zasypujemy cukrem. Czynność powtarzamy aż do 3/4 wysokości słoja lub do wyczerpania produktów. Całość zalewamy wódką lub spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i gotowe. Ja często robię to na raty z powodu braku stałego dostępu do takich ilości róży. A uwierzcie mi, że trzeba tego towaru. Kolejna sprawa to taka(...)należy pamiętać o tym, że płatki każdej róży są jadalne. Do przetworów nadają się tylko te z pachnących róż i nigdy z kwiaciarni. Kolor nalewki zależy od koloru użytych płatków. Ja dodatkowo dodaję płatki które zostają mi po przygotowaniu syropu z płatków róż. Najwięcej roboty jest z przebieraniem tego królewskiego towaru. Bo trzeba pozbyć się listek po listku białych
Malinowe PocałunkiDzisiaj odświeżam przepisy na publikowane przeze mnie wina i nalewki. Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie EwyPigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot. Nalewka jest, więc teraz zastanawiam się, co z nich z robić? A może wy macie(...)ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyPrzyszedł czas na ponowne nastawienie nalewki z pigwy. Smakuje wyśmienicie, poniżej kieliszek z roczną nalewką. Ma piękny kolor, wiec warto poczekać! A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową będą robić po raz pierwszy.Składniki: 1 kg pigwy 1 litr wódki skórka i sok z całej pomarańczy 5-6 łyżeczek miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 3 szklanki cukru
Apetyczna babeczkaPyszna nalewka z owoców czarnego bzu z dodatkiem liści wiśni, które dodają fajny posmak... owoce czarnego bzu można zastąpić jeżynami, malinami, aronią lub zrobić mieszaną nalewkę, np. malinowo-jeżynową...Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową. Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu
Aga w kuchniwiem jak wy, ale ja uwielbiam takie domowe naleweczki ;)Składniki: 1 kg malin, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres(...)tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez sitko, przecierając owoce. W garnku gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Taki syrop dolewamy do naszej nalewki, mieszamy i odstawiamy ponownie na tydzień
Aga w kuchniNalewki już nabierają swojej mocy, dlatego warto je wypróbować. Polecam przepis na nalewki z rożnych owoców. SKŁADNIKI 1,5 kg owoców malin lub wiśni lub innych 2 szklanki cukru 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wódki WYKONANIEPodaję przepis , który możemy zastosować do każdego rodzaju owocówOwoce wiśni wypestkować ( zostawić kilka z pestką) , maliny oczywiście zostawiamy w swojej doskonałej postaci(...)tygodnie. Po tym okresie odlać alkohol, a owoc zasypać cukrem pozostawić jeszcze na tydzień, dwa . Puszczą jeszcze sok. Po tym okresie połączyć sok z alkoholem. Jeśli ktoś lubi słodką nalewkę to proponuję dać więcej cukru. Odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na trzy miesiące. A potem to już czas na degustację. Owoce wiśni doskonałe do ciasta
W kuchennym oknie EwyDzień dobry!Nie często spotykacie tutaj wysokoprocentowe alkohole, więc można powiedzieć, że to specjalny dzień. Rozpoczynamy nowy tydzień od nalewki z kwiatów czarnego bzu.Nalewka powstała już rok temu, jednak nie zdążyłam jej Wam pokazać (podobnie jak syropu, ale o nim wkrótce). Jest niezwykle aromatyczna, w butelce został zamknięty intensywny zapach czarnego bzu. Dodam, że jest to nalewka dość mocna, więc
Pora coś zjeśćrazem dla odmiany coś tylko dla dorosłych :) Paprykówka czyli nalewka z ostrej papryczki chili i cytryny. Nie pamiętam skąd mam przepis, dostałam go od kogoś wiele lat temu. Jesienią zrobiłam buteleczkę i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej :)Składniki:pół litra czystej wódki;2 papryczki chili;około 1/3 - 1/2 cytryny.Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić(...)polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaNalewkę z pigwy można zrobić na dwa sposoby.Składniki będą te same, ale sposób przygotowania nieco inny.-1 kg pigwy-0,75 l spirytusu-0,3 l wody-0,7 kg brązowego cukru i 0,5 l wody na syropOwoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry.Pierwszy sposób:-owoce umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem, zmieszanym(...)miesiąc, potrzasając co kilka dni-po tym czasie odcedzamy, płyn przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca Oba sposoby są równie skuteczne i nalewka smakuje wyśmienicie
Maminek kulinarnyZrobimy nalewkę agrestową.Kolor nalewki zależny będzie od koloru użytego agrestu.Składniki:-1/2 kg agrestu-1/2 kg cukru-0,5 l czystej wódki 40%-0,125 l spirytusu 95% Agrest oczyszczamy i kroimy na połówki.Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając słojem
Maminek kulinarnySezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową.W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.Składniki:-1/2 kg pozbawionych pestek śliwek-1/2 l spirytusu 95%-200 ml wody-20 dkg cukru Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniejna połówki.Odstawiamy na 6 tygodni(...)czasie nalewka nabierze smaku i koloru. Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasurozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy razem z alkoholem i syropem cukrowym.Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek.Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe
Maminek kulinarnyRobię co roku nalewkę z aronii, bo jest bardzo dobra na na serce, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga na nadciśnienie, pobudza krążenie krwi i jest do tego bardzo smaczna.Nalewka z aronii SKŁADNIKI:woda -5 szklliście wiśni -140 sztaronia -1,30kgkwasek cytrynowy -2 opakcukier -2 szklmiód pszczeli -1 słoiczek mały0,5 litra spirytusPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni
Kuchnia DanusiProsta w przygotowaniu i zdrowa nalewka z owoców aronii.Składniki :Na kg aroniiPól kilo cukruKorzeń imbiruLitr wódki (40-50%) Oczyszczone owoce aronii zasypujemy cukrem. Dodajemy 3 cm kawałek imbiru i zalewamy alkoholem. Przez 2 tygodnie trzymamy w zamkniętym słoiku na słonecznym parapecie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Zostawiamy na jakieś pół roku aż dojrzeje w chłodzie
prawdziwe jedzeniedzień zbliża się coraz większymi krokami. Wesele tradycyjne, więc i "wiejskiego stołu" nie zabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa. Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki
Pasja Smakucukrem gotujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Takim zimnym syropem zalewamy maliny, następnie dodajemy spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.Po upływie 2 tygodni przefiltrowujemy nalewkę przez gazę, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc.Po miesiącu nalewka jest gotowa do degustacji
Czerwona PorzeczkaSzkoda było mi wiśni z nalewki. Można je oczywiście zjeść, choć są mocno alkoholowe :) Ja wiśnie zapakowałam w słoiki i będę mieć fajne alkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :)Składniki:wiśnie z nalewki0,5 litra wody0,5 kg cukruSposób przygotowania:1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzypadku większości naszych smakołyków, swoje mniej lub bardziej subiektywne zachwyty możemy wyrażać tuż po przyrządzeniu. Niestety w przypadku nalewek, by móc się nimi uczciwie pochwalić, musimy odczekać nawet do kilku tygodni czy miesięcy. Cierpliwości bywa, że i nam brakuje, ale każdy nalewkowy smakosz coś traci, gdy tej cierpliwości nie ma choć odrobinę, bo pewnie nigdy się nie dowie, jak jego(...)prawdziwie dojrzały trunek będzie smakował np.: po roku czy dwóch. Od nastawienia naszej nalewki imbirówki na piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została
Delicious TitbitsPigwa obrodziła więc coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej. Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać. SKŁADNIKI: 1 kg. pigwy 70 dag dzikiej róży 1 litr wódki 1 liter(...)czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące
W kuchennym oknie EwyOtrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury
Apetyczna babeczkacukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę(...)Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg bardzo dojrzałych czereśni 3/4 litra wódki 1 szklanka cukru Owoce myjemy, oczyszczamy, drylujemy i przekładamy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką, szczelnie
Salonik smakówoznacza, że jest moczopędny.Działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, a soki jakie wydziela, przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry.* NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO 100 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 0,6 kg cukru Z wody i cukru gotuję gęsty syrop, studzę. Kwiaty układam na białym papierze(...)miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając. Po tym okresie zlewam alkohol znad kwiatów, przefiltrowuję przez gazę, rozlewam do butelek. Można się raczyć pyszną, leczniczą nalewką. NA ZDROWIE! * Informacje pochodzą ze strony : http://poznajziola.pl/ziola/mniszek-lekarski-144.html Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZapach cynamonowej szarlotki, smak dyniowych przetworów. Jesień. Kiedy tak wieczorem, po powrocie, siadam przed kominkiem z zeszytem w dłoni, nasłuchuję opowieści ognia. I czasem lubię umilić sobie czas. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. /od sąsiadki;/ ok. szklanki cukru 1/2 litra wódki 60-70 ziaren kawy Cukier, ziarna kawy wsypać do butelki o większej pojemności. Wlać alkohol, porządnie wstrząsnąć. Zostawić(...)momentu, aż ziarna kawy opadną na dno, a nalewka stanie się brązowa (kolor parzonej kawy). SMACZNEGO! Pozdrawiam jesiennie. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki