truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 4 jajka • 1 budyń śmietankowy Masa czekoladowa • 250 g masła • 200 g cukru – 1 szklanka • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki wody • 4 czubate łyżki kakao • 300 g mąki(...)miksera i wbijać po całym jajku, czekając aż poprzednie zostanie wchłoniete przez masę. • Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Masa serowa • Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund cały czas ubijając. • Na koniec wsypać budyń i wymieszać. • Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki
To co kochamoleju 2/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie(...)gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. 3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi
Tradycyjna kuchnia Kasiautorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „Spód:- 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive)- 60g stopionego lub bardzo miękkiego masłaNadzienie:- 5 żółtek- ok. 400g puszka mleka skondensowanego słodzonego- 1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część)- 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny(...)Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również powoli wlewamy sok z cytrusów i startą skórkę.Ubijamy jeszcze kilka sekund. Masa będzie konsystencji rzadkiego budyniu. Wlewamy masę na wystudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika
mojewypiekiinietylkołyżeczki mielonego kardamonu 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki białego cukru 2 łyżeczki brązowego cukru 0,5 łyżeczki soli 350ml mleka skondensowanego Przygotowanie : Ciasto - mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć w palcach i zacząć zagniatać, dodawać niewielkie ilości wody, tylko tyle, aby ciasto się(...)piekarnika i przestudzić. Nadzienie - W misce rozbełtać jajka, dodać mus z dyni. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier z przyprawami i solą, dodać do musu i dokładnie wymieszać, wlać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Masę wylać na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 35-45 minut lub do czasu aż masa się zetnie. * Upieczoną dynię zmiksować Smacznego
Codzienne GotowanieSernik karmelowy na zimno – składniki: Spód 300 g imbirowych ciastek (jak ktoś nie lubi mogą być digestive albo zwykłe kruche) 125 g masła Karmel ok. 200 ml mleka skondensowanego 70 g masła 30 g cukru cukier muscovado (lub puszka masy krówkowej zamiast powyższych czterech…) 1/4 łyżeczki soli Serowe nadzienie 300 ml kremówki 300 ml serka kremowego (opcjonalnie(...)masło i mieszam. Wykładam masę na spód tortownicy i przyciskam, aż uformuję spód. Wkładam na jakieś pół godziny do lodówki aż stwardnieje. Solony karmel przygotowuję przez wrzucenie wszystkich składników (mleko skondensowane, masło, cukier) do rondelka i mieszam je cały czas na małym ogniu aż się rozpuszczą ok 5 min. i karmel zgęstnieje (łatwo się przypala więc trzeba baaardzo uważać
UgotujmyTo.plSernik malinowo-jeżynowy Składniki : Spód ciasta herbatniki kakaowe - 200 g masło - 120 g Masa serowa : ser chudy - 320 g śmietanka 36% - 0,5 l mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l cukier kryształ - 0,5 szkl galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana do galaretek - 1 szkl żelatyna - 2 łyżeczki woda do żelatyny - 5 łyżek Dodatkowo : jeżyny - 130 g maliny(...)sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać. Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić. Następnie cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej
Kuchnia Danusijajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2 łyżki cieplej wody Ptasie mleczko : 2 puszki mleka skondensowanego 2 galaretki z limonki z trawą cytrynową 1,5 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki poziomkowe 1/2 l przegotowanej wody 1/2 puszki(...)limonką rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia. W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem i odstawić do lekkiego stężenia. Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą
Sama słodycz i szczypta chiliczasu i upieczecie sobie takie cudeńko! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek maślanych 70 g masła Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jaj Puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) 70 g masła 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do masy śliwkowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mus śliwkowy: 500 g śliwek 4 łyżki cukru(...)śliwek wysypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20 min na średnim ogniu. Po tym śliwki przecieramy przez sito, aby powstał nam mus śliwkowy. Ostudzamy. Do twarogu dodajemy jaja, mleko skondensowane, roztopione masło, mąkę pszenną, ziemniaczaną i za pomocą miksera ubijamy przez ok. 5 min na pulchną, jednolitą masę. Do 1/4 masy sernikowej dodajemy mus śliwkowy i pozostałe
Kuchnia Łukaszałyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki agrestowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier(...)galaretkę oraz przestudzone masło. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Ptasie mleczko: Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Schłodzone mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką pomarańczową. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. 4. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w plastry. Owoce układam
Tradycyjna kuchnia Kasijajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu(...)małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Masa serowa: Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepły spód brownie. Łyżeczką nakładać mus truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej
Blondynka Gotujemąkikrem kokosowo-czekoladowy* 250 ml śmietany 18%* 125 g wiórków kokosowych* 100 g białej czekolady (np.milka)* 1 opakowanie bitej śmietany w proszkumasa krówkowa* 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego* 2 łyżeczki kakao* 350 g margaryny Kasidodatkowo* biała masa cukrowa*barwnikiSposób wykonaniabiszkoptJajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min.Do masy dodać mielone migdały, przesianą(...)łodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.Biszkopt przekroić na pół w pionie.Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty.Położyć pierwszy blat
Mix smakuzimnego masła 240 g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 2-3 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 2 marakuje 1/2 owocu papai 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( puszka 533 g ) 2 jajka 3 płaskie łyżki mąki pszennej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. W robocie lub na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać(...)czasie usunąć obciążenie i folię aluminiowa/papier do pieczenia. Przygotować nadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed
kolorowotorcikowopieczenia mąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Polewa gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego) wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek) Dwie jednakowe formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk - to normalne. Ciasto(...)dodać śmietan fixy. Miksować jeszcze chwilę. Wyłożyć całą śmietanę na jeden z blatów. Lekko przycisnąć odwróconym drugim blatem. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodziemasy. Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka kakao Masa : 7 żółtek 1 szklanka cukru 1 1/2 kostki masła 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego Masa cukrowa: 1 białko 500 gram cukru pudru 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 zagęstniki do śmietany(...)cukrem ucieram na parze aż będą białe, zdejmuje i ucieram jeszcze aż lekko przestygną. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami utarte żółtka. Do masy, wlewam cienkim strumieniem, mleko skondensowane i całość odstawiam do lodówki, aż lekko stężeje. Brzoskwinie osączam, sok zlewam do naczynia, rozcieńczam przegotowaną wodą by otrzymać dwie szklanki nektaru i doprawiam do smaku
Ciasteczkowy Potwóropakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g. SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ: 700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico) 250 g mascarpone 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 16 ciastek Oreo (około 170 g) SKŁADNIKI NA SPÓD: 10 ciastek Oreo (około(...)lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej. MASA SERNIKOWA: Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie. Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Masę przełóż na schłodzony
Słodko-Słony Świat Ilony