jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)'; document.write(" "); Składniki na tortownice o średnicy 23 cm: 90 gr cukru 25 gr kakao 100 gr gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku
moj przepis nakawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić(...)schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć
moj przepis naKolejna nalewka do kolekcji ;) Cytrusowa, nie za mocna, ale bardzo orzeźwiająca. Przed świętami planuje odwiedzić wreszcie moją koleżankę, która na stałe mieszka w Warszawie, już obiecałam Jej tę nalewkę ;) Dawno obiecywałam, że Ją odwiedzę, mam nadzieję, że teraz nic nie stanie na przeszkodzie, najbardziej się cieszę, że zobaczę Jej nowe lokum. Muszę, po prostu muszę sprawdzić jak mieszka, bo słyszałam(...)wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoiku, zalać wódką i zimnym syropem cukrowym. Zamieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przez gazę, zlać nalewkę do butelek. Z podanego przepisu otrzymamy ok 1 litra nalewki. Na zdrowie
Domowa cukiernia EwyNalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe(...)koniec cukierkowych eksperymentów. A tymczasem zapraszam do werthersówki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków Werther's Original 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu 95% Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy
Marder&Marder ManufactureZnudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce(...)Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny smak - słodki z wyraźną nutą goryczy. Nietypowa, ciekawa i bardzo zdrowa
Milion Smakówkwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować". Żeby pozbyć się cierpkości owoce można przemrozić w zamrażarce przez 2 dni, można też dodać liście wiśni i dosłodzić nalewkę miodem. Podobnie postępujemy z sokiem z aronii. Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce. Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna
SzczyptaSmaQNalewka z zielonych orzechów włoskich to bardziej lekarstwo niż trunek. Doskonale pomaga w niestrawnościach i nieżytach przewodu pokarmowego a także biegunkach.Polecana jest w profilaktyce cukrzycy i łagodnych jej postaciach. Dlatego warto wypić jej niewielki kieliszek zwłaszcza po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. A dlaczego "Marcinek" ? To długa historia, a jej bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów(...)słoju razem z pozostałymi składnikami i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy. Słój umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka dni mieszamy w nim. Po miesiącu zlewamy nalewkę i filtrujemy ją. Pozostałość zasypujemy szklanką cukru - możemy także dodać 1/2 szklanki wody. Po około 2-3 tygodniach zlewamy syrop, filtrujemy go i mieszamy ze zlaną uprzednio nalewką. Rozcieńczamy wodą - zależnie
Smaki EwyRatafia to jak wiadomo wieloowocowa nalewka wykonywana z kolejnych owoców dojrzewających w trakcie roku - od późnej wiosny do początku jesieni. Nie ma dwóch takich samych nalewek tego rodzaju . Nawet dobierając takie same zestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki(...)przesadzam z jego ilością ) i zalewamy alkoholem. Jego ilość powinna być taka, aby owoce były zawsze przykryte. Ostatnia warstwa zwykle trafia do słoja w połowie września.. Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam
Smaki Ewygodziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a maliny mocno odciskamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem zdrowej(...)domowej nalewki. Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi. Smacznego
Smak mojego domugenueński: 4 jajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki, 3 żółtka, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do ostudzenia. Zagotować cukier i wodę, zdjąć z ognia, wlać nalewkę z wiśni, ostudzić. Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa
królestwo garówpudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć(...)średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Krem: Konfiturę z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić
królestwo garówdelikatnej, kremowej konsystencji. W 100% z kurzej wątróbki, lepszy byłby z kaczej, polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze słodkim akcentem owoców. Przepis bardzo prosty, a dodatek malinowej nalewki podkręca smak naszego wyrobu. Skuście się - na święta jak znalazł. Szybko, tanio, smacznie i bardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura: 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych(...)szklanki nalewki malinowej 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki sosu sojowego świeżo mielony pieprz i sól 1 łyżka suszonego tymianku 15 sztuk suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka miodu akacjowego jabłuszka kaparowe i listki bazylii do dekoracji 1 szt duża cebula biała 150 g masła 82% tłuszczu Do dzieła! Wątróbkę drobiową oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy
Sajkofanka smakutrunek przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić jeszcze na tydzień lub dwa w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym miejscu ( np. piwnica, lodówka ). Doskonała, aromatyczna nalewka z owoców pomarańczy. Najlepiej jest użyć do tej nalewki(...)pomarańczy pochodzących z Hiszpanii. Uważane one są za najbardziej aromatyczne, soczyste i słodkie. Nalewka ta jest zdrowa, ponieważ pomarańcze zawierają substancje , które chronią nasz organizm przed miażdżycą , wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnePrzepis na nalewkę jest efektem wieloletniego udoskonalania receptury. Trunek jest bardzo aromatyczny i niezbyt słodki. W tle wyczuwa się nutę wanilii i goździków. Jest doskonała na zimowe wieczory. Nalewka Wiśniowa z Waniliową Nutą Składniki: 2kg wiśni około 20-30 wiśni z pestkami lub samych pestek 1 kg cukru 1 l wódki 1,25 l spirytusu laska wanilii kilka goździków (około(...)cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza
Pyry na Gaz