mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:57/76)

Toffi 157

najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła.  Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop

Ciasteczkowy Potwór
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania 126

nich swoje ulubione dodatki.  Oryginalny przepis na muesli dr Birchera zakłada dodanie, namoczonych uprzednio w wodzie , płatków do startych jabłek , posypaniu mielonymi orzechami oraz podaniu ich ze skondensowanym mlekiem, z czasem zamienionym na jogurt lub śmietanę. Moja propozycja bazuje na obecnych trendach. Dodatki w postaci orzechów i owoców potraktujcie tylko jako podpowiedź. Bądźcie kreatywni i stwórzcie własną wersję

Food Square
Bardzo puszyste białe bułeczki 134

blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą*. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 35-40 minut.** Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować śmietanką lub mlekiem skondensowanym. Blachę z bułkami włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej chociaż kilka minut. * My lubimy takie do odrywania, więc bułki układam w odstępach

Pełny talerz
Domowa masa kajmakowa 379

tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :)  Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową. Składniki na domową masę kajmakową: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie

My Culinary Art
Krówki, krówki, krówki :) 146

Uwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :)   Składniki: 300 ml  śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki  miąższu z wanilii - stąd te kropki :))  Masło, kremówkę i masło rozpuścić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 199

dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką mascarpone. Na każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik dyniowy z ciasteczkami Oreo 120

ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka cukru 2 tubki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok. 50-100 g ciastek Oreo z grubsza pokruszonych Dynię kroimy w paski i wkładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto 3 Bit 358

krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu

Made By Mom And Son
Likier a'la Baileys 96

należy odstawić go do lodówki na minimum trzy dni. Będzie to słodkie przywitanie nowego roku :)       składniki: 700 ml wódki 400 g masy krówkowej puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g) 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody    Wszystko miksujemy razem do połączenia się składników.  Wkładamy do lodówki

noteskulinarnyfiga
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 166

cytrynowym.  Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się w Crema di Limoncello . Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości i rodziny. Jednak wszystko szło w złym kierunku. Przygotowane zapasy drastycznie malały, aż została mała porcja

SzczyptaSmaQ
Puszysty snikers 403

szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki. Smacznego

dom-agi.pl
Ciasto z kajmakiem 118

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} duża paczka herbatników ok. 35 dag 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła  ¼ kostki czekolady mlecznej

Humanistka w kuchni
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 230

ciemnego kakao Biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób jak dwa wcześniejsze. Rownież dzielimy na pół i do jednej połowy dodajemy kakao. Krem: 1 puszka gotowego karmelu lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego, gotowanego około 1,5 h Karmel dzielimy na trzy części. Na biszkopt waniliowy rozsmarowujemy 1/3 karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowym. Rozsmarowujemy kolejną część karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowo – czekoladowym

Made By Mom And Son
Sernik z polewą Crème brûlée 166

Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme brulee: 300 ml śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej 4 żółtka 3 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
KRÓWKI 102

zdecydowanie to co lubię. Nie potrafię się im oprzeć :) Dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z nimi metodą home made. Efekt jest zadowalający, aby nie powiedzieć powalający ;) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki miodu 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek masła A jak to zrobić: Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając

Kuchnia w opałach