Składniki: 2 galaretki o smaku wiśniowym 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku cytrynowym 2 galaretki o smaku owoców leśnych 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Galaretkę wiśniową rozpuszczamy(...)wody, wlewamy do naczynia w którym galaretka będzie tężała. Zostawiamy w lodówce do stężenia. Drugą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml wody, następnie dolewamy 50 ml mleka skondensowanego. Mieszamy i studzimy. Ostudzoną, ale nie stężałą lejemy na całkowicie stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę
Moja Galeria SmakuDorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego 1 szklanka jogurtu greckiego(...)szklanka śmietany 30 % 35 dkg jeżyn Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną
wesoła kuchniacukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki(...)łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę
Kulinarne przygody Gatityzobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Jeśli tak, kończymy ubijanie. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy kawę z mlekiem skondensowanym, całość dokładnie mieszamy i przelewamy(...)pojemnika. Z wierzchu robimy esy-floresy karmelem lub syropem kawowym, posypujemy lekko kawą, opakowanie zamykamy a lody zamrażamy minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. SKŁADNIKI 250ml śmietany 36% ½ puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 czubate łyżeczki dobrej, mocnej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka dobrej, aromatycznej kawy drobno mielonej opcjonalnie: kawa, karmel i płatki czekoladowe do dekoracji
Karo in the Kitchendomowy Likier kawowy Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml skondensowanego mleka słodzonego 200 ml wódki 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. następnie mieszamy z mlekiem skondensowanym i wódką. Przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemnie i chłodne miejsce
Kulinarne przygody GatityŻółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową. Dodatkowo: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki(...)posypania wierzchu Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne - 1/3 masy na żółtkach - drobno pokrojone orzechy
Apetyczna babeczkaMleko skondensowane jest pyszne i bardzo uniwersalne. Pokombinowałam i wymyśliłam kilka fajnych pomysłów z jego wykorzystaniem. Dziś pora na pierwszy z nich! Ciasto z jego dodatkiem jest wilgotne, lekko słodkawe i przepyszne. Najbardziej smakowało oczywiście Malwince, największej miłośniczce klasycznych ciast ucieranych(...)wiele cech, po Babci Asi, mojej Mamie). Można upiec je również w foremkach babeczkowych, wtedy otrzymamy małe muffinki, idealne do dziecięcej rączki :) Składniki: (na standardową keksówkę) 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego 300g mąki pszennej 150g cukru 3 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g miękkiego masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego sól cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło
Cakes By Kejtpiekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy 650 ml schłodzonej śmietany kremówki 350 g mascarpone 1 małą puszkę słodzonego mleka skondensowanego ( możecie użyć więcej lub mniej w zależności jaki(...)słodki krem lubicie ) Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 500g malin (na wierzch kremu) Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach dodawać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji (ma być stabilny krem) Krem na bazie bezy szwajcarskiej 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbiszkopt (zabezpieczyć boki, np. przy pomocy obręczy tortownicy) i wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki do rozpuszczenia żelatyny 2 łyżki ksylitolu(...)zmielonego na puder 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubić na piankę i połączyć z rozpuszczoną żelatyną, nadal ubijając. Dodać ksylitol, stewię, ekstrakt cytrynowy i jogurt naturalny, ubijać jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej
FitKotmiksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Jeśli tak, kończymy ubijanie. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy miód i sól wymieszane z mlekiem skondensowanym, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika(...)wierzchu robimy esy-floresy miodem, posypujemy lekko owocową słoneczną posypką i zakrywamy. Zmrażamy lody minimum przez 6 godzin, najlepiej – przez noc. SKŁADNIKI 400ml śmietany 36% tłuszczu 1/3 puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 łyżki stołowe mocnego, płynnego kwiatowego miodu – ja użyłam lawendowego ½ łyżeczki soli morskiej, najlepiej w płatkach opcjonalnie: łyżeczka miodu i posypka mango do dekoracji
Karo in the Kitchenrazu poporcjonowane;) Polecam . Składniki: 500 gram twarogu sernikowego 2 jajka łyżka prawdziwego cukru waniliowego bądź pół opakowania ok. 8 gram kupnego pół szklanki cukru pudru 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)pieczenia 1.5 łyżki kakao Wykonanie: Z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy ser, ciągle mieszając. Do przygotowanej masy dodajemy cukier waniliowy, mleko skondensowane, oraz proszek do pieczenia oraz mąkę pszenna i mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy
Krakowskie smaki Anisamo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: • 1/2 kg sera białego mielonego • 1/2 kg sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy(...)miękkich moreli • 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele • Z moreli wyjąć pestki i zmiksować owoce z cukrem na gładki mus. Sernik • Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość
To co kochamPiec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mus jogurtowo - twarożkowy: 200 g jogurtu naturalnego kremowego 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch) 1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki erytrolu 0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu(...)stewii 2 listki żelatyny dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny Serek kremowy utrzeć z erytrolem i stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego
FitKotSkładniki: Galaretka wiśniowa - 1 opak. Galaretka cytrynowa – 1 opak. Mleko skondensowane niesłodzone – 340g Biała czekolada – kilka kostek Gorzka czekolada – kilka(...)kostek Wykonanie: Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku. Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta. Na dno blaszki (użyłam wysokiej, okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę
Kulinarne Przebojepuszka skondensowanego mleka, ok. 390 200 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 4 jajka 50 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła, temperatura pokojowa 50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj resztę składników oprócz kokosowych wiórków i miksuj
codojedzenia