%), mak (5%). Masa netto: 110g Wartości odżywcze: Orzechowy sen o cynamonie: 100g/ 528kcal, tłuszcz – 32g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 41g, węglowodany – 47g w tym cukry – 42g, białko – 8g, sól – 0,02g Łatwy orzech do zgryzienia: 100g/ 433kcal, tłuszcz
Candy Pandaschwili na stronie znajduje się inna wersja batonów (pewnie tak samo dobra 💜 ), jednak niebawem będą dostępne również inne kombinacje smakowe. Zapraszamy do recenzji! Nazwa: Raw batony pomarańcza i orzechy brazylijskie/ jagody i chia Bio organic Firma: Made Good Skład: Pomarańcza i orzechy: Rodzynki*, orzechy brazylijskie* 21%, żurawina*, olej kokosowy*, mąka z tapioki*, olej słonecznikowy*, sól morska, olejek pomarańczowy0,25% Jagody(...)olej słonecznikowy mix ( olej słonecznikowy*, mix tokoferoli*, ekstrakt rozmarynowy*), sól morska, aromat malinowy. *Składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych Masa netto: 3 bars x 36g Wartości odżywcze: Pomarańcza i orzechy: 100g/ 429 kcal, tłuszcz – 30g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6g, węglowodany – 39g w tym cukry – 23g, błonnik – 6g, białko – 10g, sól – 0,25g Jagody i chia: 100g/ 382 kcal
Candy Pandaszrobię sama. Okazało się to nawet prostsze, niż myślałam, a masło smakuje rewelacyjnie. No i wiem, co jem;) A Wy lubicie masło orzechowe? Z czym go zajadacie najchętniej? Składniki: orzechy arachidowe (inaczej: fistaszki, orzechy ziemne) sól Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki. Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło(...)będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Masło solimy do smaku, miksujemy lub mieszamy, przekładamy do słoika. Jeśli chcemy
Obiad gotowybyłą przepyszna! A zdjęcia tarcie zrobiła gościnnie Magdalena Ziemiańska - dziękuję (tylko dwa ostatnie są moje)! Dla kogo: dla wegan dla wszystkich fanów Bounty dla kokosomaniaków Składniki na spód: 100g orzechów włoskich 50g orzechów nerkowca 80g suszonych daktyli 5 łyżek wiórków kokosowych (ok. 25g) łyżka kakao 2 łyżki syropu z agawy (lub innego "słodzidła") 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na kokosową(...)masę: 150g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie) 120g wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez co najmniej 2 godziny) 4 łyżki syropu z agawy (lub innego "słodzidła") Składniki na czekoladową polewę: 80ml mleka kokosowego (z tego co zostało w puszce) 100g czekolady gorzkiej wiórki lub płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie tradycyjne: Uwaga! Przed
Mania Wypiekaniaciasto na wielkanocny stół. Nie ma on tradycyjnego ciasta kruchego, więc może być smakową odskocznią od innych tego typu wypieków. Ciasto powstało z połączenia zmielonych płatków owsianych i orzechów włoskich. Jego wierzch zwieńcza warstwa powideł daktylowych, a je z kolei dekoruje gorzka czekolada i połówki orzechów. Całość prezentuje się ciekawie i na pewno nieco inaczej od kolorowych zazwyczaj mazurków. Mój(...)mazurek powstał w formie o wymiarach 23x23cm . Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie Składniki: ORZECHOWO-OWSIANY SPÓD 200g płatków owsianych 150g orzechów włoskich 80g masła 75 brązowego cukru 50g mąki pszennej lub innej 1 jajko POWIDŁA DAKTYLOWE 300g daktyli 125 gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) POLEWA 100g gorzkiej czekolady
Smakołyki BerenikiOrzechy nerkowce to jedne z moich ulubionych orzechów. Zwykle zajadam je tak po prostu na surowo. Są słodkawe i dość miękkie w porównaniu do innych orzechów. Oczywiście nie muszę wspominać, że nerkowce jak i inne orzechy bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm i są zdrowe. Tak w skrócie jako ciekawostkę napiszę, że zjadając 100 g nerkowców dostarczamy naszemu organizmowi(...)białka, 43, 85 g tłuszczu, 30,19 g węglowodanów (w tym 5,91 cukry proste) i 3.3 g błonnika. Są to jedne z najmniej kalorycznych orzechów, bo 100 g to 533 kcal. Oczywiście poza wartościami odżywczymi nerkowce zawierają wiele witamin (C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, E, K), wiele minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwasy tłuszczowe
Blondynka Gotuje