Nalewki mają już swoją tradycję, robione od kilku lat i zawsze smakują rewelacyjnie.Mają swoją moc i co najważniejsze działanie zdrowotne.NALEWKA PORZECZKOWA-50 dkg dojrzałej czarnej porzeczki-0,5 l spirytusu-0,25 l wódki czystej-40 dkg cukru Porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni(...)butelek z ciemnego szkła. Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.Potem dodać do herbatki i zachwycać się smakiem ( idealna na zimowe przeziębienia).NALEWKA ORZECHOWA-7 zielonych włoskich orzechów-2 szklanki czystej wódki-1 szklanka spirytusu-2 szklanki wody-20 dkg cukru Orzechy muszą być narośnięte, ale zielone. Należy je posiekać
Maminek kulinarnyDzisiaj po 3 miesiącach od nastawienia moich pierwszych nalewek, rozlałam je do butelek, by w spokoju czekały jeszcze kilka miesięcy na konsumpcję. Na pierwszy ogień wzięłam truskawki. Bo czy coś, w czego skład wchodzą te owoce może być niesmaczne? Według mnie nie może :) I. Nalewka truskawkowa klasyczna 2 kg truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody(...)Słój odstawiamy na min 2 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy owoce, a do płynu dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Następnie nalewkę rozlewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy jeszcze na kilka miesięcy. II. Nalewka truskawkowa korzenna 2 kg truskawek pół łyżeczki gałki muszkatołowej 5 cm korzeń cynamonu 4 goździki 2 ziarenka
Taste Of My DayPonieważ pigwa (zwrócono mi uwagę, że są to owoce pigwowca, a nie pigwa, która jest znacznie większa i nie tak dobra na nalewkę), zwana także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak ktoś zna taką, której mogę nie polubić – chętnie(...)jest zbyt skomplikowane. Wystarczy zsypać owoce cukrem, jak puszczą sok – zalać je spirytusem i po kilku dniach rozcieńczyć wodą. W zasadzie jest to przepis na większość znanych mi owocowych nalewek... Ilość cukru zależy od owoców, a jeśli chodzi o czas „leżakowania” – przeważnie im dłużej tym lepiej. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemrobicie z mięty? U mnie pięknie rośnie w ogrodzie, co roku robię z niej nalewkę miętową, używam do dekoracji, a to co zostanie to suszę i mam całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :)Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, malinową(...)aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Mięta w ogródku już jest dosyć wysoka, więc przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty należy opłukać pod zimną wodą, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Zasypać je cukrem oraz zalać spirytusem. Odstawić w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Co jakiś czas zamieszać słoikiem, w celu rozpuszczenia
Aga w kuchniJeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie przez mnichów w celach leczniczych, dziś są często uwieńczeniem posiłku lub dodatkiem do słodkich dań. Składniki: 1,5 kg świeżych malin 1 litr spirytusu 2 szklanki wody 400 g cukru Maliny przekładamy do słoja(...)zalewamy spirytusem, zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym jasnym miejscu na 4 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewając wytrawną nalewkę do drugiego słoja. Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy do nalewki, łączymy, szczelnie zamykamy i odstawiamy jeszcze na 4 dni. Rozlewamy do butelek. Smacznego
Salonik smakówNiedawno pojawiły się orzechy laskowe, warto więc nastawić cudowną nalewkę. Wiem,że bardziej popularna jest ta z orzechów włoskich, ale wersja z laskowych urzeknie Was swoim smakiem. Ja się w niej zakochałam. Najlepiej użyć orzechów świeżo obranych z łupiny. Nalewkę możecie już degustować po upływie 5 - 6 tygodni. Przepis na nalewkę pochodzi z książki Złota(...)księga nalewek autorstwa Anny Rodak- Śniecińskiej, a ja znalazłam go na blogu Lubię smakołyki . Składniki: 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek 2 laski wanilii 2 szczypty mielonego ziela angielskiego 100 g cukru (u mnie trzcinowy) 100 g wody 0,75 l wódki Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i posiekać. Przełożyć do słoja razem
Sto kolorów kuchnigłębokim żalem zawiadamiamy, że właśnie wychyliliśmy ostatni kieliszek pysznej i orzeźwiającej nalewki z mięty rocznik 2012 :( Miętówki cieszą się u nas szczególnym powodzeniem, ponieważ dają podwójny efekt - najpierw orzeźwiają, a następnie rozgrzewają. Pierwszą Miętówkę mąż zrobił czysto eksperymentalnie w 2011 roku i wyszła mówiąc nieskromnie tak genialna, że zniknęła w oka mgnieniu - wytrwała tylko do kwietnia roku następnego. Trzeba(...)było zatem w kolejnym roku podwoić ilość, ale w improwizacji poszło coś nie tak i nie udało się powtórzyć tak spektakularnego sukcesu. Nie mniej jednak nalewka dojrzała czekając na swój dzień i bynajmniej nie wyparowała :)Jak już wspominałam przy okazji tematu Nalewki – lekarstwo duszy i ciała, czyli o kolekcji mojego męża…, rozmowa z nim na temat przepisów na nalewki bywa
Delicious TitbitsNalewki zazwyczaj przygotowuje się z owoców, ale przekornie przedstawiam przepis na nalewkę z kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :) Przepis autorstwa mojej Babci :) Składniki: 200 g kwiatu czarnego bzu 1 litr przegotowanej wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy 0,5 l spirytusu Podane składniki dotyczą jednej porcji. Na zamieszczonych poniżej zdjęciach wykonywałam nalewkę z kilku(...)mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka miesięcy (min. dwa), pamiętając by od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Po kilku miesiącach nalewkę przelewamy do czystych butelek i opisujemy.Alkohol domowej roboty jest gotowy do spożycia :) Smakujcie
Taste Of My Daycynamon i zalewamy wódką (owoce muszą być przykryte). Zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie – codziennie potrząsając słój, aż rozpuści się cukier. Po 3 tygodniach cedzimy nalewkę przez sito wyłożone gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch dniach ponownie cedzimy-najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Na kolejny dzień jeśli zauważamy, że w nalewce pozostał jeszcze(...)osad, cedzimy ponownie. Odcedzoną nalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych.źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniPiliście kiedyś nalewkę z płatków róży? Ja wcześniej nie miałam okazji, ale gdy zostałam obdarowana pudełkiem pachnących płatków to nie mogłam się oprzeć i nastawiłam nalewkę... Mocna, ale słodka i aromatyczna. Róże są w pełnym rozkwicie, więc do dzieła! Składniki: 4 garście płatków różanych (np. takich z ogrodu) 250 ml wódki 500 ml spirytusu 65 dag cukru 1 łyżeczka(...)cynamon i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Codziennie delikatnie poruszać słojem. Z wody i pozostałego cukru przygotować syrop, ostudzić i dodać do nalewki. Ponownie odstawić słój na 10 dni. Nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 3 miesiące
Pasja SmakuJagody goji są uważane za najzdrowsze owoce świata, nazywane są czerwonymi diamentami. Spożywanie ich ma zapewnić długie i zdrowe życie. Tak więc codzienna dawka nalewki z owoców goji zapewni nam solidna dawkę antyutleniaczy, minerałów, witamin i wielu innych składników :) Moje owoce jagód goji pochodzą od sprawdzonego sprzedawcy, czyli od Owocowego Raju :).Składniki na nalewkę: 30 dag suszonych jagód goji(...)jedwabną tkanina i obwiązujemy sznurkiem. Owoce wchłoną prawie cały alkohol. Słój odstawiamy na 6-8 tygodni. 2. Wymacerowane jagody goji odcedzamy przez gazę, a następnie dobrze odciskamy owoce. Gotową nalewkę mieszamy z miodem i zlewamy do butelek. 3. Można dodać więcej alkoholu jeśli chcecie uzyskać płyn o mniejszym stężeniu jagód, moja nalewka na konsystencję syropu i kolor czekolady
Apetyczna babeczkaJest nadal piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego(...)doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie zakorkować i odstawić na 2 miesiące. Nalewkę można przygotować również w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając syropem z połowy litra wody oraz szklanki cukru. Czarny bez zwany jest też bzem lekarskim
Proste Potrawyprzy zastawionym suto stole, siedzieli wszyscy bez wyjątków, uśmiechnięci i rumiani. Tu szklaneczki, kieliszeczki, tam butelka na skraju stołu stoi. A co skrywa? Dobre pytanie.Ostatnio proponowałam Wam pierwszą wersję nalewki świerkowej na winie. Tym razem będzie ona na czystej wódce. Sposób przygotowania jest zbliżony, ale nalewka ma mniej ziołowy smak niż poprzednia, delikatny, ale za to silnie czuć alkohol, stąd(...)jest znacznie mocniejsza.O właściwościach leczniczych świerku możecie przeczytać właśnie przy okazji poprzedniego wpisu o nalewce (ZOBACZ), nie będę więc pisać dwukrotnie tego samego, to się mija z celem. Zapraszam do lektury obydwóch postów. NALEWKA ŚWIERKOWA NA WÓDCE. /własny;/ 0,5 litra czystej wódki 200-250g młodych pędów świerku (wraz z szyszkami) 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody Wodę
W kuchni Karmel-itkimarynarce, zasiadł przy rodzinnym stole. Szklany binokl dumnie osadzony na twarzy, przez którego zerka spostrzegawcze oko. Raczy się czymś w kieliszeczku, opowiadając ulubione historie z młodości.Skąd pomysł na nalewkę świerkową? Szczerze, pojęcia nie mam. Po prostu pewnego dnia, siedząc w ogrodzie, przyglądałam się młodym pędom świerkowym i zastanowiłam się, jakby to było przyrządzić z nich nalewkę. Po trzech miesiącach(...)jest już gotowa. Stąd publikuję ją dopiero teraz, więc zrobienie nalewki możliwe będzie dopiero wiosną i na początku lata, kiedy świerk puszcza młode pędy.Przygotowałam dwie wersje, pierwszą poznasz dziś, kolejną w ciągu następnych dni. Ta akurat jest na bazie białego, półsłodkiego wina. Smak? Leśny, żywiczny, ziołowy i nieco ziemisty. Lekko kwaskowaty, ale przyjemny. Co prawda, dwa, trzy kieliszki zdecydowanie
W kuchni Karmel-itkiSkąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka. Nie piję alkoholu. Paradoks, nie? Niepijąca, co robi nalewki i likiery. Tak, właśnie tak. Nie piję żadnego alkoholu prócz czerwonego, wytrawnego wina i to jeszcze muszę mieć naprawdę ochotę. Jednak lubię bawić się(...)sprawdzam na bliskich - rodzinie, znajomych, przyjaciołach. Dziś przedstawiam Wam... Jeden z takich właśnie eksperymentów, który, o dziwo, przyjął z uznaniem nawet mój Tato, nie lubiący "damskich wódek". NALEWKA PIGWOWA. /wg Karmel-itki;/ 1/2 litra czystej wódki 2 szklanki cukru 1/2 dużej pigwy sok z 1/2 cytryny Pigwę myję, kroję w malutką kostkę i wrzucam do słoja. Skrapiam sokiem
W kuchni Karmel-itki