mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:35/76)

Ekspresowe lody waniliowe z wiśniami (bez jajek i maszyny) 179

moich ulubionych połączeń. Takich w sklepie nie ma na pewno :) Przygotowanie lodów to oczywiście chwila. Kto się skusi? Polecam! Składniki na ok. 1200 ml: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 180 g cukru pudru 2 laski wanilii 250 g wiśni   Wiśnie umyć, wydrylować, pokroić na małe kawałki, zostawić na sitku do obcieknięcia(...)ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Przelać

maniapieczenia
Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny) 3976

każde lody waniliowe ze sklepu, ale oczywiście nie mają w sobie ani grama chemii i sztucznych dodatków smakowych. Polecam! Składniki na ok. 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 150 g cukru pudru 2 laski wanilii W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem(...)zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka

maniapieczenia
Lody chałwowe (bez jajek i maszyny) 169

zawiera dużo wapnia. Jeśli lubicie chałwę z dodatkami, do lodów można dodać rodzynki, orzechy, jak kto lubi :-) Skusicie się? Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 150 g pasty sezamowej Tahini 125 g miodu  1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii W wysokim(...)garnku ubić śmietanę na sztywno. Dodać miód i Tahini. Zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Wlać ekstrakt z wanilii lub dodać zeskrobane ziarenka. Przelać spienioną masę do pojemnika

maniapieczenia
Domowe ptasie mleczko 3906

szybko znika - zupełnie nieproporcjonalnie do czasu poświęconego w kuchni... ale warto spróbować wyczarować samemu kultowy smak. Polecam! Składniki na 60 sztuk: 5 białek 100 g masła 140 g mleka skondensowanego niesłodzonego 180 g cukru 20 g żelatyny lub agaru laska wanilii szczypta kwasku cytrynowego oraz: 300 g gorzkiej czekolady Szklaną, prostokątną  lub kwadratową formę wyłożyć folią spożywczą. Można(...)użyć jednej dużej formy lub tak jak ja - dwóch mniejszych. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić. Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia.  Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo

maniapieczenia
Najlepsze zdrowe batony musli FIT 289

dodatków. Przygotowując je w domu, mamy pewność, co znajduje się w środku oraz śmiało możemy zmieniać proporcje składników w zależności od naszych upodobań. Do dzieła! Składniki: – 200g mleka skondensowanego niesłodzonego – 100g płatków owsianych (bezglutenowe) – 100g sezamu – 100g słonecznika – 45g orzechów nerkowca – 45g orzechów włoskich – 45g orzeszków ziemnych – 45g migdałów(...)rodzynek – 25g suszonych moreli – 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego (zazwyczaj daję 2) – szczypta soli Płatki owsiane umieszczamy w sporej misce i zalewamy je mlekiem, odstawiamy na 5-10 minut, by lekko nasiąkły. W tym czasie rozdrabniamy w malakserze lub siekamy wszystkie orzechy na mniejsze i większe kawałeczki. Suszone morele kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Be Fit Be Strong
Lody z pieczonymi w porto truskawkami 144

porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać  cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić(...)następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z pieczonymi w porto truskawkami 144

porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać  cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić(...)następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody rumowe z rodzynkami (Malaga) - bez jajek i maszyny 313

pewno powstanie to endorfiny - pojawią się po spożyciu lodów  ;-) Polecam! Składniki na około 1100 ml lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 125 g drobnych rodzynek 80 ml rumu 1 laska wanilii Rodzynki zalać alkoholem i zostawić do nasączenia na 2 - 3 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem(...)sztywno. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z niej ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.  Rodzynki odcedzić i lekko odcisnąć

maniapieczenia
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 166

masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka skondensowanego ziarenka z 3/4 granatu dodatkowo: 1/2 czerwonej pomarańczy ziarenka z 1/4 granatu 1 łyżka granoli czekoladowej Masło rozpuścić, wymieszać z granolą. Wyłożyć na dno tortownicy, przyciskając. Wstawić do lodówki. Żelatynę(...)namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml soku zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać pozostały sok, wymieszać, ostudzić. Serek zmiksować z mlekiem, powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując.  Kremówkę ubić, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać 3/4 ziarenek z granatu, połączyć. Masę wylać na spód, schłodzić w lodówce przez kilka godzin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O wściekłej fretce i truskawkowym lesie deszczowym, czyli o powrocie do domu. I letnie ciasto bez pieczenia 131

galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka(...)pokruszyć, wymieszać z nutellą.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem.  Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Malinową galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Na schłodzonej masie śmietanowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody mega czekoladowe (bez jajek i maszyny) 340

wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około 1100 ml lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz:  100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej(...)pudrem na sztywno.  Do ubitej śmietany dodać kakao. Zmiksować na gładką masę. Następnie powolutku, małym strumieniem wlewać stopioną czekoladę, nie przestając miksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste

maniapieczenia
Papaja. Pieprz. Lody i urodziny. 119

odliczać spełnionymi marzeniami:) PIEPRZ I LODY Z PAPAI /bez użycia maszynki do lodów, inspiracja do przepisu pochodzi z tej strony - klik / 150 ml szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka słodzonego skondensowanego puree z 1-2 owoców papai sok z cytryny - do smaku *pieprz z nasion papai  Owoce papai obrać ze skórki i usunąć nasiona. Nasion(...)wyrzucać - posłużą do przygotowania "pieprzu". Miąższ zmiksować na puree i doprawić do smaku sokiem z cytryny. W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić. W oddzielnym naczyniu zmieszać mleko skondensowane z owocowym puree i połączyć z ubitą śmietaną. Mieszać tak długo, aż całość dokładnie się połączy. Przełożyć do zamykanego pojemnika i chłodzić w zamrażarce przez min. 6 godzin

KUCHARNIA
Domowe krówki z solą morską 102

Cudownie się ciągną, są delikatne i niezwykle pyszne. Dodatek soli morskiej genialnie podkreśla ich karmelową słodycz. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pokochacie je na pewno! :) Składniki: 600 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 300 g cukru 130 g masła kilka kropel ekstraktu z wanilii gruboziarnista sól morska Przygotowanie: Wszystkie podane składniki umieścić w garnku z nieprzywierającym dnem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień

Food Square
Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 225

papilotkami wkładamy do lodówki. Nagrzałam piekarnik do 150 stopni. MASA SEROWO - PISTACJOWA: 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych (zarówno solone i niesolone znajdziecie w sklepie SKWORCU ) 200 g mleka słodzonego skondensowanego 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 jajko  125 g serka mascarpone 125 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego Oczywiście składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli(...)użyć solonych, które wcześniej bardzo dokładnie wytarłam w ściereczkę, aby choć w części straciły posmak soli. Pistacje umieściłam w blenderze i zmiksowałam na konsystencję mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych

Blondynka Gotuje
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 165

pierniczków czekoladowych  bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 90 g ciemnej czekolady (58%) 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika dodatkowo: 1 kostka białej czekolady laska cynamonu 2 gwiazdki(...)pierniczkami. Masą wyłożyć spód i boki formy do 1/3 wysokości. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut, przestudzić. Mascarpone, serek kremowy, ekstrakt, mleko i jajka dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze