dodatków. Przygotowując je w domu, mamy pewność, co znajduje się w środku oraz śmiało możemy zmieniać proporcje składników w zależności od naszych upodobań. Do dzieła! Składniki: – 200g mleka skondensowanego niesłodzonego – 100g płatków owsianych (bezglutenowe) – 100g sezamu – 100g słonecznika – 45g orzechów nerkowca – 45g orzechów włoskich – 45g orzeszków ziemnych – 45g migdałów(...)rodzynek – 25g suszonych moreli – 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego (zazwyczaj daję 2) – szczypta soli Płatki owsiane umieszczamy w sporej misce i zalewamy je mlekiem, odstawiamy na 5-10 minut, by lekko nasiąkły. W tym czasie rozdrabniamy w malakserze lub siekamy wszystkie orzechy na mniejsze i większe kawałeczki. Suszone morele kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Be Fit Be Strongporto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić(...)następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić(...)następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewno powstanie to endorfiny - pojawią się po spożyciu lodów ;-) Polecam! Składniki na około 1100 ml lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 125 g drobnych rodzynek 80 ml rumu 1 laska wanilii Rodzynki zalać alkoholem i zostawić do nasączenia na 2 - 3 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem(...)sztywno. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z niej ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Rodzynki odcedzić i lekko odcisnąć
maniapieczeniamasła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka skondensowanego ziarenka z 3/4 granatu dodatkowo: 1/2 czerwonej pomarańczy ziarenka z 1/4 granatu 1 łyżka granoli czekoladowej Masło rozpuścić, wymieszać z granolą. Wyłożyć na dno tortownicy, przyciskając. Wstawić do lodówki. Żelatynę(...)namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml soku zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać pozostały sok, wymieszać, ostudzić. Serek zmiksować z mlekiem, powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując. Kremówkę ubić, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać 3/4 ziarenek z granatu, połączyć. Masę wylać na spód, schłodzić w lodówce przez kilka godzin
Pożeraczka, czyli raz adobrzegalaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka(...)pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Malinową galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Na schłodzonej masie śmietanowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około 1100 ml lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz: 100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej(...)pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać kakao. Zmiksować na gładką masę. Następnie powolutku, małym strumieniem wlewać stopioną czekoladę, nie przestając miksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste
maniapieczeniaodliczać spełnionymi marzeniami:) PIEPRZ I LODY Z PAPAI /bez użycia maszynki do lodów, inspiracja do przepisu pochodzi z tej strony - klik / 150 ml szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka słodzonego skondensowanego puree z 1-2 owoców papai sok z cytryny - do smaku *pieprz z nasion papai Owoce papai obrać ze skórki i usunąć nasiona. Nasion(...)wyrzucać - posłużą do przygotowania "pieprzu". Miąższ zmiksować na puree i doprawić do smaku sokiem z cytryny. W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić. W oddzielnym naczyniu zmieszać mleko skondensowane z owocowym puree i połączyć z ubitą śmietaną. Mieszać tak długo, aż całość dokładnie się połączy. Przełożyć do zamykanego pojemnika i chłodzić w zamrażarce przez min. 6 godzin
KUCHARNIACudownie się ciągną, są delikatne i niezwykle pyszne. Dodatek soli morskiej genialnie podkreśla ich karmelową słodycz. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pokochacie je na pewno! :) Składniki: 600 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 300 g cukru 130 g masła kilka kropel ekstraktu z wanilii gruboziarnista sól morska Przygotowanie: Wszystkie podane składniki umieścić w garnku z nieprzywierającym dnem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień
Food Squarepapilotkami wkładamy do lodówki. Nagrzałam piekarnik do 150 stopni. MASA SEROWO - PISTACJOWA: 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych (zarówno solone i niesolone znajdziecie w sklepie SKWORCU ) 200 g mleka słodzonego skondensowanego 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 jajko 125 g serka mascarpone 125 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego Oczywiście składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli(...)użyć solonych, które wcześniej bardzo dokładnie wytarłam w ściereczkę, aby choć w części straciły posmak soli. Pistacje umieściłam w blenderze i zmiksowałam na konsystencję mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych
Blondynka Gotujepierniczków czekoladowych bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 90 g ciemnej czekolady (58%) 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 1 kostka białej czekolady laska cynamonu 2 gwiazdki(...)pierniczkami. Masą wyłożyć spód i boki formy do 1/3 wysokości. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut, przestudzić. Mascarpone, serek kremowy, ekstrakt, mleko i jajka dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą. Dodać zimne masło, posiekać(...)Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać kremówką posiekaną czekoladą, wymieszać do jej rozpuszczenia. W pozostałej kremówce rozpuścić herbatę. Serek zmiksować z mlekiem, dodać czekoladę i herbatę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wylać na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować herbatą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzecież prawdziwa pianka tylko w wersji XXL ;-) Deser przygotowuje się szybko i jedyny jego minus to fakt, że tak samo szybko znika... Polecam! Składniki: 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 150 g masła o temperaturze pokojowej 7 białek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Truskawki umyć, odszypułkować. Poukładać truskawki w tortownicy centrycznie - wokół obrzeża tortownicy zataczając coraz mniejsze kręgi. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić. Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła
maniapieczeniasmakują, ale czegoś im brak. A dzisiaj: olśnienie :) Ciasto będzie smakowało osobom, które przepadają za smakiem bergamotki (na przykład ja :)). Bitą śmietanę będę robić już tylko z mlekiem skondensowanym . Pycha! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady(...)najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze