ofercie BioIndygo możecie znaleźć różne rodzaje orzechów w niezwykle atrakcyjnych cenach. To właśnie ich obecność w asortymencie marki zainspirowała mnie do napisania wpisu właśnie o orzechach. Poniżej poczytacie o ich właściwościach czy zawartości składników odżywczych. W dzisiejszym poście skupię się na orzechach: brazylijskich , migdałach oraz nerkowcach . W sklepie BioIndygo znajdziecie je po od tymi linkami: NERKOWCE MIGDAŁY(...)cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom dobrego (HDL), wykazują aktywność antynowotworową, zapobiegają chorobom układu krążenia i innych chorób chronicznych, Ciekawostka → W samej skórce migdałów która stanowi 4% całej masy orzecha znajduje się od 70 do 100% fenoli. Wartość odżywcza w 100 g produktu: energia: 572 kcal białko: 20 g tłuszcz: 52 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pzawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam. Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić orange curd - też będzie pysznie, ale pracy nieco więcej. Chrupiące orzechy w miodowym karmelu nadają babeczkom(...)wyrafinowanego smaku. Dobór orzechów zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Śmiało możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, fistaszki czy inne. Ja wybrałam nasze polskie laskowe i włoskie, dorzuciłam też nieco orzechów nerkowca. Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego " "Złoty Ul" . Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym. Składniki: Ciasto kruche
kolorowotorcikowoNowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód i orzechy będzie to rewelacyjna przekąska Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy) i dodaje czekoladę 1. Gozinaki z orzechów(...)włoskich Składniki: - 250 g orzechów włoskich - 125 g miodu - 2 łyżeczki cukru Zaczynamy od miodu. Wlewamy go do garnka i trzykrotnie zagotowujemy tzn. kiedy pierwszy się raz zagotuje to odstawiamy do przestygnięcia i tę czynność ponawiamy jeszcze dwukrotnie. W międzyczasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki (można to zrobić blenderem ale trzeba mieć na uwadze aby za bardzo nie zmielić orzechów
Kuchenne WariacjeDzisiaj wpis o ciężkim treningu, pocie i łzach. Z tymi łzami na treningu to może przesada, chociaż jak się zaczynają pojawiać zakwasy po, to rzeczywiście do
slodkokwasnaplZe względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który
Przepisy AleksandryCo roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je
bistro mamaW ten upał, prosto po pracy popędziłam do przedszkola po Hanię, z Hanią do fryzjera, cztery razy usłyszałam "mamo wyglądasz jak chłopak!", a od
bistro mamaDrozdzowki z dynia podwojnie zdrowe,bo i z dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki!Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących
Ostra na SłodkoOd prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady
Przepisy AleksandryPrzepis na "Ciasto milionera" przewija się na wszystkich blogach, zagranicznych i polskich. Ten słodki mazurek zachwycił moją Mamę do tego stopnia, że postanowiła go
Przepisy AleksandryDziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się delektować(...)resztą orzechów włoskich w karmelu , która została Wam w puszce Uwielbiam tą pyszną chrupiącą przekąskę. O wspomnianych orzechach pisałam Wam już tutaj (klik) Orzechy DeliDeli są naprawdę idealne na każdą okazję. Można je od tak po prostu pochrupać, poczęstować nimi gości (moi byli zachwyceni) lub przygotować z nimi pyszne desery i śniadania. Dziś jeden z moich pomysłów na ich wykorzystanie
Słodkie okruszkiBył już zdrowy batonik bounty , to teraz kontynuacja tego świetnego przepisu czyli domowy snickers paleo (oczywiście też bez glutenu i cukru!). Zrobiony w dwóch wersjach z orzechami nerkowca i orzechami laskowymi. Ten batonik jest tak dobry i słodki, że można go jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód(...)mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne jakie akurat posiadacie na stanie. Czy muszę pisać, że przygotowanie jest banalne? Chyba już się do tego przyzwyczailiście ale napisze, przygotowanie jest banalne, jak zwykle, potrzeba głównie blendera. Składniki
PaleoLifeJakiś czas temu będąc u znajomych na grillu mieliśmy sposobność spróbowania pewnego "specjału". Mowa o nalewce na zielonych orzechach włoskich. Zostało nam to przedstawione jako coś specjalnego, coś na specjalne okazje dla specjalnych gości. Poczuliśmy się więc stosownie dopieszczeni i ochoczo spróbowaliśmy tej ambrozji. I prawie się nogą przeżegnałem! Chryste Panie na gumowym bananie, to było okrutne! Ja wiem(...)wolnych by mi zostało. Poszperałem więc w internecie i faktycznie ludzie na różnych kulinarnych blogach się tym zachwycają. Robią nalewkę z wódki/spirytusu, cukru i tych orzechów. I na lewo i prawo pieją, że to takie rewelacyjne jest. Kurcze, nie kumam tego. Jest im smutno z tego powodu, że oni dali się na to naciąć i chcą
Marder&Marder Manufacturenadzienie - udało się! Wszystko w czekoladowo - orzechowym klimacie. Kilka osób degustowało i każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem szybciutko ulepić kulki, bo czekolada w rękach topi się :) JA pralinki na spokojnie robiłam sobie dwa dni, jednego dnia przygotowałam ganache, które spędziło(...)gorzkiej i mlecznej czekolady (ja zwykle dodaję więcej gorzkiej) 25 g masła w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki likieru amaretto ok. 100 g orzechów laskowych + ok. 16 szt odłożyć (podpieczonych i obranych z łupinek, potem zmielonych do konsystencji "tłustego masła orzechowego") Do obtoczenia: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej (ja użyłam gorzkiej
Blondynka Gotujesłońcem, za pootwieranymi oknami i ciepłym, delikatnym wiaterkiem....echhh...rozmarzyłam się :) W każdym razie ta lekka sałatka z zaledwie czterech składników powstała właśnie takiego pięknego słonecznego dnia. Dodatek orzechów sprawił, że stała się dość sycąca, a jednocześnie nic nie straciła na swojej lekkości. Zapraszam do stołu :) Składniki: rukola , rzodkiewki , pomidory , garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca Kresto , oliwa(...)mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy. Sałatka jest
Codzienna kuchnia niecodziennaLamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której
Smakowy RajTo mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mamaNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blogNa początku jako, że się rozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w
Dzieje kuchennej WiewiórySobota. To był intensywny dzień. Byłam do bardzo późna na nogach w sensie dosłownym i przenośnym.Rano Małżon pojechał na targ po truskawki i warzywa. Musiałam
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejne marchewkowe ciasto jakie upiekłam. I jest wyjątkowe! nie za słodkie, dość jasne i mało korzenne, poza tym nie wyczuwa się w nim nadmiaru spulchniaczy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa
Dzieje kuchennej WiewióryTo moja wtorkowa wariacja ostatkowa na temat ciasteczek jakie robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam wyjadać kakaową masę parzącą buzię prosto z garnka. Postanowiłam przepis
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio mało piekę w niedzielne poranki. Tradycje trafił szlag... niestety... jemy razem ale nie tak jakbym tego chciała i na ogół Małżon nie przejawia zainteresowania słodkimi
Dzieje kuchennej WiewióryGodzina siódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i
Dzieje kuchennej WiewióryTaka babka świetnie zda egzamin na świątecznym stole. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc można ją zrobić wcześniej. Babka jest wilgotna i puszysta a na dodatek
Ewa w kuchniBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych.Zapraszam ;-)PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNICoś zdrowszego i mniej kalorycznego od tortu ;-)hehehheBuuuuuziaki!PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIDzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo
Smaczna PyzaZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenJak zawsze z tego co mam w domu, musiała wyczarować coś dobrego. Chodzi za mną słodki duch , a ja nie dam się tak łatwo skusić. Płatki
FarmażonyZaintrygowały niektórych ostatnio, a tylko je pokazałam ...Pomysł przyszedł sam z siebie, zrobiłam i wyszło super.Paluszki makowe z nadzieniem orzechowym idealne na prezent :) pachną świętami, smakują
Farmażony