czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła(...)Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą
BullioSKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego akacjowego Miody Polskie, 150g cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Pianka jagodowa: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 5 łyżek jagód z syropu, 3 galaretki fioletowe, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kakaowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka(...)około 15 minut w temperaturze 180 stopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją. 2. Galaretki rozpuszczam w 600ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki. 3. Czekoladę
Tradycyjna kuchnia Kasiczekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła(...)Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą
Bullioczekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła(...)Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą
Bullioużyłam sera z wiaderka:”Piątnica”) 3 łyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier(...)Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku
coolinarnastrefa.blogspot.comszybko i prosto :) Składniki na ok.900g: 200 g orzechów laskowych 150 g czekolady (100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g) Wykonanie: Wyłuskane orzechy wysypałam na małą blaszkę i włożyłam na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 188 stopni, po kilku minutach wysypałam na ściereczkę i pocierałam orzechy(...)Podczas miksowania możemy zaobserwować jak zmieniają konsystencję ze stałej na płynną o jasno brązowej barwie. Na garnek z gotującą wodą stawiamy metalową miskę, do której wrzucamy połamaną czekoladę, wlewamy mleko skondensowane i 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, ja użyłam syrop klonowy. Wszystko rozpuszczamy, mieszając co jakiś czas. Po rozpuszczeniu, zestawiamy miskę, powstałą mieszankę delikatnie studzimy mieszając, po czym
Blondynka Gotujemnie 70 % kakao 100 g mlecznej czekolady 180 g masła 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 230 g brązowego cukru 90 g pszennej mąki Masa kokosowa 250 ml skondensowanego mleka, słodzone 100 g kokosowych wiórków ½ łyżeczki kokosowej mąki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki Ganache 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 1 łyżka oleju 1 łyżka golden syropu Czekoladę(...)wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu. Piecz brownie przez 25 minut. Przygotuj kokosową masę. W małym rondelku rozpuść skondensowane mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosową mąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuść
codojedzeniaCiasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: ok. 2 garści bakalii Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie(...)zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni. Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub uzyskaną poprzez gotowanie mleka skondensowanego przez ok. 25 godziny) dokładnie mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Studzimy i przelewamy na wystudzony wcześniej spód. Zdobimy bakaliami. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!masła 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g sera twarogowego do serników lub trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tubki) 2 jajka skórka otarta z pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki powideł śliwkowych Czekoladę rozpuścić z masłem i kakao na małym palniku. Odstawić do przestudzenia(...)minut, w temperaturze 170°C. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm. W czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser. Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz wyciśnięty sok i całość zamieszać. Powidła podgrzać na małym palniku do momentu uzyskania nieco rzadszej konsystencji. Masę
Bulliorację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka(...)ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach. Twaróg i serek ricotta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko skondensowane jajka i cukier do sera i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko nie za długo. Gotową masę przelewamy do tortownicy i sernik pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodziepowinno się go długo miksować, aby nie napowietrzyć masy, a wyjdzie równiuteńki. Polecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik dyniowy: 1 kg mielonego twarogu * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1 – 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata(...)niezbyt dużych obrotach wraz puree dyniowym, przyprawą do piernika, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Na końcu wlewamy stopniowo mleko skondensowane i łączymy je z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gdy nabiera temperatury, ciasteczka miksujemy na pył w malakserze i łączymy je z roztopionym masłem. Okruchami wykładamy
Poezja smakulatem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie. Składniki: 200g ciasteczek zbożowych typu digestive 80 g masla 4 żółtka 400 g mleka skondensowanego słodzonego 4 limonki ( będzie potrzebna starta skórka z 3 limonek i sok z 4 limonek – ok. 125 ml) 100 ml śmietany 36% do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka zmielić(...)przed wyciskaniem soku „zrolujcie” owoce na twardym blacie – w ten sposób łatwiej uzyskuje się sok i jest go więcej). W misce połączyć mikserem mleko skondensowane z żółtkami. Dodać sok z limonek i skórkę z limonek. Masę (dość rzadka) wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniu przez około 12-15 minut
Pociąg Do Kuchnizimnego masła 1 szklanka cukru pudru (150 g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 ugotowane żółtka jajka 2 łyżki bardzo zimnej wody masa: puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej 200 g gorzkiej czekolady z 70 % zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 100 g rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych(...)Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 x 23). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt
Kuchcik gotujełasny;/ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 ml mleka skondensowanego 150g cukru brązowego 80g masła 4-6 łyżek wiórków kokosowych W palcach masło rozcieram z mąką, proszkiem i cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję(...)rozgrzanego piekarnika i piekę 25 minut w 190 stopniach, najlepiej w termoobiegu. Następnie wyjmuję z pieca, usuwam obciążenie wraz z folią aluminiową i odstawiam na bok. Czas na nadzienie. Mleko skondensowane przelewam na teflonową patelnię, dodaję cukier, masło, doprowadzam do wrzenia i gotuję, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Aby sprawdzić, czy na pewno ma odpowiednią konsystencję, wystarczy
W kuchni Karmel-itkispróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła 1/4 szklanki orzechów włoskich Poncz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki alkoholu rozpuszczalna kawa do posypania miałka(...)około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić. Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej
W kuchennym oknie Ewy