lodów, więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :) Składniki: Na 6 porcji: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 25ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml gęstego jogurtu naturalnego 6 wafelków do lodów - można więcej, ale wtedy porcje będą mniejsze:) Sposób przygotowania: Ok 220g truskawek rozgniatamy(...)wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, a gdy zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony. Gotową masę przelewamy do włączonej już
Kuchnia w czekoladzieplanowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem(...)minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby była cały czas zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko
sama złodyczcukru drobnego 1,5 łyżeczka maki ziemniaczanej i octu winnego lub soku z cytryny na krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone kilka łyżek mleka skondensowanego w tubce 2-3 łyżki cukru pudru dowolne owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier ,mąkę i ocet.Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia dwa koła takiej samej wielkości. Piekarnik(...)wstawić i piec 5 min po tym czasie obniżyć do 140 C i piec 90 min, ostudzić bezy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mascarpone porcjami,na końcu mleko z tubki do smaku.Kremem przekładamy bezy dajemy do środka owoce i na wierzch możemy również posmarować resztą kremu i posypać owocami Gotowe-Smacznego
Swojskie jedzonkoHalloween! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niebanalnym pomysłem na podanie drinka, mam coś w sam raz dla Was ;) Składniki: 4 łyżki cukru 3 łyżki wody czerwony barwnik 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100ml malibu lód Cukier umieszczamy w rondelku wraz z wodą na bardzo małym ogniu i powoli rozpuszczamy, często mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Ja co jakiś czas zdejmowałam(...)cukier dokładnie się rozpuści. Na koniec dodajemy barwnik (użyłam barwnika w proszku). Następnie zanurzamy szklankę i szybkim ruchem odwracamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Syropu powinno wystarczyć na dwie szklanki. Mleko mieszamy z Malibu oraz lodem w shakerze (lub zwykłym słoiku). Wlewamy do wcześniej przygotowanych szklaneczek. Gotowe! :) Pomysł na szklanki znalazłam na stronie https://niezlymlynek.blogspot.com
Czerwona PorzeczkaChoć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa, ani też kajmakowa... Jak ją nazwać ? Nie wiem. Po prostu jest to gotowane w zamkniętej puszce skondensowane słodzone mleko. Gotujemy je około 2 godzin, a po przestudzeniu mamy pyszną słodką krówkową masę. Gdyby dodać do niej masło uzyskalibyśmy kajmak. Oczywiście do wafli możemy użyć gotową masę krówkową(...)domu. Do smarowania wafli koniecznie zatrudnijmy naszych małych pomocników :). Ileż potem jest radości przy wylizywaniu resztek ! Krówkowe wafle Składniki: 1,5 opakowania suchych kwadratowych wafli 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka Wykonanie: Zamkniętą puszkę mleka wkładamy do dużego garnka, zalewamy ją wodą i gotujemy przez 2 godziny. Sprawdzamy czy puszka cały czas jest zanurzona w wodzie. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityZapraszam na przepyszną puszystą lekka piankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawy Składniki • 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni ) • 120 g masła • 100 ml mleka skondensowanego (takie do kawy) • 2 galaretki niebieskie • 1 galaretka zielona • 1 szklanka jeżyn Sposób przygotowania 1. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem powstałą masę rozłożyć na dno blachy(...)wody a zieloną w 300 ml wody 3. Gdy galaretka niebieska zacznie tężeć ubijać mikserem aż zrobi się gęsta piana. Potem powoli wlewać cały czas ubijając mleko ,włożyć do pianki trochę jeżyn i wlać piankę na ciastka Wstawić wszystko do lodówki na chwilę. Później wyłożyć na piankę resztę jeżyn i zalać galaretką zieloną
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 duże op. okrągłych biszkoptów, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40(...)wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian
Moje Słodkie Piekiełkopodanych proporcji wychodzą 3 ciasta w kształcie jajka wielkanocnego Składniki – ciasto: Mąka – 250g Masło – 150g Cukier puder – 80g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa kajmakowo-malinowa: Mleko skondensowane w puszce – 1 puszka Dżem malinowy – 200g Dodatkowo: suszone owoce (np. rodzynki), kandyzowana skórka z pomarańczy, orzechy, migdały, wiórki kokosowe. Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, mąką, solą(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykroić z niego formę w kształcie jajka wielkanocnego. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wykonanie – masa kajmakowo-malinowa: Mleko w puszce umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na średnim ogniu. Należy pilnować, aby puszka cały czas była przykryta wodą. Po 2 godzinach wyjąć przełożyć
Kuchnia Bon Appetitdomu trwa kilka minut, jedynie mrożenie jest trochę dłuższe, ale za to wiem, że są świeże i smaczne :) Składniki: 1/2 litra śmietany 36% 1/2 litra mleka skondensowanego 1 szklanka zmiksowanych owoców brzoskwini ok 1 1/2 kg owoców ze sklepu cukier do smaku Polewa karmelowa: pól szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 2-3 łyżki śmietany kremówki Dodatkowo: wafle(...)obieram ze skórki, kroję na dwie części, usuwam pestki i miksuje na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku. Dodaję śmietanę cały czas ubijając, a na końcu wlewam mleko. Dokładnie mieszam, masę przelewam do pojemnika, przykrywam i zamrażam. Cukier podgrzewam na patelni, uważając by się nie przypalił. Mieszam delikatnie, poruszając patelnią zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kiedy
Ciasteczkowy PotwórPyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ dla mnie fajną opcją do dodania było masło orzechowe i gorzka czekolada, żeby słodycz pochodząca z mleka skondensowanego nie była zbyt duża. Jeśli jednak lubisz bardzo słodkie likiery dodaj czekoladę deserową albo gorzką, ale dosyp troszkę cukru. Likier Monte lub jak kto woli Monte dla dorosłych to naprawdę(...)lodówce zmienia konsystencję na podobną do Monte (można jeść łyżeczką), dlatego nie wstawiaj do lodówki, jedz łyżeczką albo przed planowanym „rozlaniem” wyjmij wcześniej. Możesz też dodać więcej mleka, żeby było bardziej płynne. Dla większej mocy likieru dodaj spirytusu. Składniki: Kajmak – cała porcja z przepisu na wegański kajmak Gorzka czekolada – 1 tabliczka Kakao – 1 łyżka Masło
BlendmanWystarczy kilka składników, aby stworzyć słodki i szybki w realizacji deser. Istotną kwestią jest to jak bardzo chcemy aby masa była słodka (sami możemy ilością dodanego mleka skondensowanego regulować smak). Bardzo ważną rzeczą jest, aby deser przechowywać w lodówce ze względu na delikatność serka mascarpone. Spróbujcie :) Składniki: 500g serka mascarpone 200g masy krówkowej 2 łyżeczki orzeszków ziemnych(...)wykładamy papierem do pieczenia i przykrywamy warstwą maślanych herbatników. Ananasa kroimy w ósmeki. Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach (aby z serka nie zrobiło się mleko) miksujemy. Masę krówkową dodajemy małymi porcjami cały czas mieszając. Wykładamy 1/2 część masy na herbatniki, wraz z 1/2 puszki ananasa, posypując całość orzeszkami. Połową herbatników przykrywamy pierwszą warstwę, smarujemy
ChilliJemyporcji, to jedna będzie miała 210 kcal. Składniki: opakowanie biszkoptów melon 4 łyżki żelatyny 250 g zmielonego twarogu 330 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 250 ml mleka skondensowanego (light) galaretka cytrynowa Przygotowanie Na blaszce (moja ma wymiary ok 24x24cm) układamy biszkopty. Melona obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy(...)melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Mleczną piankę wylewamy na zastygniętą masę serową. Sernika ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnebazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella. Składniki 1 kg pure z dyni pieczonej 250 g cukru 2 cukry waniliowe 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 4-5 łyżek czubatych … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysuper lekki, delikatny i puszysty - tak jak ptasie mleczko:-) Nie licząc chłodzenia, robi się go bardzo szybko. No i z założenia jest bezglutenowy:-) Składniki : 500 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 3 -6 łyż ek cukru pudru - przy trzec h jest delikatnie słodko:-) 2 galaretki - ja użyłam pomarańczowych ale oczywiście można truskawkowe:-) 2 czubate łyżeczki żelatyny truskawki Jedną galaretkę(...)zala łam ok 50 ml wody i odstawi łam do napęcznienia. Wstawi łam do gorącej kąpieli wodnej i rozpuści łam . Doda łam do galaretki rozpuszczonej w 200 ml wody. Mleko wla łam do wysokiej miski, doda łam cukier puder i ubi łam mikserem na pianę. Doda łam przestudzoną galaretkę z żelatyną i szybko wymiesza łam . Doda łam szklankę pokrojonych truskawek
Ze smakiem bez glutenumirabelles Kostka alpejska autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach 56 autorka: navynut | blog: Navynut Banoffee pie autorka: MagiczneZycieMarty | blog: Magiczne życie Marty szyszki z ryżu preparowanego i mleka skondensowanego autorka: madziaa_o | blog: Gotowanie....Lubię to Toffi …w domowym wydaniu autorka: Anioły w kuchni | blog: Anioły w kuchni Tarta kajmakowo orzechowa autorka: Anioły w kuchni | blog: Anioły w kuchni(...)krówkowo-kokosowy autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Krówki Ciągutki autorka: Zegarynka5 | blog: Zegarynka5 Tarta limonkowa i domowy kajmak autorka: mapa295 | blog: Ciastkoterapia Koktajl - deser owocowy z mlekiem kokosowym, bitą śmietaną i polewą krówkową autorka: ptakova | blog: Healthy Living / gdy zdrowie smakuje najlepiej
Mania Gotowania