efekt doskonały. No cóż, gdy śliwki znalazły się w słoikach, okazało się, że pozostało bardzo dużo soku. Wpadłam na pomysł, aby dodać do tego soku spirytus. Uwierzcie, otrzymałam super nalewkę. Przepis na śliwki nadziewane orzechami: 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek 1,5 kg cukru 20 dag orzechów włoskich w połówkach Śliwki myjemy, każdą nacinamy z boku i wyjmujemy(...)wolnym ogniu 30 minut, odstawiając za każdym razem na 15 minut, kiedy zawrze. Śliwki układamy w słoikach, zalewamy syropem, dokładnie zamykamy. Gdy zostanie dużo soku możemy dodać spirytus i nalewka gotowa. Smacznego
Salonik smakówMasa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu / 1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. 2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza(...)równe blaty. MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) Składanie :) 1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy
ciemna strona patelniDziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje nam doskonała nalewka. Zapraszam na owoce chińskiego daktylowca, czyli jujubę pod wódką. Owoce te nie są zbytnio znane w Polsce, uprawia je się w Azji, na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich(...)drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką Składniki: 500 gr owoców
Mia Cucina SofietaZrobiłam w tym roku nalewkę z jagód (niebawem podam Wam przepis). Wyszła przepyszna! Jednak zostało mi sporo jagód nasączonych alkoholem. Aż żal było je wyrzucić:) Dlatego postanowiłam zrobić coś, co oboje z mężem bardzo lubimy, czyli czekoladki:) Wyszły obłędne! Pyszna czekolada i kremowe, jagodowe nadzienie... Składniki:100g mlecznej czekolady,50g białej czekolady,4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości(...)robieniu nalewki),łyżka serka mascarpone,3 łyżki śmietanki 30%. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić do lodówki na 15minut. Białą czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką, przestudzić. Ja użyłam jagód pozostałych od robienia nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem
Z miłości do słodkościżółtka, cukier waniliowy, 6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 250g malin, budyń waniliowy, 500ml mleka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 100ml nalewki z malin, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki dżemu z malin, lukier plastyczny 400 ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń i mąkę. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować(...)ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin. Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie rozsmarować trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć, rozsmarować
Z miłości do słodkościśrednicy 23 cm lub do dwóch o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Do nasączenia: 1/2 szklanki nalewki wiśniowej 1/4 szklanki wody Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*) wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta:Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną z wodą. Posmarowałam masą śmietankową, na którą położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami
Blondynka GotujeDzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem). Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować
RAROSSABlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czerwonej porzeczki to nalewka wzmacniająca – zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i psychicznie. Reguluje proces trawienia, działa wykrztuśnie … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czerwonej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMalinówka – nalewka z malin to specjalność mojej Mamy, a przepis przywołuję z jej zapisków. Nalewka pachnie latem i przyjemnie rozgrzewa. Polecam ten przepis zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej malin pojawia się na straganach i w naszych ogrodach. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru 3 szkl. spirytusu 1 szkl. wody przegotowanej Wykonanie: Do 3 litrowego słoika wsypać(...)maliny, zasypać cukrem, zalać wodą wymieszaną z alkoholem i szczelnie Czytaj dalej... Artykuł Malinówka – nalewka z malin pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDziś proponuję kolejną nalewkę z truskawek. Bardzo zaintrygował mnie przepis i postanowiłam go wykorzystać. Zimą będziemy się delektować na rozgrzewkę. A teraz nie o zimie ale o letnich owocach w pysznej nalewce. Zdjęcia na razie takie robocze aby szybko przekazać przepis dalej a jak dojrzeje uzupełnię go w zdjęcia gotowej naleweczki. Zachęcam bo zapach już przy robieniu był piękny(...)dopiero jak dodawałam korzenie, cudo. Nalewka truskawkowa z korzeniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRatafia to pyszna i mocna nalewka wieloowocowa. O tym co znajdzie się ostatecznie w jej składzie decydujemy sami – dowolnie dobieramy owoce, nie patrząc na ich proporcje względem siebie. Przynajmniej ja nie miałam zamiaru tego robić – z czasem dodawałam owoce, które akurat dojrzały lub były pod ręką. Uważam też, że ratafia to jedna z najmniej wymagających nalewek jeśli chodzi(...)przygotowanie i czas, który trzeba jej poświęcić. „Zapomnienie o Czytaj dalej... Artykuł Ratafia – nalewka wieloowocowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuProsta, domowa nalewka o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie dojrzałych, słodkich truskawek. Idealny trunek na długie, zimowe wieczory, bo przywoła zapach lata. Składniki (na ok. 2 l nalewki): 1,5 kg truskawek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 95% 675 g cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Truskawki umyć i odszypułkować. Umieścić w dużym słoju (u mnie(...)zalać wódką wymieszaną ze spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni. Po tym czasie zlać nalewkę i wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem, potrząsnąć słojem, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień, aż cukier całkowicie się rozpuści (pamiętajcie o codziennym potrząsaniu słojem). Po tygodniu zlać sok (najlepiej przez gazę, żeby dokładnie odcisnąć truskawki) i połączyć z alkoholem
Domowa Cookierenka Agijest jej coraz więcej i coraz trudniej znaleźć nam zastosowanie dla takiej ilości mięty. W tym roku postanowiłem to zmienić i niejako przy okazji zakupu książki „ Nalewki ” Elżbiety Adamskiej – znaleźć dla naszej mięty także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki. Składniki Garść listków mięty 1 cytryna 1 łyżka miodu(...)cukru. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie wstrząsnąć słojem tak by zawartość się przemieszała Po tygodniu przefiltrować i przelać do ciemnych butelek. Nalewka powinna „dochodzić” około 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu
Mr. TasteNiespodziewałam się , że ta nalewka skradnie mi serce i że będzie taka pyszna i pachnąca.Aromat po otwarciu butelki jest niesamowity ,mocno różany.Jesli lubicie takie smaki i aromaty ,to nalewka jest dla Was ,zwłaszcza dla miłych pań delektujących się delikatnym, babskim truneczkiem :)Uważam ,że sezon na róże otwarty.Moja nalewka była zrobiona rok tem i jest fantastyczna.Czekałam cały
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNalewka z kwiatów czarnego bzu to mocny, ale niezwykle aromatyczny trunek. Łączy w sobie słodycz i wspomnienie pierwszych wiosenno-letnich kwiatów. Przepis wypatrzyłam rok temu u Adriany z bloga Pora Coś Zjeść. Nalewka również pochodzi z tamtego roku. Kwiaty czarnego bzu, podobnie jak inne kwiaty jadalne, należy zbierać w pewnych i wolnych od zanieczyszczeń miejscach. Najlepiej z dala od ulic(...)zabudowań. Wybierzcie się gdzieś za miasto i wtedy poszukajcie. Na Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z kwiatów czarnego bzu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku