karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały czas się wzmacnia, nastawiłam ja 9 stycznia) z dodatkiem świeżo otartej skórki pomarańczowej, posypane cukrem pudrem i jeszcze dodatkowo skórką pomarańczową. Mini pączki pomarańczowe są błyskawiczne w wykonaniu, nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania(...)konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie i whisky 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania otarta skórka z 1 pomarańczy Do misy robota
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiec ok. 35-40 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy blaty. Masa wiśniowa: 700g wiśni świeżych lub z kompotu, 150ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, laska wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru. Kompot i nalewkę wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i nasionami wanilii. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Następnie(...)dodać dobrze odsączone wiśnie. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Masa śmietanowa: 750ml śmietanki 30%, 3 opak. śmietan-fix, 4 łyżki cukru pudru, 50ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack). Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć
Z miłości do słodkościjakiś czas. W czasie wolnych wieczorów szukałam sobie zajęcia. Część wolnego czasu poświęcałam na czytanie, ale znalazłam także czas na nowe przepisy. Poniżej prezentuję Wam recepturę na nalewkę z jeżyn, Naprawdę warto ją przygotować, ma znakomite właściwości lecznicze. Szczególnie powinny ją pić osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka(...)jeżynami. 3. Tak przygotowane jeżyny oraz wanilię zalać wódką i spirytusem. Delikatnie przemieszać, aby alkohol dotarł do samego dna. 4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc. Moja nalewka jest obecnie na tym etapie. 5. Po tym czasie cały płyn przefiltrować. 6. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. 7. Zimny syrop połączyć z alkoholem. Wymieszać. 8. Przefiltrowany płyn z alkoholem
W mojej kuchniKolejny cykl nalewek przed nami. Dziś z czerwonej porzeczki ... polecam :) przepis zaczerpnięty z tej strony. Nalewka z czerwonej porzeczki Składniki: czerwona porzeczka (ok litr soku) 1/2 l wody 1/2 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania: Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąć(...)litra wody rozprowadzić cukier i zagotować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc
Smaki NataliiFenomenalna nawleka, która przyda się z pewnością w chłodne zimowe wieczory. Lepiej zrobić ją teraz, żeby nalewka "dojrzała" Nalewka imbirowa Składniki: 10 dkg świeżego imbiru, 2 duże cytryny, 0,75 l wódki, pół szklanki cukru, 4 łyżki miodu. Sposób wykonania: Umyty imbir obrać i pokroić w plasterki, cytryny obrać, pokroić w ósemki. Zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć w słoju(...)miesiąc. Potrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, aby nalewka dojrzała na co najmniej trzy miesiące źródło
Smaki NataliiKoniecznie z kilku drzewek, żeby nie oskubać tylko jednego, ponieważ uniemożliwimy mu tym wzrost. Nie wybieramy tych największych, najlepsze są te 8-10 cm. Nie jest to na pewno nalewka, którą się pije z przyjemnością podczas zimowych wieczorów przy kominku, zresztą ze względu na niewielką ilość alkoholu, nie nazywajmy tego nalewką, a syropem :) Smakuje jak zwykły syrop Pini, który pamiętam(...)tygodnie. Pędy puszczą sok, który po tych dwóch tygodniach zlewamy, wyjdzie go około 2 litrów, dodajemy spirytus i rozlewamy do butelek. Oczywiście można dodać więcej alkoholu i zrobić nalewkę
Pora na poraKoniecznie z kilku drzewek, żeby nie oskubać tylko jednego, ponieważ uniemożliwimy mu tym wzrost. Nie wybieramy tych największych, najlepsze są te 8-10 cm. Nie jest to na pewno nalewka, którą się pije z przyjemnością podczas zimowych wieczorów przy kominku, zresztą ze względu na niewielką ilość alkoholu, nie nazywajmy tego nalewką, a syropem :) Smakuje jak zwykły syrop Pini, który pamiętam(...)minimum dwa tygodnie. Pędy puszczą w tym czasie sok, który zlewamy, wyjdzie go około 2 litrów, dodajemy spirytus i rozlewamy do butelek. Oczywiście można dodać więcej alkoholu i zrobić nalewkę
Pora na poraNalewka z zielonych orzechów może nie jest alkoholem do degustacji, ale robię ją przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. Świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych, bólu jelit czy biegunce. Dodatkowo działa grzybobójczo, odtruwająco, poprawia trawienie, obniża ciśnienie i cholesterol we krwi. Nalewka jest prosta w wykonaniu, ale jak to bywa przy takich trunkach, wymaga cierpliwości. Najlepszy czas na robienie(...)Orzechy umyć, pokroić na kilka części, włożyć do dużego słoja, zalać wódką i odstawić w jasne miejsce na miesiąc. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito. 2. Do zlanej nalewki dodać 25 dag cukru, wymieszać, ostawić na kolejny miesiąc. 3. Po tym czasie zlać orzechówkę, należy ją przecedzić przez bibułkę filtracyjną. Przelać do butelek i odstawić do szafki lub barku
Kuchnia domowa Anikrótką przerwą wieczorem na pizzę) około 3:30 w nocy. Ale było warto: kilkanaście litrów octu jabłkowego, kilkanaście różnych dżemów, musów, gotowych jabłek do szarlotki i siedem różnych jabłkowych nalewek. I wszystkie te przepisy zaprezentujemy Wam na blogu, więc w sumie dobrze wyszło. U nas dość dużo się octu używa więc te kilkanaście litrów to wcale nie taki jakiś gigantyczny
Marder&Marder ManufactureZamrozić truskawki? Niby można, ale rozmrożone to się już co najwyżej na kompot nadają. Można również zrobić coś, co lubię robić najbardziej: przerobić truskawki i śmietanę na pyszna nalewkę! To naprawdę dobry pomysł i dobra rzecz. Można popijać jesienią czy zimą na gorących imprezach. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem
Marder&Marder Manufacturespirytusu Sposób wykonania : D o czystego słoja wsyp kwiaty koniczyny. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na półtora miesiąca. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj. Gotowe(...)Zastosowanie : P ijemy 30 kropli nalewki wymieszanych w 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 3 razy dziennie przez pół roku. Nalewka ta ma działanie ogólnie wzmacniające, poprawia przemianę materii, obniża zawartość cholesterolu, a także usuwa toksyny z naszego organizmu
Przepisy i porady kulinarneNalewka malinowa to klasyka polskiej produkcji nalewek. Konkurować z nią może tylko i wyłącznie nalewka wiśniowa. Która jest lepsza? To kwestia gustu. Malinowa jest słodsza i bardziej esencjonalna, doskonale rozgrzewa i lepiej niż wiśniowa nadaje się jako dodatek do zimowej herbaty
Milion SmakówKwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne i tak samo pięknie będzie pachniała moja nalewka, którą właśnie na tych kwiatach zrobiłam. Zimą przypomni wiosenne dni i rozgrzeje. Zbierając zerwijcie więcej - przydadzą się też na bzową lemoniadę . Ja wiem, że kwitnienie krzewów bzu już się kończy, ale widzę, że jeszcze gdzieniegdzie są na nich białe baldachy więc przy odrobinie chęci można nastawić(...)nalewkę. Przynajmniej kilka baldachów możecie usmażyć sobie po prostu w formie placuszków - są pyszne! A kto nie zdąży nazbierać bzowych kwiatów będzie musiał poczekać aż te niezerwane dojrzeją i wtedy zrobimy nalewkę z owoców bzu. Przez cały rok warto przyglądać się tej roślinie bo na gałęziach bardzo często wyrastają całe kolonie uszaków bzowych . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędzie z całą pewnością częstym gościem. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego
Marder&Marder Manufacturemożna uzyskać zdecydowanie smaczny napitek, zbliżony w smaku do tego oryginalnego. Zanim przejdziecie do dalszej części polecam zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 10 żółtek puszka/kartonik niesłodzonego mleka skondensowanego (ok. 500-530 g) 250 g cukru pudru 2 łyżki esencji waniliowej (można zrobić według TEGO przepisu) 200 ml spirytusu Sprawa jest bardzo prosta
Marder&Marder Manufacture