mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:32/76)

Tort kwiat 195

cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 80 ml zimnej przegotowanej wodydo nasączenia* olejek migdałowy(...)wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem z gotowanej śmietanyŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier

Mix smaku
Nalewka kokosowa 188

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: - 400g wiórków kokosowych, - 1 puszka mleczka kokosowego (opcjonalnie) - 0,5 litra spirytusu, - 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, - 2 szklanki wody, - 1 cukier waniliowy, Kokosówka :-) Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać   mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 dni, od czasu do czasu wstrząsając . Po tym czasie przecedzić ,dodać rozpuszczony cukier waniliowy i wodę. Pomału dolewać mleko skondensowane , cały czas mieszając. Likier jest dobry

Aromatyczne Podróże
MAZUREK mocno czekoladowy 255

wszystkiego. Nawet w leczeniu gardła, gotuje się syropy wykrztuśne. 2 łyżki bardzo zimnej wody szczypta soli Pomada: 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % zawartości kakao) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 1 łyżeczka esencji waniliowej Góra: -100 g posiekanej mlecznej czekolady -100 g posiekanej gorzkiej czekolady -100 g orzechów PECAN u mnie od Skworcu  pokrojonych w kawałeczki(...)Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę i piec ciasto około 10 minut. Wyciągnąć i przestudzić (nie wyłączać piekarnika). Do rondla wlać mleko skondensowane, wrzucić połamaną czekoladę i dodać esencję waniliową.  Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki deser bannoffee 784

toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować od 2 do 3 godzin, ale trudno kontrolować konstystencję(...)studzenia, a nie chcemy, żeby z sosu zrobił się krem. Sos dulce de leche można przelać do słoiczków, wystudzić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. ** masa kajmakowa z mleka kondensowanego Puszkę słodzonego (!) mleka kondensowanego wstawić do garneczka z wodą, tak by puszka była cały czas przykryta (w razie potrzeby wodę należy dolewać). Gotujemy zamkniętą (!) puszkę

Pociąg Do Kuchni
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym(...)kremem z praliną. masa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzewacie i mieszacie ze śmietanką. Studzicie, oblewacie przełożone już kremem ciasto i posypujecie resztą praliny. Jeżeli robicie masę sami, to uważajcie. Puszkę mleka skondensowanego zalewacie wodą w garnku (woda ma ją zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym razie Wasza kuchnia stanie się jaskinią słodkości

GRUBY WAŁEK
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 222

prawdziwą wanilią 1,5 łyżki kakao 1 jajko 60g masła (w dość drobnych kawałkach) szczypta imbiru Sernikowa masa:  1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (wiaderko) 5 jajek ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Ok.100ml ostudzonej, zaparzonej z 2 torebek herbaty Teekanne  ¾ szklanki cukru + odrobina cukru z prawdziwą wanilią sok z 3 limonek + otarta skórka(...)ok.30min. - ale jest to tylko awaryjna sytuacja.) Twaróg umieścić w misce i połączyć miksując wraz z mąką ziemniaczaną i dodać imbir. Następnie na małych obrotach, po trochu, partiami wlewać mleko skondensowane. Po jego całkowitym wlaniu dodajemy jajka ( ja wbijałam mniej więcej jedno jajko na minutę). Na końcu dodajemy: wyciśnięty sok z limonki wraz ze startą skórką oraz ostudzony napar

Symfonia Smaków
Tort lis – pomysł na dekorację XII 199

musi być dobrze schłodzony. Tort lis - pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm: 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g czekolady deserowej Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą(...)mieszamy. Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, dodajemy skondensowane mleko i 150 ml wody. Podgrzewamy mieszając od czasu, do czasu aż do zagotowania płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Do miski wsypujemy kawałki białej czekolady i zalewamy ją gorącym płynem z żelatyną. Odstawiamy na kilka minut i po tym czasie mieszamy dokładnie

Trzeci talerz
Urodzinowy tort owocowy 699

gęsty krem(nie miksujcie za długo, bo zrobi się masło) Poncz do tortu zróbcie według uznania. Użyłam herbaty z cukrem i cytryną. Czekoladowy drip- polewa. 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili(...)cukier całkowicie się rozpuści.  Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 - 34 stopni. Porządnie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną czekoladą. Oblewać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
O tym, jak zmieniłam Niemca na Francuza i torcik dla wędkarza 182

cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny niebieska polewa lustrzana: 65 ml wody 100 g cukru 100 g glukozy w płynie 70 g słodzonego skondensowanego mleka 2,5 listka żelatyny 100 g białej czekolady niebieski barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 100 g marcepanu plastycznego 50 g kuwertury czekoladowej barwniki spożywcze Jajko z cukrem i cukrem waniliowym ubić(...)sztywno. Partiami dodawać do musu truskawkowego, delikatnie mieszając łyżką.  Mus truskawkowy wyłożyć na czekoladowy, wyrównać powierzchnię. Zamrozić. Polewa lustrzana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wodę, cukier, glukozę i mleko skondensowane zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia, a następnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Na końcu dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy tort z glazurą czekoladową 170

puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut) Glazura czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko(...)chwili aż cukier całkowicie się rozpuści.  Odstawić z ognia.  Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę.  Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka na mleku skondensowanym 249

Składniki: 250 g mąki tortowej, 250 g masła, 100 g cukru, 200 ml słodzonego skondensowanego mleka, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian

Nie tylko w kuchni
Czekoladowy Napoleon 261

mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 1 łyżka kakao   Masa: 4 żółtka 65 g wody 380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki) 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 400 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 łyżka likieru (pominęłam)   Polewa: (u mnie z mlecznej czekolady(...)Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta.   Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (masa nie może się zagotować!). Gorącą zdjąć z ognia, dodać do niej posiekaną czekoladę i odczekać 1-2 minutki

Nastoletnie Wypiekanie
Likier Kukułka 768

szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wodę zagotowujemy w rondelku. Wrzucamy kukułki i mieszamy do czasu, aż cukierki się rozpuszczą. Musimy pilnować, aby cukierki nie przywarły do dna. Wlewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej

Poezja smaku
Najłatwiejsze i najszybsze domowe lody karmelowe. Przepis na lody karmelowe bez maszynki, bez jajek. 164

Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna) 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne) mała szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów Przygotowanie Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli. Nie ma konieczności ubijania jej na sztywno(...)wystarczy, że "powiększy" swą objętość. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ciągle miksując. Jeśli chcemy podać lody z jakimiś dodatkami np. orzeszkami, należy je teraz dodać i całą mieszankę lekko przemieszać. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika. Aby lody były bardziej puszyste doradzaj je podczas mrożenia przemieszać 2 razy

Słodkie okruszki
Niemiec 42176

minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)). Masa:  - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego  - 3 zółtka  - 12 dkg masła lub margaryny  - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych  - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich(...)garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę). Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem. Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą

Moje Słodkie Piekiełko
Migdałowiec wg Siostry Anastazji 155

jajo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń(...)rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastzaji

Pychotkaaa
Tarta jogurtowo- truskawkowa 140

220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron   Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać(...)zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego, aż do jego całkowitego połączenia z kremem. Wykładamy na schłodzony spód tarty z kremem czekoladowym, a wierzch dekorujemy

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 138

części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dnem szklanki. Cytryny sparzcie wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryn ze skórką, całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej(...)podać z lodami i bitą śmietaną. SKŁADNIKI 170g mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru trzcinowego 100g płatków owsianych puszka skondensowanego mleka, polecam Gostyńskie 2 dojrzałe duże cytryny – wyciśnięty sok (ok. pół szklanki) i otarta skórka

Karo in the Kitchen
Najprostsze lody karmelowe - bez maszynki, bez jajek 144

przepis na najprostsze lody karmelowe. Wykonuje się je ekspresowo i w takim też tempie znikają ;) Spróbujcie. Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna) 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne) mała szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów Przygotowanie: Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli. Nie ma konieczności ubijania jej na sztywno, wystarczy(...)powiększy" swą objętość. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ciągle miksując. Jeśli chcemy podać lody z jakimiś dodatkami np. orzeszkami, należy je teraz dodać i całą mieszankę lekko przemieszać. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika. Aby lody były bardziej puszyste doradzaj je podczas mrożenia przemieszać 2 razy. Lody

Słodkie okruszki
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 171

szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie  (25 minut(...)śmietaną na gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy - dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn  - na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż

Pora na pora i pomidora
Brazylijskie Brigadeiro 153

Malutkie, proste w wykonaniu i bardzo słodkie ciągutki w ulubionych posypkach. Na chwilę przenosimy się do gorącej i słonecznej Brazylii. 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 4 łyżki kakao 1,5 łyżki masła Posypki: zmielona mieszanka studencka, wiórki kokosowe, kolorowe posypki Do garnka o grubym dnie przelewamy skondensowane mleko, kakao i masło. Delikatnie łączymy i zaczynamy podgrzewać

VioletoweKucharzenie
Lody porzeczkowe 126

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Porcja na dwie osoby: 1 szklanka porzeczek pół szklanki śmietany 30% pól szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 10 łyżek cukru pudru Porzeczki blendujemy. Śmietanę ubijamy lekko z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy skondensowane mleko. Ubijamy około 5 minut. Gęstą, ale płynną masę przelewamy

Humanistka w kuchni
Ciasto milionera 373

Ostatnio często na jakiś portalach czy w gazetach kulinarnych widziałam przepis na dzisiejsze ciasto. W większości było wykorzystane mleko skondensowane, w paru zaś kajmak. Ja postanowiłam użyć karmel, dlaczego? Pomyślałam, że ciasto samo w sobie jest wystarczająco słodkie i bez tej warstwy. Nie wiem, czy w związku z tym, nie powinnam nazwać tego ciasta po prostu kruchym plackiem(...)rozwałkowujemy w prostokątnej formie równo na grubość około 1 centymetra.Pieczemy 20 minut w 200`CW tym czasie przygotowujemy karmel - oczywiście możecie wykorzystać kupny kajmak z puszki, albo gotowane skondensowane mleko. Ja podaję przepis na sos karmelowy - z tym, że nie jest on tak sodki jak kajmak :)Do rondelka o grubym dnie wrzucamy masło, a gdy się rozpuści, wysypujemy cukier

Słodkie Przyjemności
Lemoniada brazylijska 161

cukru3 łyżki zimnego mleka skondensowanego700 ml wodySposób przygotowania:Limonki wyparzamy, odcinamy końcówki. Każdą z nich kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.Posypujemy je cukrem, dodajemy zmrożone skondensowane mleko i blendujemy. Następnie dolewamy wodę i ponownie miksujemy.Całość przelewamy przez sitko aby pozbyć się skórek.Podajemy schłodzone.Na zdrowie

Słodkie Przyjemności
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 180

minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Składniki na piankę brzoskwiniową: 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Gotujemy jedną szklankę wody i 1/2 szklanki soku z brzoskwiń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy i studzimy. Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy i wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy

Salonik smaków
Likier - mleko od wściekłej krowy 147

likier musimy chować same przed sobą;))) Niestety nie udaje się nam to...znika szybko. Anioły kochają słodkie alkohole;)  Składniki; puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250 ml wódki, Wykonanie; Skondensowane mleko zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, dolewając wodę /puszka ma być zawsze przykryta wodą/.Studzimy. Miksujemy z wódką. Przelewamy do karafki lub butelki. Z podanych składników wychodzi

Anioły w kuchni
Lody bakaliowe bez maszyny 173

niebo w buzi to i główka szybciej pracuje. Składniki: 1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX 1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego 500-600 g śmietany słodkiej 30% 400 g mleka skondensowanego (słodkiego) Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy wsypać pokrojone orzechy (mogą być w całości

Czarnawisienka