lubi truskawek? No dobra, znam jedną taką osobę. Ale jedna osoba w skali wszechświata to niewiele :) Zakładamy zatem, że każdy lubi. Tak samo jak każdy polubi nasze truskawkowe nalewki. Zeszłego lata zakupiliśmy całe mnóstwo truskawek i pokusiliśmy się o 5 nalewek. Każda nieco inna, z nico inną zawartością alkoholu, z nieco innymi składnikami. To był nasz pierwszy sezon, gdy robimy(...)nalewki, zatem ten rok traktowaliśmy tak bardziej testowo. Robiliśmy co nam przyjdzie do głowy, żeby tylko zobaczyć, co się udaje, a co nie. Żeby w przyszłym roku już wiedzieć co warto robić i jak robić. Teraz wszelkie te zeszłoroczne nalewki już dojrzały i możemy się nimi pochwalić. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się
Marder&Marder ManufactureMłody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu(...)zostałam obdarowana złocistymi jabłuszkami o niezwykłym aromacie. Przygotowałam z nich zalążek nalewki, na którą trochę trzeba będzie poczekać. Nie szkodzi, nie wolno się w tym przypadku spieszyć. Nalewka robi się powoli, ale wtedy dojrzewa jej cały smak. Jeśli gdzieś w Waszych spiżarniach chowa się jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu
W mojej kuchniKolejna nalewka, bo nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt mało. Więc wracając do pierwszego zdania: nalewek nigdy nie jest zbyt dużo. Mamy już na blogu jabłkową z miętą, mamy jabłkowo-cytrynową, mamy również jabłkową z pomarańczą (a jak którejś nie mamy to lada(...)chwila mieć będziemy, bo się nieco gubimy już w tych nalewkach i nie pamiętamy, które już opublikowaliśmy). Wszystkie one były doskonałe. Dlaczego więc nie połączyć tych smaków w całość? Wszystko do wszystkiego pasuje, wszystko ze wszystkim gra idealnie. Więc jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. I zrobiliśmy jabłkowo-cytrusową z miętą. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się
Marder&Marder Manufacturesłoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja pierwsza nalewka :) Jeśli nie będziecie wiedzieć co zrobić z przecierem pozostałym po produkcji soku możecie wykorzystać wcześniej opisane przeze mnie opcję, lub przygotować(...)także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut
chili & sugarWłaśnie dziś nastąpił dzień rozlania nalewki wiśniowej do butelek... najlepsze alkohole robi mój tata, nic tu nie jest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie(...)starszy trunek tym lepszy, więc jak już ją schowa to będzie pilnie strzeżona i pewnie nie tak wcześnie będę miała okazję ponownie się nią delektować. O smaku nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie, ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą
Kuchenne aromatyPrzepis na nalewkę to jedno, a Światowy Dzień Żywności drugie o czym chciałabym napisać słów kilka. Nalewka obroni się sama, bowiem cała receptura dostępna jest poniżej, gorzej jest z tym szczególnym dniem w którym głównym tematem jest żywność, no bo niby jak ma obronić się fakt że na całym świecie z powodu głodu cierpi blisko 900 mln ludz i? Puste(...)głodem? Kto znajdzie wynalazek, cudowny lek, szczepionkę na walkę z głodem, walki z przyczyną śmierci, która dla nas jest niewyobrażalna, a dotyka co 7 człowieka na Ziemi? Nalewka cytrynowo - miętowa Tegoroczna stoi i czeka 2 dzień ta ze zdjęcia była robiona w 2008 roku... zazwyczaj w trakcie rozlewania zostawiam dwie małe buteleczki 100 ml z każdego typu nalewki
Kuchenne aromatyNalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać(...)kilka razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym zalewamy spirytusem, mieszamy łyżką, zakręcamy i pozostawiamy na co najmniej 6 tygodni, by nalewka dobrze przeszła. Po tym czasie można odsączyć nalewkę od wiśni i przelać ją do butelek ( ja osobiście wolę mieć całość w słoju :) *dłuższe pozostawienie wiśni w cukrze grozi fermentacją
Smakowy Rajnalewka z nektarynek Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane procesowi niespiesznego leżakowana odwdzięczą nam się delikatnym wyrobem o harmonijnym smaku. A jeżeli nasz wyrób wzbogacimy dodatkiem koniaku, to nalewka zyska niezwykle oryginalny charakter. składniki 1 kg nektarynek 0,33 l wódki 0,33 l koniaku 0,33 l spirytusu(...)pół i wyjmujemy z nich pestki (zostawiamy trzy całe owoce) i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również nektarynki z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem
Miód i pieprznalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka(...)kilo dorodnych ciemnych czereśni ( ostatnio robiłem trunek właśnie z ciemnej odmiany i uważam iż takie owoce nadają się zdecydowanie bardziej do nalewki), a później z zapałem zabrałem się do pracy. składniki 1,5 kg czereśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,7 kg cukru sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części czereśni i wkładamy
Miód i pieprzOstatnio mam "fazę" nalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier(...)uzależniona jest od wielkości naszego słoja). Zalany i szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dwa tygodnie pamiętając o potrząsaniu nastawą co dwa trzy dni. Po dwóch tygodniach odstawiamy nalewkę w chłodne miejsce, a po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek. Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających
Walijskie Pichcenienajlepsza pigwówka Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to tematu, bowiem mało jest owoców które tak idealnie nadają się do nalewek, jak owoc pigwowca. W związku z powyższym uważam, że jeden tylko rodzaj tego trunku w naszej spiżarni, to zdecydowanie zbyt mało. Dziś pragnę przekazać przepis, nieco bardziej skomplikowany(...)powiedzieć wyrafinowany. Jednak uwierzcie mi, osiągnięty efekt jest wart dosłownie każdej minuty pracy, poświęconej wyrobowi tej nalewki. składniki 2 kg pigwy (oczyszczonej z pestek) 2 kg cukru spirytus wódka celowo nie podaje w tym miejscu ilości potrzebnego alkoholu, bowiem wielkość ta jest zależna, od ilości pozyskanego soku, ale po kolei. sposób wykonania Owoce pigwy kroimy w ćwiartki, wydrążamy
Miód i pieprzBardzo smaczna nalewka, którą warto mieć w swojej piwniczce. Tak jak każda nalewka, im dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić(...)kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę przecedzić przez sitko, następnie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek (warto butelki sobie opisać). Odstawić gotowe nalewki do wyklarowania na minimum miesiąc (jeżeli starczy Wam cierpliwości, to warto odczekać
Passions hobbies lifemirabelki z pigwą Dosłownie kilka dni temu zrobiłem już jedną nalewkę, z tych niepozornych, lecz niezwykle wdzięcznych w nalewkach owoców. Dziś przeglądając swoje stare zeszyty z przepisami, odnalazłem jeszcze jedną recepturę, na nalewkę z mirabelek, tym razem autorstwa mego dziadka. Trunek według tej receptury, zrobiłem już raz i pamiętam ze była wyśmienita. Pora więc wykorzystać dziadkowy przepis po raz wtóry(...)szczelnym zamknięciem, zalewamy spirytusem, dosypujemy cukier i stawiamy na parapecie . Potrząsamy słojem co dwa, trzy dni, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy nalewkę do butelek. Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak, to być okres krótszy
Miód i pieprzbrzoskwiniowa nalewka Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy. Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców . składniki 1 kg brzoskwiń 1 l wódki 0,4 kg cukru(...)sposób wykonania Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem na początku
Miód i pieprzmorelowa nalewka Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku. Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć. Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas. Morela jest(...)whisky 0,4 kg cukru sposób wykonania Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). Od kilku wcześniejszych nastawów, zacząłem dodawać zamiast spirytusu część whisky ( w różnych proporcjach) i muszę
Miód i pieprzChciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia nalewki ze śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie nalewki składa się z trzech etapów: I etap: zalanie śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodni II etap: dodanie cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie(...)odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała ( dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania nalewka jest rewelacyjna!!!) I etap: Składniki (ilość można podwoić): 700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek 500 ml wódki 100 ml spirytusu rektyfikowanego 95% Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce
Domowa Cookierenka Agi