nalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany i uważam iż takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy
Miód i pieprzOstatnio mam "fazę" nalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier(...)uzależniona jest od wielkości naszego słoja). Zalany i szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy nalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek. Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających
Walijskie Pichcenienajlepsza pigwówka Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to tematu, bowiem mało jest owoców które tak idealnie nadają się do nalewek, jak owoc pigwowca. W związku z powyższym uważam, że jeden tylko rodzaj tego trunku w naszej spiżarni, to zdecydowanie zbyt mało. Dziś pragnę przekazać przepis, nieco bardziej skomplikowany(...)powiedzieć wyrafinowany. Jednak uwierzcie mi, osiągnięty efekt jest wart dosłownie każdej minuty pracy, poświęconej wyrobowi tej nalewki. składniki 2 kg pigwy (oczyszczonej z pestek) 2 kg cukru spirytus wódka celowo nie podaje w tym miejscu ilości potrzebnego alkoholu, bowiem wielkość ta jest zależna, od ilości pozyskanego soku, ale po kolei. sposób wykonania Owoce pigwy kroimy w ćwiartki, wydrążamy
Miód i pieprzBardzo smaczna nalewka, którą warto mieć w swojej piwniczce. Tak jak każda nalewka, im dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić(...)kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę przecedzić przez sitko, następnie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek (warto butelki sobie opisać). Odstawić gotowe nalewki do wyklarowania na minimum miesiąc (jeżeli starczy Wam cierpliwości, to warto odczekać
Passions hobbies lifemirabelki z pigwą Dosłownie kilka dni temu zrobiłem już jedną nalewkę, z tych niepozornych, lecz niezwykle wdzięcznych w nalewkach owoców. Dziś przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami, odnalazłem jeszcze jedną recepturę, na nalewkę z mirabelek, tym razem autorstwa mego dziadka. Trunek według tej receptury, zrobiłem już raz i pamiętam ze była wyśmienita. Pora więc wykorzystać dziadkowy przepis po raz wtóry(...)szczelnym zamknięciem, zalewamy spirytusem, dosypujemy cukier i stawiamy na parapecie . Potrząsamy słojem co dwa, trzy dni, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy nalewkę do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak, to być okres krótszy
Miód i pieprzbrzoskwiniowa nalewka Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy. Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców . składniki 1 kg brzoskwiń 1 l wódki 0,4 kg cukru(...)sposób wykonania Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem na początku
Miód i pieprzmorelowa nalewka Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku. Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć. Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas. Morela jest(...)whisky 0,4 kg cukru sposób wykonania Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Od kilku wcześniejszych nastawów, zacząłem dodawać zamiast spirytusu część whisky ( w różnych proporcjach) i muszę
Miód i pieprzChciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia nalewki ze śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie nalewki składa się z trzech etapów: I etap: zalanie śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodni II etap: dodanie cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie(...)odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała ( dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania nalewka jest rewelacyjna!!!) I etap: Składniki (ilość można podwoić): 700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek 500 ml wódki 100 ml spirytusu rektyfikowanego 95% Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce
Domowa Cookierenka AgiRobiłam już wiele nalewek, a ta okazała się bardzo trafiona i wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek(...)miesiącu przefiltrować, płyn odstawić w chłodne miejsce, a owoce zasypać cukrem i odstawić jeszcze na dwa tygodnie. Poruszać naczyniem codziennie żeby cukier się rozpuścił. Na koniec połączyć obie nalewki, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka musi postać z miesiąc do wyklarowania w chłodnym miejscu. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy jej smak. UWAGI Jeżeli akurat macie, to można dodać
Passions hobbies lifeUlubiona nalewka mojej rodziny. Z tego też powodu szybko znika ;-) Przepis nie jest mój własny, pochodzi z książki Złota księga nalewek. SKŁADNIKI 30 dag gorzkiej czekolady 15 dag cukru 100 ml wody 1 l rumu WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do słoja lub innego naczynia, które da się szczelnie zamknąć. Dodać rum i wymieszać. Tak przygotowaną(...)przechowywać w ciepłym miejscu przez tydzień, pamiętając o codziennym poruszaniu naczyniem. Z cukru i wody ugotować syrop, wystudzić. Połączyć masę czekoladową z syropem, dobrze wymieszać i przelać do butelek. Nalewka musi dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu przez dwa miesiące. Uwagi: Kiedy pierwszy raz robiłam nalewkę czekoladową, to za słabo rozpuściłam czekoladę, przez co cała nalewka po dwóch miesiącach leżakowania
Passions hobbies lifeMadzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem(...)świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców
Marder&Marder ManufactureWiem, że sezon na kwiaty czarnego bzu już minął, ale pewnie przepis przyda się Wam w przyszłym roku, tym bardziej, że nalewka jest rewelacyjna. Wiele osób najpierw zalewa kwiaty czarnego bzu nalewem cukrowym i odstawia na 10 dni do macerowania, a dopiero po tym czasie dodaje spirytus, motywując to tym, że po dodaniu spirytusu wydziela się jest cyjanogenny glikozyd(...)więc sensu ponoszenia ryzyka, że zalane syropem cukrowym kwiaty czarnego bzu sfermentują. Składniki 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 1100 g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek ilość cukru można zmniejszyć do nawet do 750-800 g) 1 litr wody 1 litr spirytusu 95% 2-3 średniej wielkości cytryny lub 3-4 limonki 2 plastry (około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzełom maja i czerwca to idealny moment na zrobienie nalewki z kwiatów czarnego bzu. Ta roślina to istna apteka, ma w sobie wszystko co jest do zdrowia potrzebne. Warto zatem mieć pod ręką taką nalewkę, aby pić zdrowotnie w razie potrzeby. Albo nawet profilaktycznie w zimne jesienno-zimowe noce. Kieliszek przed snem z całą pewnością nie zaszkodzi, może tylko pomóc(...)nawet abstrahując od zdrowotnych właściwości, ta nalewka jest po prostu pyszna. Ma taki słodko kwiatowy smak. Pijąc ją od razu przypomina się lato, przypomina się maj i czerwiec i moment zrywania tych kwiatów. U nas ta nalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko
Marder&Marder ManufactureMamy na blogu parę jabłkowych nalewek, a ta będzie kolejna. Bo nalewek nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza gdy są takie dobre. Tę nalewkę zrobiłem specjalnie na zamówienie Madzi. Stwierdziła, że chce z jabłek, ale też żeby była w środku cytryna i miód. A taka tam kobieca zachcianka. Właściwie czemu nie, ja tam mogę wszystko zrobić, każdą rzecz przetworzyć :) Policzyłem(...)prawda dość długo trzeba czekać na efekt końcowy, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 2 cytryny 1 litr spirytusu 60% 320 g miodu 0,3 litra wody Cytryny myjemy, szorujemy i kroimy w plastry. Jabłka w mniejsze kawałki. I zalewamy spirytusem
Marder&Marder ManufactureOstatnia z jabłkowych nalewek w tym naszym jabłkowym cyklu. Dotarliśmy do szczęśliwego końca. Uff, tylko teraz ciekawe kto to wszystko wypije - tak właśnie miał brzmieć wstęp. Ale nieee, wpadłem na pomysł jeszcze kilka jabłkowych nalewek więc to zdecydowanie nie koniec. Tym razem zainspirowaliśmy się najbardziej znanym drinkiem jaki można zrobić z żubrówki, mianowicie żubrówka z sokiem jabłkowym. Osobiście mam uraz(...)gara z magicznym napojem siły i wciąż czuje jego skutki. Ze mną jest tak samo, tylko niestety nie był to eliksir siły. Raczej odbierający siły. Ale pomyślałem, że nalewka może wyjść z tego konkretna. I okazało się, że się nie pomyliłem. Mamy zatem dla was kolejny sprawdzony przepis. Co prawda na efekt końcowy trzeba czekać cały rok, ale naprawdę warto
Marder&Marder ManufactureMiałem w planach zrobić nalewkę rosyjską. Nie wiem skąd taka nazwa, może to jakiś starorosyjski przepis? Taka z suszonymi śliwkami, miętą, skórkami cytrusów i paroma innymi rzeczami. Kupiłem wszystko co trzeba, zastanowiłem się i zrezygnowałem. Stwierdziłem, że nie chcę jednak jej robić. Popatrzyłem na proporcje składników, policzyłem chwilę i wyszło mi, że byłaby to naprawdę mocna nalewka. A my przecież(...)lubimy mocnych. Picie takiego czegoś to dla nas żadna przyjemność. Ale świeża mięta kupiona, lada moment będzie już zeschnięta. Trzeba coś z nią zrobić. Wymyśliłem więc ten przepis na nalewkę cytrynowo-miętową. To lekki napój, zawartość alkoholu waha się pewnie w okolicy 20%. Tak jak lubimy. Madzia zarzuciła jeszcze pomysł żebym zrobił jabłkowo-miętową, żeby miała taką alkoholową wersję Tymbarka
Marder&Marder ManufactureNalewka z malin to według mnie jedna z najsmaczniejszych polskich nalewek. Maliny oddają do alkoholu cały swój aromat i kolor, dzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu(...)rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin: 1,5 kg dorodnych, nie uszkodzonych malin 750 ml spirytusu (96%) 500 ml wódki (40%) 125 ml dobrej jakości rumu – jasnego lub ciemnego (40%) 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Maliny
Poezja smakualewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Ubiegłoroczna nalewka akacjowa nie przetrwała zimy, nim się spostrzegliśmy butelki wypełniła przygnębiająca pustka, więc nie mogę Wam pokazać jak nalewka się prezentuje po roku "leżakowania". Obiecuję uzupełniać post w miarę tworzenia dokumentacji zdjęciowej :). Akacjówkę można spożywa już(...)czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów. Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już
SzczyptaSmaQsłoja, dodać goździki, miętę , zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni. Co parę dni wstrząsnąć słojem w celu wymieszania się składników. Następnie zlać nalewkę , z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Wodę zagotować, trochę przestudzić, wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Dodać wódkę i połączyć z nalewką(...)róży, wymieszać. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Picie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-dzikiej-rozy-przepis_41804.html Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu nerek, wątroby, serca i przewodu pokarmowego
Przepisy i porady kulinarnekolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni Składniki: 1 kg mandarynek/klementynek, 500 ml spirytusu 75%, 2x10 cm kory z cynamonu, 2 gwiazdki anyżu. do zapakowania razem z nalewką 200 g cukru, papierowy filtr do kawy, instrukcja dalszego przygotowania nalewki . Przygotowanie: Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo ze skórek (białą część(...)słoja lub ładnej butelki włóż skórki pokrojone w zapałki, 2 klementynki pokrojone w plastry, anyż i cynamon, szczelnie zamknij. Dołącz instrukcję dalszego przygotowania nalewki przez osobę obdarowaną: Nalewkę przechowuj w zacienionym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie potrząsaj słojem, Po tym czasie zlej płyn, skórki wyrzuć. Zagotuj 300 ml wody z dodatkiem 200 g cukru i wystudź. Zimny
SzczyptaSmaQnalewka z żurawiny Oczywiście żurawina występuje w naszych lasach, lecz z reguły rośnie w miejscach, podmokłych i trudno dostępnych. Przez długie lata, nie zbierałem jagód żurawiny, nie widząc w nich szczególnego zastosowania w mojej kuchni. To prawda że żurawina, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, czy tez można z niej zrobić wspaniały sos do mięs. Ale takie argumenty(...)był zrobiony, ten niezwykły trunek. Oczywiście że z żurawin, od tamtej pory, czekam z niecierpliwością na kolejne zbiory tych jagód. Chcę również zapewnić wszystkich solennie, jeżeli choć raz zrobicie nalewkę z żurawiny, to później będziecie z równie wielką niecierpliwością, czekali na jej kolejne zbiory. składniki 1 kg żurawiny 1 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru sposób
Miód i pieprzciemne miejsce na około 4-5 tygodni, aż do rozpuszczenia cukru oczywiście co jakieś parę dni potrząsamy słoikiem aby cukier szybciej się rozpuścił. Po tych 4-5 tygodniach przecedzamy nalewkę na sitku odsączając wiśnie, które przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki ( posłużą nam potem do ciast ). Nalewkę musimy przefiltrować nawet trzykrotnie aby pozbyć się osadu. Do tego celu wystarczy(...)zakupiona w aptece zwykła gaza złożona kilka razy. Zaznaczyć chce tutaj, że filtry do kawy się do tego nie nadają ! Filtry te nie przepuszcza nalewki ze względu na zbyt duże zagęszczenie cukru w nalewce. Po przefiltrowaniu dolewamy resztę wódki która nam pozostała na początku tworzenia nalewki oraz drugie 500 ml. Szczelnie zamykamy i potrząsamy aby dokładnie cala zawartość się wymieszała
Gotowanie...to proste !nalewka z mirabelek To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty. Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce. Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek. Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później(...)długim okresem leżakowania. To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców . składniki 1,5 kg mirabelek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,6 l miodu sposób wykonania Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie
Miód i pieprzDomowa nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać bliskich. Oczywiście pełnoletnich :) Składniki: 6 dojrzałych mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 1 l spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć(...)dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Domowa Cookierenka Agiprzetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona powoli nalewka z białej porzeczki rozgrzeje nas ciepłym aromatem lata. Macerując owoce mogę cieszyć się ich widokiem przez kilka tygodni. Ich smakiem, zamkniętym w jednej butelce, będziemy kropla po kropli delektować się(...)nadzieją, że kolejną nalewkę zrobimy już z własnych porzeczek. W dniu, w którym znalazłam białą porzeczkę, wśród drzew i krzewów za oknem zobaczyłam ostatni kwiat białego bzu ! Nie wiem dlaczego rozkwitł tak późno. Chcę wierzyć, że tak miało być; że jedyna znaleziona przeze mnie biała porzeczka miała spotkać się z ostatnim kwiatem białego bzu. Połączyłam ich w nalewce
KUCHARNIA