Nalewka aroniowa, aroniówka Swoje eksperymenty z nalewkami zaczęłam właśnie od aronii. Co roku robię hektolitry nalewki aroniowej, i co roku ginie ona w zastraszającym tempie z półki. Ale jedną buteleczkę, zawsze chowam głębiej, tak aby móc porównać kolor, smak i konsystencję z rokiem następnym. Nalewka, choć robię ją od wielu lat według tego samego przepisu, za każdym razem smakuje inaczej
na moim stole...cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Ja wlałam do dwóch małych słoiczków takich po 250 gr i jednego większego 500 gr. Nalewka Na bazie wystudzonego wyżej opisanego soku, przygotujemy nalewkę w proporcjach 1:1 - 250 ml soku na 250 ml wódki ( jedna butelka 500 ml ) Sok filtrujemy przez gazę nawet trzykrotnie jeśli(...)będzie taka potrzeba. W słoiku mieszamy wódkę z sokiem i rozlewamy do butelek. Nalewkę pozostawiamy na około 3 miesiące, ale nalewka gotowa jest tez do spożycia od razu
Gotowanie...to proste !Nalewka śliwkowa, śliwkówka Mam przemiłą sąsiadkę, która co 2 lata, jak tylko śliwy owocują, uracza mnie przeogromną ilością śliwek. Przez to, brak mi już czasem pomysłów na ich wykorzystanie, a odmawiać przecież nie można, więc ciągle przerabiam śliwki:) Najprościej więc było zapakować śliwki do słoja, zsypać cukrem, zalać spirytusem i wsypać garść aromatycznych przypraw i przepyszna nalewka śliwkowa gotowa(...)zimowe wieczory będzie jak znalazł. Nalewka wychodzi baaardzo rozgrzewająca, nie tylko ze względu na swoje procenty, ale również na pachnące goździki, cynamon i wanilię, które świetnie się komponują ze śliwkami. Z zeszłego roku ostała mi się jedna butelczyna, będzie w sam raz na pierwsze zapowiadające się jesienne wieczory:) Składniki: 2 kg śliwek(niekoniecznie węgierki, ja użyłam odmiany średniowczesnej i też
na moim stole...Cytrynówka Jedna z moich ulubionych nalewek, słodka, orzeźwiająca, gdyby nie te procenty powiedziałabym, że lemoniada :) Wiele przestudiowałam receptur na cytrynówki, jedne były mdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:) Składniki: 3 kg cytryn cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje(...)cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru 1 litr niegazowanej wody mineralnej 1 litr spirytusu Sposób przygotowania: Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje, że nalewka nabierze
na moim stole...Prawie wszystkie nalewki zostały wykonane przez Maminka i niektóre z nich mają po kilka lat. Jedynie nalewkę wiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową
Maminek kulinarnyZapach truskawek zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy(...)każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg truskawek, 200 g cukru, szklanka spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki mocno odsączamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem domowej nalewki. Nalewka truskawkowa jest tym lepsza
Smak mojego domuyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć(...)usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce. Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne
SzczyptaSmaQblasze i podpiekłam je w niezbyt wysokiej temperaturze w piekarniku, do momentu, aż popękały. Następnie wszystkie, razem z sokiem, który zdążył się wydostać, przełożyłam do blendera i zmiksowałam. (Poniżej nalewka z całymi owocami, jednak tylko na potrzeby zdjęcia; po nim wszystkie zostały zmiksowane. ;)) Owocową breję przelewamy do wysokiego, szklanego naczynia. Wrzucamy do niej przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, po czym zalewamy(...)całość spirytusem i wódką. Odstawiamy nalew w ciepłe (! tak, nalewki naciągają w cieple, dojrzewają zaś w miejscach chłodnych) miejsce na 10 dni, a każdego z nich rano i wieczorem potrząsamy słojem. Po tym czasie zabieramy się do filtrowania. W tym celu warto, jeśli nie mamy bibuły filtracyjnej, zakupić w aptece jałową gazę o wielkości jednego metra. Tę złożyć na pół
Kuchenna KontrrewolucyaPiękna Złota Polska Jesień (przynajmniej dziś w Gdyni). W osiedlowym warzywniaku piękne czerwone maliny, a moją uwagę zwróciła "Wielka księga nalewek" więc zabrałam się do przygotowania nalewki z malin na mroźne zimowe wieczory. Potrzebujemy: I etap 1kg malin 1litr wódki (tak,aby przykryła owoce) Uwaga: pustych butelek nie wyrzucamy. Owoce przebrać i włożyć do gąsiorka lub dużego(...)słoja. Wlać wódkę i dobrze zamknąć gąsiorek (słój). Postawić w nasłonecznionym oknie na 1 tydzień, ale nie dłużej, aby nalewka nie straciła koloru. Po tym czasie przechodzimy do etapy II. II etap 1/2kg cukru Puste butelki z I etapu Minął tydzień od I etapu. Zlewamy nalewkę do butelek, bez owoców. Najlepiej to zrobić przez sitko, lub starym sposobem przez
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/nasze drugie podejście do nalewki jagodowej. Pierwszą zrobiliśmy jeszcze przed sezonem, z mrożonych jagód, które znaleźliśmy w czeluściach naszej zamrażarki. Wyszła bardzo zacnie, opisywaliśmy to TUTAJ . Ale jak tylko przyszedł sezon musieliśmy raz jeszcze zrobić, w końcu ze wszelkich możliwych sezonowych owoców robimy, jagód nie możemy ominąć. Obmyśliliśmy więc nowy przepis i robimy :) Bo po początkowej fazie korzystania z przepisów(...)komentarzach do tego wpisu, chętnie przetestujemy :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jagód 1 litr spirytusu 60% (jak uzyskać spirytus o tym stężeniu dowiecie się w linku powyżej) 0,5 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny laska kory
Marder&Marder ManufactureNalewki są bardzo proste do zrobienia, wręcz same się robią, tylko to czekanie... W tym tygodniu zlałam i przefiltrowałam nalewkę truskawkową, pięknie pachnie, ma śliczny kolor, ale musi jeszcze swoje odstać, eh... :) Składniki: 1 kg truskawek 1/2 kg cukru 0,5 l wódki (lub pół na pół ze spirytusem, jeśli ktoś woli mocniejszy trunek) 1 cytryna (opcjonalnie dla zachowania koloru(...)tydzień, codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Po tygodniu zlać syrop z truskawek, wymieszać ze wcześniej zlaną wódką, dodać sok wyciśnięty z cytryny i przefiltrować nalewkę przez np. filtry do kawy. 4. Nalewkę zlać do butelek, odłożyć w ciemne miejsce na 3 miesiące. 5. Z podanych proporcji wyszło mi nieco ponad litr trunku. Na zdrowie
Kuchnia domowa AniPrzekonanie, że przygotowanie domowej nalewki jest trudne i czasochłonne jest mylnym przekonaniem. Domowe nalewki są aromatyczne, korzystnie wpływają na nasze zdrowie i są dumą domowej piwniczki. Robi się je bardzo łatwo. Z racji tego, że trwa sezon truskawkowy prezentuję przepis na nalewkę truskawkową, która smakuje kapitalnie. Koniecznie musicie ją przygotować. Z podanego przepisu otrzymujemy 1 litr pysznego trunku. SKŁADNIKI(...)Słoik znów zakręcam zakrętką i odstawiam na tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsam, aby cukier lepiej się rozpuścił. 3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odstawiam na co najmniej 3 miesiące do piwniczki
Tradycyjna kuchnia KasiKolejna nalewka w moim repertuarze to landrynkowa ananasówka. Przepyszny, złocisty trunek pachnący tropikalnym owocem z subtelną nutą przypraw. Już sam zapach obiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję, że warto taką nalewkę zrobić jeśli lubicie bardzo deserowe trunki . Ananas do nalewki powinien być mocno dojrzały, o ciemnożółtym miąższu. Do zjedzenia np. w sałatce też taki dojrzały ananas też jest dużo lepszy(...)skórka zacznie zmieniać kolor z zielonego na brązowawy owoc zaczyna intensywnie pachnieć. To znaczy, że dojrzał i można go przerobić. Najlepiej od razu kupcie 2 ananasy. Z jednego zróbcie nalewkę a z drugiego domowe lody pina colada . Będzie pysznie! Jeśli zostanie kawałek to możecie go zmiksować razem z ziołami na pyszny i bardzo orzeźwiający smoothie. U nas ananas nigdy się
Smaczna Pyzasłoja. Wsyp do słoja cukier, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Jeśli ktoś lubi słodsze(...)nalewki może ją sobie dosłodzić dodając więcej cukru. :) Pamiętajmy, aby owoce były dojrzałe, żółte, prawie pomarańczowe, tylko z takich owoców otrzymamy pyszną i aromatyczną nalewkę. Gdy owoce pigwy nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe wtedy trzeba poczekać kilka dni, aby dojrzały. Z własnego doświadczenia wiem, że warto poczekać, aby owoce pigwy były dobrze dojrzałe
Przepisy i porady kulinarnepodorędziu. U nas powoli robi się tak, że znajomi zaczynają do nas wpadać nie po to, że się za nami stęsknili tylko po prostu na testowanie kolejnych likierów i nalewek. A niech im będzie, każdy powód do odwiedzin jest dobry. Jeszcze tylko z kronikarskiej dokładności przypomnimy poprzednie cukierkowe trunki, tak żebyście nie musieli szukać jeśli najdzie was ochota na zrobienie(...)tylko". Bo, że wymyśli to nie mam wątpliwości. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 400 g cukierków Kopiko 560 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 350 ml wody 300 ml (około 240 g) spirytusu Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo
Marder&Marder Manufacture