zaowocował w liczne nalewki. Zaczęło się niewinnie od tej z rabarbaru , potem postanowiłam wyczarować w ramach leku na przeziębienie malinówkę . Z ciekawości powstał też likier brzoskwiniowy , a dla zasady creme de cassis . Nie obyło się również bez nalewki wiśniowej na miodzie akacjowym , której smak urzekł mnie najbardziej. Dziś prezentuję Wam smaczną, słoneczną i cudownie aromatyczną nalewkę agrestową . W kolejce czeka(...)również wpis na nalewkę z czereśni oraz nalewkę wiśniową z na miodzie z Amaretto . Poza tym pięknie zdobią mi półki dwa słoje z nalewkami, pierwszy słój pełen jest żurawinówki, drugi natomiast nalewki z pigwą . Myślę, że będzie to uwieńczenie tegorocznej produkcji domowego alkoholu, chociaż mam ochotę jeszcze na coś pomarańczowo- korzennego. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu
Mango PapajaNalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) gości w moim domu odkąd pamiętam. Moja mama dorabia ją z podwójnej porcji raz na dwa lata i wbrew pozorom nie jest używana do degustacji, czy na rozgrzanie. Nalewka z orzechów jest u nas stosowana jako lekarstwo na problemy żołądkowe. Jako, że uratowała mnie od tzw. grypy żołądkowej już nie jeden(...)czystym sumieniem mogę ją polecić. Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie mają silne właściwości bakteriobójcze, dlatego jeden kieliszek nalewki może nam pomóc przy zatruciu lub innych dolegliwościach układu pokarmowego. Można też przygotować nalewkę jako trunek smakowy – wtedy warto dodać szklankę cukru więcej i korzenne przyprawy. Nalewka z orzechów włoskich – orzechówka: ok. 20 sztuk zielonych orzechów włoskich 0,5 litra spirytusu
Poezja smakuJabłka w tym roku obrodziły, warto więc zrobić taką pyszną naleweczkę. W smaku przepyszna :)Składniki:1 kg jabłek30 dag cukrupół litra spirytusu(ew.szklanka wody i garść
Z Majeczką w kuchniMoje propozycje na butelki na wino i nalewki, pomysł na prezenty lub umilenie kolacji
Pasje JolkiChyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny
W kuchennym oknie EwyProsta w przygotowaniu i zdrowa nalewka z owoców aronii.Składniki :Na kg aroniiPól kilo cukruKorzeń imbiruLitr wódki (40-50%)Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodzieOrzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy problemach z przewodem pokarmowym. Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodziezakup swoich wyrobów wymieniają w nazwie czy na etykiecie (w sposób dopuszczalny prawem) produkty obecne w składzie, ale często w śladowej ilości. Żeby nie było wątpliwości, w naszej nalewce z porzeczek faktycznie znalazły się 3 maliny i jak widać na załączonym obrazku wypuszczamy je na pierwszy plan :) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 3 maliny, 0,5 l spirytusu
Delicious Titbitspora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę. Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 miesiące, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek
Zainspirowana w kuchni1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach)2 szklanki cukru1 l wódki lub 0,5 l spirytusu5 łyżek miodu np. lipowegoPigwę myjemy, wykrawamy
kuchcikowniaZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny obieramy dość
prawdziwe jedzenieDzisiaj nalewka cytrynowa. Prosta w zrobieniu i szybka, w porównaniu z innymi nalewkami. Czyli w zasadzie same zalety. I ma cudowny żółtawy kolor, naprawdę nieźle się prezentuje. A robić ją można przez cały rok, bo przecież cytryny są zawsze w sprzedaży. Czyli właściwie nie ma wad. W ogóle cytryna to wdzięczny temat do nalewek. Często można ją spotkać jako drugoplanowego(...)bohatera. Tym razem zagrała, całkiem udanie, pierwsze skrzypce. Przepis, jeśli się nie mylę, podpatrzyłem na fajnym nalewkarskim blogu Pracownia Nalewek . 0,75 kg cytryn 0,75 litra wódki 40% 0,75 l spirytusu 0,75 kg cukru 0,5 litra wody Cytryny szorujemy i parzymy wrzątkiem. Z połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy
Marder&Marder ManufactureKolejna nalewka, którą można robić cały rok, nie trzeba czekać na sezon owocowy. Akurat grejpfruty są stale dostępne. To ich zdecydowana zaleta. Bo już wcześniej pisałem, że jak na zbawienie czekam na śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest i inne smakołyki, które dość krótko są w sprzedaży, sezon nie jest zbyt długi i trzeba korzystać ile można. Mam zamiar w tym roku(...)zrobić tyle owocowych nalewek ile tylko dam radę. I w przyszłym roku będę wiedział, które warto powtórzyć, które są takie sobie, a które zupełnie niepijalne. A tymczasem robię z czego mogę. Eksperymentuję, wymyślam, łączę smaki. Może coś z tego będzie :) Akurat ta grejpfrutowa nalewka nie wymaga łączenia zbyt wielu smaków, ale zapowiada się ciekawie. Dobrze rokuje :) 6 grejpfrutów
Marder&Marder ManufactureLato w pełni, więc na razie cieknie nam co innego gdzie indziej. Przygotowujemy się już jednak do tego, co będzie za kilka miesięcy. A będzie pięknie! Zrobiliśmy właśnie nalewkę wiśniowo-waniliową, morelowo-cynamonową, śliwkową, porzeczkową i orzechową. Wyobrażacie sobie te długie upojne wieczory? My tak… składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu(...)puszczą sok. Po tym czasie zalewamy je spirytusem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka tygodni. Od czasu do czasu można nimi wstrząsnąć. Po kilku tygodniach filtrujemy nalewkę przez sito i gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne kilka miesięcy, by opadł osad z owoców, a nalewka się wyklarowała. Wówczas znowu filtrujemy przez sito i gazę. trzeba tę czynność powtórzyć
GRUBY WAŁEKZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieIdąc za ciosem, jednocześnie z miętówką przygotowałam kokosową rozpustę - malibu. Troszkę gęste jak na trunek, ale bezapelacyjnie przepyszne:) Potrzebować będziesz: 200 g wiórków kokosowych 250 ml
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTaka miodówka i cytrynówka w jednym :) Wyjątkowo łatwa do zrobienia i trudna do opisania, bo jednocześnie jest słodka i kwaśna... Kogo zapytać odpowie inaczej. No i
Kraina Tysiąca Smaków