kawałek takiego mazurka daje multum słodkości i rozkoszy dla podniebienia. Najlepsze jest jednak to, że możemy przygotować go nawet na kilka dni przed podaniem. Mazurek kajmakowy: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g gotowej masy marcepanowej (można pominąć) 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g) 3 łyżki cukru pudru 1 kostka(...)zimnego masła (200 g) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli orzechy, migdały, suszone/kandyzowane owoce – do ozdoby listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Zdejmujemy etykietę, wkładamy puszkę do garnka z wodą (puszka najlepiej jak jest cała lub prawie cała zanurzona). Gotujemy przez 2 i pół godziny (uzupełniając w razie potrzeby wodę
Poezja smakugorzkiej czekolady 60 g zimnego masła 50 g cukru szczypta soli Masa dyniowo serowa 350 g puree z upieczonej dyni, u mnie z dyni crown prince 390 g skondensowanego mleka, słodkie 500 g zmielonego twarogu 2 jajka 3 łyżki ziemniaczanej mąki szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Dekoracja czekoladowe ganache, tutaj przepis 3 łyżki konfitury z borówki Przygotuj spód(...)sernika. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wstaw spód i podpiecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160ºC. W dużej misce zmiksuj dyniowe puree, skondensowane mleko, twaróg i jajka. Na koniec dodaj ziemniaczaną mąkę i wanilię. Zmiksuj raz. Wylej masę dyniową serową na podpieczony spód i wstaw formę do większej formy wypelnionej wodą. Piecz sernik
codojedzeniałyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek masa 5 żółtek 1/2 szklanki słodkiego mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 1/2 kostki masła dodatki 1 puszka mleka skondensowanego czekolada na polewę Wykonanie: Ciasto I Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec przekroić na dwie części(...)dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto. Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, cięgle mieszając. Masło utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus). Przełożenie ciasta: Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą. Ja natomiast
Pychotkaaasię doczekać afrykańskich akcentów w jej kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser 400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć(...)bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy o średnicy 28 cm. Ser zmiksować bardzo dokładnie na krem (użyłam Termomix'a) Dodać mleko skondensowane i miksować mikserem przez chwilę. wycisnąć sok z 4 limonek + zetrzeć skórkę , przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno. Połączyć z masą
noteskulinarnyfigapomarańczę myjemy w letniej bieżącej wodzie. Następnie sparzcie owoce wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok- powinno być go niewiele ponad pół szklanki. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryny i pomarańczy razem ze skórką. Zmielcie w młynku lub moździerzu całą gwiazdkę anyżu, jak najdrobniej. Dodajcie do składników kremu. Całość zmiksujcie(...)160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych 3 czubate łyżki słodzonego kakao (użyłam Nesquik) 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, polecam Gostyńskie 1 duża cytryna- wyciśnięty sok i starta skórka 1 mała pomarańcza – wyciśnięty sok i skórka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 gwiazdka anyżu
Karo in the KitchenSkładniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów laskowych Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady Amanda to słodkie i bardzo delikatne pralinki. Na pewno zadowolą miłośników(...)małych, czekoladowych pyszności. Ilość składników w przepisie wystarcza na przygotowanie około 25 szt. pralinek. Zaczynamy od przygotowania jasnego kremu Gianduja. Mielone orzechy przełożyć do miski i dodać do nich mleko skondensowane, margarynę i czekoladę. Postawić miskę na garnku z lekko gotującą się woda i powoli wszystko roztopić, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem (fot.1) . Po tym czasie miskę
Świat Ciastapiasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia. Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować
Bon Appetit Małgorzatymiłośnikom czekolady i kajmaku :) Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 200 g czekolady mlecznej 250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce* 1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i 150g masła. Zagniatamy na jednolitą masę i wygniatamy dno formy do tarty(...)Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Na wystudzonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową. * Jeżeli używacie mleka skondensowanego, trzeba go gotować w puszce przez 2 godziny i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę masła, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy na tartę
My Culinary Artkupnym spodzie!) :) Wykonanie jest banalne - potrzebujemy jedynie rozgrzany piekarnik, ostry nóż i wymienione składniki :) No to zaczynamy! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 250 g masy kajmakowej lub mleka skondensowanego * Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy masę kajmakową, dokładnie rozprowadzamy po całym cieście. Zawijamy z powrotem rulon i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy(...)papierze do pieczenia (kawałek papieru jest w zestawie z ciastem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! * mleko skondensowane w puszce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryć całą puszkę. Gotujemy 2-3 godziny. Otwieramy dopiero po całkowitym wystudzeniu
My Culinary Artbyło 😃. Więc jeśli przychodziła nam ochota na coś słodkiego, wystarczyło zmiksować skondensowane mleko z tężejącymi galaretkami i pyszny deser był gotowy. Dziś moje ptasie mleczko nieco urozmaiciłam i dodałam do niego jagody. Wyszło pysznie ! Jagodowe ptasie mleczko Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki jagodowe 3 łyżki cukru pudru 300 g mrożonej(...)Odstawiamy do wystudzenia. Jagody wrzucamy do garnuszka, lekko podgrzewamy, dodajemy zwykły cukier. Gdy cukier się rozpuści, wyłączamy ogień. Jagody odstawiamy do wystudzenia, a następnie je blendujemy. W dużej misce mleko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem, aż powstanie pianka, wtedy - cały czas miksując - wlewamy tężejącą galaretkę. Masę przekładamy do pucharków, wypełniając je do 3/4 wysokości. Gdy masa zastygnie na wierzch
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę słodkie rzeczy. Wystarczy tylko przygotować trzy składniki i mamy pyszne ciasto. Ciasto francuskie z kremem Składniki: - 3 opakowania ciasta francuskiego - 1 kostka masła - 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego Gostyń Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni(...)przez ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi opakowaniami ciasta a na koniec pieczemy odkrojone paski. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy i bardzo wolno, po jednej łyżce dodajemy mleko skondensowane, całość jeszcze miksujemy ok. 10 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej konsystencji. Upieczony płat ciasta wkładamy do brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch smarujemy 1/3 kremu
Kulinarne życiełyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego* 50 ml mocnej zaparzonej kawy do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego Gotuję wodę(...)przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Ciastka miksujemy na piasek z dodatkiem masła i wykładamy na spód tortownicy. Spód umieszczam w lodówce. Podaną ilość syropu
Mango PapajaSkładniki na ciasto mąka pszenna, 175g masło, 125g cukier, 50g Składniki na wierzch masło, 50g cukier, 50g mleko skondensowane słodzone, 400ml czekolada mleczna, 150g Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy(...)ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Studzimy. Do teflonowego rondla wrzucamy masło, cukier i mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków
Gotowanie moimi oczamiprzygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników. Tak tylko 3 składniki i pyszne lody są już gotowe do zamrażania! Zapraszam! Składniki: 400 ml śmietanki kremówki (30-36%) 300 g słodkiego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) Duże, dojrzałe mango (moje ze skórką i pestką ważyło 600 g, a sam miąższ ważył 350 g) Łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) P.s. Zamiast mango(...)mażemy użyć dowolne dodatki wg. własnego uznania. Przygotowanie: Bardzo schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na pyszną pianę za pomocą miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy schłodzone mleko skondensowane i ponownie ubijamy mikserem przez ok. 2 min, aż powstanie nam kremowa masa. No i można liczyć, że podstawa do lodów jest gotowa, jeżeli chcemy możemy zamrozić masę
Kuchnia Łukasza