nalewka z mirabelek To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty. Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce. Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek. Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później(...)długim okresem leżakowania. To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców . składniki 1,5 kg mirabelek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,6 l miodu sposób wykonania Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie
Miód i pieprzDomowa nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać bliskich. Oczywiście pełnoletnich :) Składniki: 6 dojrzałych mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 1 l spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć(...)dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Domowa Cookierenka Agiprzetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona powoli nalewka z białej porzeczki rozgrzeje nas ciepłym aromatem lata. Macerując owoce mogę cieszyć się ich widokiem przez kilka tygodni. Ich smakiem, zamkniętym w jednej butelce, będziemy kropla po kropli delektować się(...)nadzieją, że kolejną nalewkę zrobimy już z własnych porzeczek. W dniu, w którym znalazłam białą porzeczkę, wśród drzew i krzewów za oknem zobaczyłam ostatni kwiat białego bzu ! Nie wiem dlaczego rozkwitł tak późno. Chcę wierzyć, że tak miało być; że jedyna znaleziona przeze mnie biała porzeczka miała spotkać się z ostatnim kwiatem białego bzu. Połączyłam ich w nalewce
KUCHARNIAKilka dni temu temu pisałem o włoskim likierze nocino . Czyli jak spowodować żeby paskudna nalewka na zielonych orzechach włoskich stała się pysznym likierem. Teraz mamy dla was drugą wersję tego likieru, wymyśloną przez nas. Staraliśmy się tak dobrać składniki żeby zagrały ze sobą idealnie, żeby efekt końcowy był naprawdę dobry i żeby chciało się do tego wracać. Zatem bez zbędnych(...)ceregieli przejdźmy do receptury. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 litr wódki 40% 0,5 kg zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk) gwiazdka anyżu laska cynamonu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżeczki ziaren kolendry (ziaren, nie liści
Marder&Marder Manufacturenalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna(...)przeczytacie na samym końcu tego wpisu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu będąc u znajomych na grillu mieliśmy sposobność spróbowania pewnego "specjału". Mowa o nalewce na zielonych orzechach włoskich. Zostało nam to przedstawione jako coś specjalnego, coś na specjalne okazje dla specjalnych gości. Poczuliśmy się więc stosownie dopieszczeni i ochoczo spróbowaliśmy tej ambrozji. I prawie się nogą przeżegnałem! Chryste Panie na gumowym bananie, to było okrutne! Ja wiem(...)ręki policzyć i pewnie jeszcze kilka palców wolnych by mi zostało. Poszperałem więc w internecie i faktycznie ludzie na różnych kulinarnych blogach się tym zachwycają. Robią nalewkę z wódki/spirytusu, cukru i tych orzechów. I na lewo i prawo pieją, że to takie rewelacyjne jest. Kurcze, nie kumam tego. Jest im smutno z tego powodu
Marder&Marder ManufactureRatafia jest słodką nalewką wieloowocową. Przygotowuje się ją przez cały sezon letni, począwszy od maja lub czerwca aż do września/października. Czyli od momentu jak pojawią się pierwsze owoce, do chwili gdy się skończą. Nie ma jednego przepisu na ratafię. W ogóle nie ma żadnego przepisu. Jest tylko coś, co moglibyśmy nazwać ogólną koncepcją, założeniem. I to założenie mówi(...)owoce - wódkę (ewentualnie spirytus + woda) - cukier Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Jakie owoce? Wszystkie. Do ratafii daje się to co się ma, to na co akurat jest sezon. Dlatego niemożliwym jest zrobienie dwa razy takiej samej ratafii. To właśnie jest
Marder&Marder Manufacturekażdy lubi imbir. To dość ostra w smaku roślina. Ale tę nalewkę zdecydowanie warto zrobić. Jest w niej wszystko: i ostrość imbiru i lekka słodycz. Wszystko fajnie współgra ze sobą. Chociaż zaliczylibyśmy ją raczej do grona wytrawnych. A warto ją zrobić chociażby po to żeby mieć w swoim "archiwum" i wiedzieć jak smakuje. Nawet jeśli wam nie zasmakuje(...)pamiętał i wspominał prezent jakim go obdarujecie :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 300 g imbiru 6 cytryn 300 g cukru 6 łyżek miodu 2 litry wódki 40% My wódkę zrobiliśmy z rozcieńczonego spirytusu, ale oczywiście może być też już gotowa kupiona wódka
Marder&Marder ManufactureNalewka plebana. Nie wiemy zupełnie skąd taka nazwa. Czy to może jakiś ksiądz pleban potajemnie na zakrystii produkował? W sumie nie bylibyśmy zaskoczeni. W każdym razie przepis znaleźliśmy na pewnym alkoholowym forum. Jest to prosta nalewka, niewymagająca dużo pracy, ciężko o coś prostszego. A jej smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu włożonej pracy. Łatwo się robi i doskonale smakuje. Dysponujemy(...)mniej zróbcie. To już do waszej decyzji zostawiamy. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 8 cytryn 0,7 litra spirytusu 95% 0,7 litra wódki 40% 0,7 litra Tokaya półsłodkiego 0,7 litra (około 1 kg) miodu 4 ziarna kardamonu Wyciskamy
Marder&Marder Manufacturecytryną to był prawdziwy odlot. Nie znam nikogo innego, kto by pił taką kawę. Cóż, nigdy nie twierdziłem, że mam normalną rodzinę :) A teraz sam wpadłem na pomysł takiej nalewki. To znaczy właściwie nie wiem czy sam wpadłem, czy skądś mam ten przepis. Znalazłem go w moim kulinarnym notesie. Często tam notuję jakieś swoje pomysły. I nie pamiętam(...)nalewka była jednym z tych moich pomysłów, czy po prostu przepis gdzieś zobaczyłem i przepisałem. Teraz, mówiąc szczerze, nie chce mi się dociekać i szukać źródła. Jeżeli autor natknie się przypadkiem na ten przepis tutaj to niech da znać :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć
Marder&Marder Manufactureprodukt właściwie nie powinien być nazywany nalewką. Sam nie wiem jak to nazwać. Żaden szanujący się nalewkowicz (a do tego grona aspiruję) nie wyprodukowałby czegoś takiego. W nalewki wkłada się serce, robi się je z namaszczeniem, tak żeby te miesiące oczekiwania przyniosły spodziewany rezultat. Jednak, jak wspominałem w tym wpisie, nie lubimy gdy cokolwiek się marnuje i preferujemy wszelaki(...)recykling kulinarny. Dlatego właśnie idąc tym tropem zrobiłem to co zrobiłem. Nie znalazłem innego zastosowania dla orzechowego syropu do kawy więc przerobiłem go na nalewkę. Bo było to tak: lubimy sprawdzać rzeczy, których nie znamy. Tak żeby potem móc cokolwiek na ich temat powiedzieć. Więc któregoś dnia Madzia kupiła orzechowy syrop do kawy. Niestety problem z nim był taki
Marder&Marder ManufactureNalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego słoja wsypuję(...)cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił. 2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki. Butelkę zakręcam i odstawiam na minimum trzy miesiące do spiżarni. Do przygotowania nalewki użyłam żurawinę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR
Tradycyjna kuchnia KasiKiedy rok temu Jola pokazała u siebie nalewkę dyniową natychmiast pokroiłam dynię i zabrałam się do pracy. Na tę konkretną nalewkę trzeba długo czekać, ale zapewniam, że każdy dzień jest tego warty. Nalewka jest mocno korzenna, niezbyt mocna, ale bardzo aromatyczna. Składniki: miąższ z 1 dyni około kg lub trochę więcej 1 l wódki( lub spirytus(...)wrzucić do słoja razem z dynią. Dodać goździki i cynamon i wszystko zalać alkoholem. Odstawić na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Następnie nalewkę przefiltrować (używam filtrów do kawy, uzbroić się w cierpliwość, bo trwa do długo). Zagotować wodę z cukrem i dodać do przecedzonej nalewki (w oryginalnym przepisie była mowa o wlaniu do gorącego
Sto kolorów kuchnisprawą babci, która popełniała te rarytasy. Ja tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić coś, czego do tej pory nie robiłam z tymi owocami. I padło na nalewkę :) Patent na nalewkę podsunęła mi znajoma, która znalazła w gazecie (nie wiem której) pomysł na ten trunek. Dodatek kawy i wanilii wydawał mi się bardzo ciekawy i dobrze pasował(...)czarnego bzu. Jednak nie miałam gotowego przepisu więc musiałam improwizować. Koniec końców powstała bardzo smaczna nalewka, która z racji słodkiego smaku powinna być raczej nazwana likierem. Nalewka nie jest zbyt mocna - wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dolać więcej wódki lub spirytusu. A jeśli ktoś nie lubi kawowego smaku może zmniejszyć ilość kawy lub całkowicie ją pominąć. I oczywiście polecam zaopatrzyć się
My simple kitchen