mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:39/76)

Adwokat, domowy ajerkoniak 186

domowy likier baileys  , domowy likier kukukła  i domowy likier krówkę . Adwokat, domowy likier jajeczny Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 żółtek 250 g cukru 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 laska wanilii 250 ml spirytusu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz  laską dodajemy do mleka. Mleko doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Galaretkowiec 886

Jakiś czas temu robiłam podobny deser ale z mlekiem skondensowanym. Natomiast niedawno zauważyłam, że można i ze zwykłym mlekiem zrobić to samo. Wyszło pysznie i przypomniało mi się, że w dzieciństwie jadłam identycznie zrobiony deser. Jeżeli znajdą się osoby nie używające żelatyny w kuchni, mogę podpowiedzieć by się nie zrażały. Zawsze można użyć jasnych galaretek i wymieszać z mlekiem

W kuchni u Moniki
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 173

rozgotowanego ryżu zmiksowanego na gładko z wodą, a następnie przecedzonego przez gazę lub gęste sito. Z 1 szklanki suchego ryżu uzyskuję około 1.5 l gęstego (jak tradycyjne mleko skondensowane lub kokosowe) napoju. Jeśli korzystamy z kupnego (rzadszego) mleka ryżowego, to wlejmy go trochę mniej

Food Square
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką 252

łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 opakowanie budyniu waniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze

Mania Gotowania
30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 212

cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 150g zimnego masła masa serowa: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 kg zmielonego białego sera (kubełek) 1/2l mleka 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (można pominąć, ale wtedy należy dodać 3/4l mleka) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego - przesianego 2łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy

Symfonia Smaków
,,Kolorowy torcik tęczowy’’ 166

herbatników i holenderskich z mleczną czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko(...)galaretki (fioletową niebieską i różową) każdą w szklance wody. Gdy galaretki ostygną w ten sam sposób przygotowujemy 2 kolejne galaretki (pomarańczową i białą) Mleko z puszki dzielimy na 5 równe porcje. Pierwszą porcję mleczka skondensowanego miksujemy aż zrobi się puszyste, dodajemy płynną tężejącą fioletową galaretkę. Delikatnie wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tak samo postępujemy z następnymi

Podróż w kulinaria
Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) 152

truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia Składniki: 250 ml kremówki 36% 110 ml mleka skondensowanego słodzonego ok. 200 g truskawek + truskawki do ozdoby   Wykonanie: Mleko i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto 3 bit 561

składniki. Składniki : 300 g herbatników  petit beurre, 1 puszkę  dulce de leche  (kajmak, masa toffi ) czy tak jak w moim przypadku puszka mleka skondensowanego słodkiego, które  gotujemy przez 2 godziny,  1,5 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru  z wanilią,   60 g masła, 2 łyżki mąki, 2 czubate łyżki

cookpl
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 374

Długo śmialiśmy się z tego, a z przepisu korzystam często i dzięki łaskawości sąsiada, żyję ;)  Składniki: 3 duże paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów) 1 mleko skondensowane "krówka" 2 budynie śmietankowe 2 opakowania "Śnieżki" 3/4 litra mleka 600 ml. śmietany 30% 2/3 kostki masła 2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki") Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Likier Toffi. 174

rosty i smaczny likier toffi. Może go przygotować każdy. Jego zaletą jest też to, że nie musi on leżakować. Składniki : 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 1 l czystej wódki 40% Sposób wykonania :   Z amknięte puszki mleka włożyć do garnka z wodą. Wody powinno być tyle, aby puszki były całe zanurzone w wodzie. Gotować przez 2-3 godziny

Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)? 233

Kolejna prosta porada :) Składnik tylko jeden :) Po prostu 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego) Nie ma w tym nic trudnego: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą tak, aby była cała przykryta. Ja nie stawiam, tylko kładę i od czasu do czasu przekręcam. Nie robimy żadnych dziurek, nigdzie! (bo takie pomysły też słyszałam...), tylko po prostu wkładamy

Szczęśliwa kuchnia
3 BIT 222

kilka kropli aromatu rumowego; Wykonanie: Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:) Składniki na masę: 25 dkg masła; 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g); Wykonanie: Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok

In my kitchen
Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)? 235

Kolejna prosta porada :) Składnik tylko jeden :) Po prostu 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego) Nie ma w tym nic trudnego: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą tak, aby była cała przykryta. Ja nie stawiam, tylko kładę i od czasu do czasu przekręcam. Nie robimy żadnych dziurek, nigdzie! (bo takie pomysły też słyszałam...), tylko po prostu wkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dwuskładnikowe lody śmietankowe – ze śmietanki i mleczka skondensowanego  128

gust ;)), jednak po zamrożeniu są po prostu idealne. Dwuskładnikowe lody śmietankowe – ze śmietanki i mleczka skondensowanego Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka) Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy tak jak pianę z białek – uważamy, żeby jej nie przebić. Dodajemy mleczko skondensowane i chwilę ucieramy

PatiGotuje
Ajerkoniak - domowy likier jajeczny 424

także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;)   Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 1 laska wanilii 200 ml wódki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka wyskrobane z wanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania