paznokci lub męczą Cię dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, masz miażdżycę,cukrzycę i chcesz oczyścić swój organizm- oto przepis, który znalazłam na internecie, a który warto przygotować- Nalewka z aloesu Wykazuje głównie działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne. Dodatkowo polecana jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy i cukrzycy. Jeśli męczą Cię zaparcia, wrzody żołądka lub Twój układ odpornościowy słabnie, przygotuj(...)nalewkę z aloesu i ciesz się zdrowiem. Nalewka z aloesu ze spirytusem - składniki: - 1/2 l soku aloesowego - 1/2 l miodu pszczelego - 1/2 l spirytusu - 1/2 l soku z cytryn Potrzebujemy soku z aloesu OLEOFARM Następnie do soku dodajemy płynny miód pszczeli , spirytus i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy. Gotową nalewką przelewamy do ciemnych butelek, odstawiamy
Z Kuchni Do Kuchnitruskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Sok z aronii z sokownika Warstwowa kawa
Aga w kuchniMięty wszędzie teraz w ogrodzie pod dostatkiem, proponuje więc przerobić ją na pyszną nalewkę. Do wyrobu potrzebna będzie gliceryna oraz barwniki spożywcze. Ja miałam w proszku, oczywiście nie trzeba ich używać ale wówczas nalewka będzie miała brązowy kolor. Moja ma piękny lazurowy kolor choć zdjęcia tego koloru nie oddają. Nalewka ma pyszny, słodki smak, trochę likierowaty, na rozgrzewkę(...)oziębienie będzie ok. Nalewka miętowa po angielsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNalewka z cukierków miętowych jest banalna do przygotowania. Wystarczą zaledwie dwa składniki, dzięki którym przygotujecie ciekawą i intensywnie zieloną nalewkę. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne smaki to TU znajdziecie przepis na nalewkę ze świeżej mięty. Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia) Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu(...)rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. Słoik Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMoja ulubiona nalewka z truskawek z dodatkiem cytryny, ma piękny kolor i jest bardzo smaczna. Zawsze robię ją kiedy truskawki są mocno dojrzałe i słodkie. Składniki: 3 kilogramy truskawek 2 cytryny 1 kilogram cukru 1 litr wódki 0,5 litra spirytusu Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką(...)cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce
Bajeczna Kuchniaprzekrojoną wzdłuż, zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. 30 dni, w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy słojem aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie Przelewamy nalewkę przez gazę i rozlewamy do butelek i zakręcamy. Nalewkę podajmy do deserów i lodów. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaNalewki lubię robić i nastawiam je często z najróżniejszych owoców. Szkoda że tak długo się na nie czeka. Tym razem spotkałam przepis Jarosława Haszka i nalewkę o nazwie "Łzy Mahometa". Jak autor tłumaczy nazwał ją tak ponieważ wyznawcy islamu nie piją trunków i pozostaje im tylko płacz. Nie wiem czy to fajne wytłumaczenie ale z autorem się(...)dyskutuje. Natomiast nalewkę mogę z czystym sumieniem polecić, jest aromatyczna i delikatna zarazem. Moja jeszcze dojrzewa, wklejam tylko zdjęcia z obróbki natomiast zaraz jak dojrzeje i stanie się pięknie klarowna i dobra do spożycia wkleję zdjęcia gotowej. Upominając pytania strąki chleba świętojańskiego można zakupić np. w sklepie Smirna . Nalewka "Łzy Mahometa". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA Składniki: - 1kg jabłek - 0,5kg cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 3 goździki - 0,7l wódki 40% - 0,5l gruszkówki 65% Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz(...)przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste
Mentor Smakumojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W tamtym roku dostaliśmy paręnaście kilogramów tej wspaniałej rośliny, w tym roku, póki co tylko dwa, ale myślę, że to nie koniec naszych alkoholowych wyrobów. Nalewkę robimy na świetnej jakości bimbrze, z zaufanego źródła(...)najlepiej z otworem wielkości małej piąstki, żeby później wyjąć pigwę). Po tym czasie, zalać alkoholem, ostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na miesiąc (nie musi być słoneczne). Po tym czasie, nalewkę przecedzić przelać do szczelnej butelki, najlepiej smakuje po dwóch miesiącach lub dłużej. Smacznego! pigwowka pigwowka
moj przepis nagorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany dokładnie z tego przepisu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzień(...)spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić do temp. pokojowej, dodać
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry(...)ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg bardzo słodkich owoców 1 kg cukru 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu'; document.write
moj przepis nanalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję, w trunku(...)parapet, na osiem, dziesięć tygodni. Po dziesięciu tygodniach zlewamy wódkę, mieszamy ją z odlanym wcześniej spirytusem i rozlewamy do butelek Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak to być okres krótszy, niż trzy, cztery miesiące. Zadowalające efekty nalewka osiągnie po pół roku dojrzewania
Miód i pieprzNalewka pigwowa z tego przepisu jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Robiąc ją po raz pierwszy użyłam mniej pigwy jednak w tym roku postanowiłam dodać jej o wiele więcej aby aromat owoców był bardziej wyczuwalny. Polecam póki owoce są dostępne i dobrze dojrzałe. Więcej na temat nalewek, ich produkcji i najlepsze przepisy znajdziecie w naszym Magazynie Aromat Przepis zaczerpnięty z bloga(...)Pracowania nalewek Nalewka z owoców pigwowca - pigwówka 1 kg owoców pigwowca 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu 0,4 kg miodu Owoce pigwowca oczyszczamy w pestek i kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy na 6 tygodni. Po tym okresie zlewamy tzw nastaw czyli alkohol a owoce zalewamy miodem
sierotka maRysia w kuchnidzika róża w nalewce Kilka ostatnich dni, przyniosło z północy jesienne chłody, które zmroziły owoce dzikiej róży na krzewach. Jest to znak, że nie należy dłużej czekać z ich zbiorem. Wiadomo, po fali nocnych przymrozków, owoce róży miękną i nabierają słodyczy, niestety wiedzą o tym również ptaki, dla których właśnie teraz, te niewielkie owoce stanowią prawdziwy przysmak. Wykorzystajmy więc kilka(...)najbliższych, słonecznych dni, by uprzedzić ptaszyska, zebrać owoce i nastawić z nich nalewkę, która oprócz wybornego smaku, będąc skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników, pomoże nam przetrwać zimowe mrozy. składniki 1 kg oczyszczonych owoców dzikiej róży 0,5 l spirytusu 200 ml miodu ( najlepiej lipowego) 0,5 l wódki 200 g cukru sposób wykonania Z umytych owoców róży, usuwamy
Miód i pieprzNALEWKA Z JEŻYN Składniki: - 2,5kg jeżyn - 1kg cukru - 1,2l wódki Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jeżyny po czym wrzucamy warstwy owoców do słoika (5l) przesypując cukrem. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez kolejny tydzień. Po tygodniu oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą(...)gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l wódki 40%, owoce można poddać konsumpcji. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego
Mentor Smaku