Domowe nalewki to coś co pochłonęło mnie totalnie. W moim domu na okrągło wszystkie słoiki są zapełnione owocami i mocnym alkoholem, który jak najlepiej wydobędzie ich smak. By owoce nie uległy fermentacji dopiero po zlaniu alkoholu warto zasypać je cukrem a powstały syrop wymieszać z poprzednim. Następnie nalewka powinna leżakować, najlepiej około 3 miesięcy. Wtedy jej smak nabiera głębi(...)charakteru. To taki podstawowy przepis na nalewki. Warto jednak samemu próbować i modyfikować przepisy. Składniki: 1/2 kg brzoskwiń, przekrojonych na pół i bez pestek 200 gram cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą
Mango PapajaRatafia to rodzaj słodkiej nalewki z owoców, które nawiną nam się pod rękę lub owoców, które sukcesywnie zbieramy w sadach. To jeden z tych alkoholi, które robi się przez kilka miesięcy, ze względu na fakt, że różne owoce dojrzewają w innych terminach. Poza tym nigdy nie uda nam się uzyskać dwóch takich samych ratafii, bo np. jednego roku dorzucimy(...)zalać i odczekać do Wielkanocy na trunek smakujący mniej owocowo. Zanim zlejemy alkohol do butelek, przecedźmy go przez sito. Owoce można przepłukać przegotowaną lub źródlaną wodą. Ten trik rozcieńcza nalewkę, ale też pozwala zabrać więcej smaku z owoców. Po zlaniu alkoholu do butelek na dnie utworzy się owocowy osad. Jeśli razi w oczy lub przeszkadza, nalewkę należałoby przelewać np. przez
Weekendy w domu i ogrodziesmak, który mi osobiście przypomina Jegermaistera lub Fernet. Nie jest bardzo słodki ani cierpki. Wyraźnie wyczuwa się w nim dodatek cynamonu, anyżu i pieprzu. Dla mnie bomba! Kieliszek nalewki działa zbawiennie przy bólu brzucha. Zielone owoce orzecha mają właściwości bakteriobójcze. Ponoć zabijają nawet e.coli. Nalewka inspirowana recepturą mistrza nalewek Hieronima Błażejaka Składniki: (na około 1l) 10 zielonych orzechów 200ml
Pyry na GazNalewka z jagód, czy też jagodzianka, jak bywa nazywana to kolejna z klasycznych polskich domowych nalewek. Jak większość nalewek robi się ją łatwo i z małej ilości składników. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać około 2 miesięcy, żeby sprawdzić, czy wyszła tak dobra, jak powinna
Milion Smakówzrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)wszystkie składniki były w tej samej temperaturze, wtedy na pewno nic nam się nie zważy. Tak przygotowanym kremem smarujemy ostudzony biszkopt. Śliwki w czekoladzie: ok 2 szklanek śliwek z nalewki 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy
Cynamonowe szczęścieTruskawki są jednym z moich ulubionych owoców. Świetnie nadają się do przygotowania domowej nalewki. Jej słodki smak przełamałam nutą cytryny oraz aromatem wanilii. P.S. Fotki zrobione po zlaniu nalewki, a przed filtrowaniem stąd farfocle w kieliszku. Finalnie ich tam nie będzie ;) SKŁADNIKI: 1kg truskawek 200g cukru laska wanilii sok z 1 cytryny 200ml spirytusu 500ml wódki WYKONANIE: Truskawki(...)cukrem. Zostawić na 24 godziny w słonecznym miejscu, w tym czasie kilkukrotnie wstrząsając słojem Następnego dnia dolać wódki zmieszanej ze spirytusem oraz sokiem z cytryny. Po tygodniu zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy
Pyry na Gazmomencie, dostałem maila, że zamówiona wczoraj przeze mnie paczka wyruszyła w drogę do mnie. Więc jutro pewnie będzie. A w paczce parę rzeczy, które przydadzą mi się do produkcji nalewek. Heh, od jutra biorę się za robienie nalewek, nareszcie :) Wzbogacimy naszego bloga o trochę alkoholu. Więc najbliższe nalewkowe przepisy już... już za jakieś pół roku dopiero niestety... Bo nalewki się
Marder&Marder Manufactureproszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto
Kuchenna KontrrewolucyaKochani! Wracam do Was z nowymi przepisami oraz tymi, które do tej pory czekały na publikację. Jednym z nich jest przepis na przepyszną nalewkę, którą to otrzymała ode mnie moja mama z okazji Dnia Matki. Dopiero wczoraj miałam okazję ją wypróbować. Jej smak zachwyca, to pewne. Warto wykorzystać rabarbar póki jeszcze jest dostępny. Składniki: 1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy(...)również wlewamy do słoja. Słój potrząsamy kilkukrotnie i odstawiamy na jeszcze jedną dobę. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę i wlewamy płyn do wyparzonych, oczyszczonych, niezbyt gorących butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia. Owoce możemy wykorzystać do deseru, na przykład tak jak ja do tarty: przepis . Nalewkę można przechowywać przez
Mango PapajaTaką nalewką poczęstowała mnie ciocia w ubiegłym roku. Wtedy było już za późno na nastawienie mojej, ale wiedziałam, że w tym roku pojawi się też i u mnie. Przygotowuje się ją błyskawicznie i teoretycznie można ją pić od razu, chociaż lepiej, jeżeli postoi trochę i nabierze mocy i smaku. Ku mojemu zdziwieniu do nalewki potrzeba jest woda gazowana(...)gazą. Starać się nie odciskać, tylko pozwolić wodzie spływać samodzielnie. Do odcedzonego płynu wsypać cukier i zagotować. Odstawić syrop do całkowitego wystudzenia. Wymieszać z alkoholem i przelać do butelek. Nalewkę warto przefiltrować kiedy wytrąci się z niej osad z kwiatu
Sto kolorów kuchnijest zdrowy każdy z nas wie. Na dodatek dla tych, którzy nie są entuzjastami wyrazistego smaku czosnku farmaceuci przygotowali bezsmakowy czosnek w kapsułkach. Ja dziś prezentuje smaczną i zdrową nalewkę z czosnku, która może być pomocna w walce z chorobami krążenia- miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym oraz reumatyzmowi. Składniki: 1 kg obranego czosnku ½ litra czystego alkoholu (spirytus lub wódka 40%) Wykonanie: Alkohol(...)zmieszać z obranym czosnkiem i odstawić na tydzień. Pić dwa razy dziennie po ok. 30 kropli (nalewki 40%) lub ok. 20 kropli (nalewki
Tradycyjna Kuchniadanie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą pewnie co kilka dni...następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych. Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom. Do sycylijskiego dania teściowa wkładała ziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula
Z Kuchni Do Kuchnijest niekompletny :( Powinien być jeszcze udekorowany wiórkami czekolady....nawet przygotowane były..., ale … No cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;) No i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :) Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru... Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około(...)gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki
królestwo garówmargaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę(...)minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajpołączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków(...)wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym
Smakowy Raj