cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą. Dodać zimne masło, posiekać(...)Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać kremówką posiekaną czekoladą, wymieszać do jej rozpuszczenia. W pozostałej kremówce rozpuścić herbatę. Serek zmiksować z mlekiem, dodać czekoladę i herbatę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wylać na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować herbatą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzecież prawdziwa pianka tylko w wersji XXL ;-) Deser przygotowuje się szybko i jedyny jego minus to fakt, że tak samo szybko znika... Polecam! Składniki: 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 150 g masła o temperaturze pokojowej 7 białek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Truskawki umyć, odszypułkować. Poukładać truskawki w tortownicy centrycznie - wokół obrzeża tortownicy zataczając coraz mniejsze kręgi. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić. Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła
maniapieczeniasmakują, ale czegoś im brak. A dzisiaj: olśnienie :) Ciasto będzie smakowało osobom, które przepadają za smakiem bergamotki (na przykład ja :)). Bitą śmietanę będę robić już tylko z mlekiem skondensowanym . Pycha! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady(...)najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzelikierze kokosowym i następnie w kakao aby zrobić chrusty na obrzeżach kieliszka Następnie na dno kieliszka wlewamy syrop czekoladowy Teraz w shakerze mieszamy 1/3 likieru kokosowego oraz 1/3 mleka skondensowanego Wszystko razem mieszamy w shakerze i przelewamy do kieliszków i gotowe! Na zdrowie Przepis Wideo: Artykuł Shot Oreo pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaszkl mąka , 1 łyżka ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak galaretka agrestowa , 1 opak galaretka truskawkowa , 1 opak galaretka cytrynowa , 1 puszka mleko skondensowane-niesłodkie , 1 łyżka kakao , mus truskawkowy , 250 g śmietana 24% , 1 kg truskawki świeże , 2 opak galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek(...)rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji
Kuchnia Danusiciasteczek digestive (ciasteczka pełnoziarniste) 125 g masła niesolonego Masa: 500 g jagód/borówek 600 g serka kremowego /w temperaturze pokojowej/ 300 ml śmietany 30-36% 200 ml mleka słodzonego skondensowanego 9 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny dodatkowo: 1 galaretka niebieska (lub lepiej dwie) 150-200 g jagód/borówek 1. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze(...)należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia. 3. Przestudzoną masę jagodową wymieszać z serkiem kremowym. Schłodzoną śmietanę połączyć z mlekiem skondensowanym i zmiksować do uzyskania delikatnej pianki. Masę jagodowo-serową połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. 4. Galaretkę rozpuścić zgodnie
UgotujmyTo.plFrankfurtu nad Menem. Przepis, który dzisiaj przedstawiam, jest zainspirowany tylko wyglądem Korony. Chciałam bardzo podziękować Pani Tamarze z Kijowa za miłą wiadomość i recepturę na babkę na mleku skondensowanym :). Pani Tamara mówi, że przepis ten dostała od swojej rosyjskiej koleżanki. Serdeczne pozdrowienia i do kolejnego maila. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrygwarantuję Wam, że zniknie dużo wcześniej!:)) SKŁADNIKI na około 1 litr: 300 ml whiskey (użyłam Jack Daniel's) 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe! Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyMASA LIMONKOWA (5 min) Żółtka ubijamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 min – powinny stać się nieco bielsze i utworzyć puszystą masę. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki. Wszystko miksujemy razem ok. 1 min. 7. PIECZENIE MASY LIMONKOWEJ (12 min) Blaszkę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z piekarnika i od razu wylewamy na niego masę limonkową
Nerds Kitchenminuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem
Symfonia Smakówformę o średnicy 20 cm) spód: 100 g ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 500 g ricotty 235 g puree z dyni 4 jajka 200 g mleka skondensowanego słodzonego 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowo, słodko i letnio 💓. Galaretka owocowa z mleczną pianką Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego mleka 10 łyżek wody 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki wody Wykonanie: Zamrożoną mieszankę wrzucamy do garnuszka, stawiamy na najmniejszym ogniu i rozmrażamy. Nie doprowadzamy do gotowania. Rozmrożone owoce
Kulinarne przygody Gatityśmietanka Zott sprawdza mi się znakomicie. Szukajcie na sklepowej półce takiej z najdłuższą datą przydatności. Nie nada się śmietanka do kawy 18% – tłuszcz jest tutaj absolutnie potrzebny. Skondensowane mleko słodzone to dodatkowa porcja nabiału i cukier. Nie barwię mojego Baileys karmelem ani nie słodzę dodatkowo – to słodkie mleko wystarczy w zupełności. Nie żadna masa krówkowa (serio, jak widzę(...)nalaniem warto wstrząsnąć butelką żeby ponownie go wymieszać. Najlepszy smak osiąga około 3 dnia od zrobienia. SKŁADNIKI na około 900ml likieru 300ml dobrej irlandzkiej whiskey (Jameson, Bushmills) 400g mleka słodzonego, skondensowanego 200g śmietanki 30%, rzadkiej 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzechowej Douwe Egberts 2 łyżeczki ekstraktu wanilii na alkoholu (np. Wilton
Karo in the Kitchenborówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Jogurtowe lody z borówką amerykańską Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia Składniki: 1 szklanka zmiksowanego dojrzałego mango 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki borówek amerykańskich Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko
Kulinarne przygody Gatity