czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna porzeczka – do wyboru) - schłodzone mleko skondensowane niesłodzone (400ml) - ¾ szklanki wrzątku do rozpuszczenia trzech galaretek * Dodatkowo: - 250g czekolady (71%) - 2 łyżki oleju arachidowego - 500g borówek *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Przygotowanie ciasta rozpoczynamy(...)czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie sprawdzamy galaretkę, jeżeli skrzepła – delikatnie ją podgrzewamy (można w mikrofali). Schłodzone mleko skondensowane ubijamy przy użyciu robota do chwili, aż powiększy swoją objętość (prawie trzykrotnie). Do ubitego mleka wlewamy cienkim strumieniem zimną, ale jeszcze płynną galaretkę – cały czas ubijając. Do gotowej masy
mojewypiekiinietylkokokosowe kulki Bounty' Składniki (na ok.10-15 kulek): - 100g wiórków kokosowych - 4-5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego - 200g gorzkiej czekolady (lub innej jaką lubicie) Wiórki wsypać do miski, dodać mleko skondensowane (tyle aby masa się skleiła). Dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na ok 20 minut. Formować niewielki kulki i układać je na papierze. Wsadzić do zamrażalki
CookYourselfpiekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą. Masa:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki.Smacznego
Salonik smakówśmietany kremówki 4 małe opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki ugotowanego na karmel mleka skondensowanego Do posypania: wiórki kokosowe czekolada Najlepiej dzień wcześniej przygotować masę karmelową ze słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę należy umieścić w garnku, zalać ją wodą tak aby ją całkowicie zakrywała i gotować przez 3 godziny na niewielkim ogniu. W razie ubytku wody - należy ją regularnie
Świat Ciastacukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce(...)kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować. Do natłuszczonej formy do babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem). Upieczone
coolinarnastrefa.blogspot.comjesienno- zimowy hit pewnej sieciówki. W nico mniej słodkiej wersji postanowiłam przyrządzić ją w domu. Wyszła przepyszna. Składniki (na 2-3 porcje kawy): Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Ponadto: 300 ml świeżo zaparzonej(...)kawy 5-6 łyżek syropu korzenno- dyniowego 100 ml mleka bita śmietana szczypta cynamonu Syrop korzenno- dyniowy Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu
Mango PapajaLEKKI DESER-IDEALNY NA UPALNE DNI LUB NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI SKŁADNIKI: 4 GALARETKI W RÓŻNYCH KOLORACH(IM BARDZIEJ MOCNE KOLORY TYM CIEKAWSZE CIASTO) 400 ML MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO WODA PRZYGOTOWANIE: KAŻDĄ GALARETKĘ DZIELIMY NA PÓŁ(JA ODWAŻAŁAM SOBIE NA WADZE) PIERWSZE POŁÓWKI GALARETEK Z KAŻDEGO KOLORU JEDNĄ ROZRABIAMY Z 250ml WRZĄTKU I ZOSTAWIAMY ŻEBY ZACZĘŁA TĘŻEĆ(...)DRUGIE POŁÓWKI Z 150 ml WRZĄTKU(TE BĘDĄ MLECZNE BO DODAMY DO NICH MLEKO) DO FORMY NA BABKĘ,NAJPIERW WLEWAMY PRZESTUDZONY PIERWSZY KOLOR Z WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ WODY,JAK ZASTYGNIE TO BIERZEMY PIERWSZY KOLOR Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ WODY I MIKSUJEMY Z 100ML MLEKA SKONDENSOWANEGO WYLEWAMY NA GALARETKĘ,I TAK PO KOLEI Z KAŻDYM KOLOREM,NA PRZEMIAN,SAMĄ GALARETKĘ
Swojskie jedzonkodługo przechowywać w pojemniku także są idealne na "czarną godzinę". Dla kogo: dla fanów Nigelli dla lubiących zdrowe przekąski dla szukających alternatywy dla ciasteczek owsianych Składniki: puszka słodkiego mleka skondensowanego 250g płatków owsianych "Górskich" (nie błyskawicznych) 75g wiórków kokosowych 100g suszonej żurawiny 35g sezamu 35g pestek dyni 35g pestek słonecznika 125g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: Wyłóż papierem(...)pieczenia prostokątną blachę (o wymiarach mniej więcej 23x33). Jeśli masz inną to batoniki będą po prostu grubsze, ważne by nie był zbyt chude, bo będą się łamać. Mleko skondensowane podgrzej w rondelku mieszając by się nie przypaliło. W dużej misce wymieszaj sypkie składniki i zalej je ciepłym mlekiem Wymieszaj dokładnie (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). Masę rozprowadź
Mania Wypiekaniadrugiej połówki. Dla kogo: dla zakochanych dla fanów galaretek dla szukających pomysłu na prezent Składniki: 5 szt. galaretki malinowej lub innej czerwonej galaretki (np. poziomkowa, truskawkowa, wiśniowa) 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1800ml wody 100-120g czekolady gorzkiej lub mlecznej Wykonanie: Blachę prostokątną wyłożyć folią spożywczą. Trzeba to zrobić(...)porządnie, by przy wlewaniu galaretki folia nam się nie podniosła. Zagotować 800ml wody i rozpuścić w niej 2 i pół galaretki. Gdy wystygnie (ale nie stężeje) dolać 200ml niesłodzonego mleka skondensowanego, wymieszać. Wylać na blaszkę. Zostawić do całkowitego stężenia (można dać do lodówki, by przyspieszyć ten proces). Gdy warstwa z mlekiem całkowicie zastygnie przygotowujemy warstwę "czystą". Gotujemy 1000ml wody
Mania Wypiekaniawystarczą na 10 sztuk, będziemy zatem potrzebować 10 plastikowych kubeczków oraz tyle samo patyczków do lodów. Składniki: 100 gramów dowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz(...)jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego plus cukier drobny do wypieków (ilość dowolna, ja dodałam 4 łyżeczki) Wykonanie: Ciasteczka należy drobno pokruszyć (na piasek) i wymieszać z dwoma łyżkami stołowymi mleka skondensowanego. Dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno kubeczków, dociskając lekko palcami. Większe owoce należy pokroić. Do robota kuchennego przełożyć owoce, mleko oraz jogurt. Zmiksować. Radzę tą czynność podzielić
Garniec Magaliemleka skondensowanego niesłodzonego owoce do dekoracji Galaretki rozpuścić w trzech osobnych naczyniach.Zalać każdą z nich w szklance gorącej wody,a następnie odstawić do przestudzenia.Dobrze schłodzone mleko skondensowane przelać do dużego i głębokiego naczynia.Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijać je na piankę. Foremki w kształcie babek(ewentualnie do muffinek,zwykłe salaterki) wysmarować masłem.Odstawić do lodówki(...)masło zastygło na ściankach.Ubite mleko podzielić na 3 części.Do każdej części dodać 1 galaretkę,dokładnie połączyć.Wyjąć foremki,rozlać do nich jednego koloru piankę,u mnie niebieska,odstawić do stężenia.Po paru minutach na stężałą piankę wylać następną,innego koloru(u mnie żółta). Gdy pianka stężeje wylać ostatnią z nich- u mnie czerwona.Odstawić do zastygnięcia
Niespełnione zdolności kulinarnedeserek z galaretek i mleka skondensowanego. Można go przygotować w pucharkach lub tak jak ja w formie ciasta na zimno na biszkoptach. składniki: 300 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa biszkopty do wyłożenia formy pianki w czekoladzie ok 13-15 szt Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody i odstawić(...)wystudzenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i dno wyłożyc biszkoptami. Ja dno wyłożyłam jeszcze papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego mleka ubić na piankę. Następnie porcjami dodawać tężejącą galaretkę pomarańczową. Masę wyłożyć na biszkopty. Następnie w masę powciskać pianki w czekoladzie. Przygotować drugą warstwę pianki. Ubić drugą część mleka z galaretką cytrynową. Masę przelać do formy. Na wierzchu posypać startą
Monia miesza i gotujePianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany(...)galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. P.S Do ciasta możemy dorzucić dowolne owoce i zamienić smaki galaretki
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 litra mleka skondensowanego niesłodzonego 5 dużych łyżek syropu różanego z płatkami (można użyć syropu z płatków róż ) Wykonanie: Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka min, aż utworzy nam się pianka. Wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy i miksujemy znów 2-3 min. Znów wkładamy(...)pudełka po np po lodach lub mogą zostać w tej samej misce najlepiej na cała noc. Lody równie dobrze można zrobić w maszynie do lodów. Najpierw dobrze ubijamy mleko, a później postępujemy zgodnie ze wskazówkami z maszyny do lodów dodając pod koniec syrop. Z 0,5 l mleka wyszło mi litr lodów. Lody po wyjęciu nie są twarde jak skała
Malinowe Pocałunkiśmietany 30% 2 dojrzałe banany 3/4 tubki mleka skondensowanego słodzonego 2 - 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE : Banany obieramy i blendujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając mleko skondensowane słodzone, następnie dodajemy kakao oraz banany stale miksując do uzyskania gęstej lodowej masy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika, który umieszczamy w zamrażalniku na około 4 godziny (czas
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNormal 0 21 Mleko skondensowane słodzone – 500 g Śmietanka słodka 36% - 500 g Truskawki Listki mięty Do wysokiego naczynia wlewany mleko skondensowane i śmietankę i ubijamy ok. 6-7 minut. Spienioną masę przelać do pojemnika i wstawić na noc, Na drugi dzień lody nałożyć do pojemniczków i udekorować truskawkami i miętą
Camilla w kuchnismakiem truskawek... Polecam! Składniki: 150 g śmietany kremówki 200 g słodzonego mleka skondensowanego 300 g truskawek Truskawki zmiksować na mus. Odstawić. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksować. Na koniec dodać mus truskawkowy, połączyć. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Miksować je około 3-4 razy w godzinnych odstępach
Domowa cukiernia Ewydziatwa. Składniki: 1 kg truskawek 1/2 litra śmietany 30% 1/2 litra mleka skondensowanego Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Miksuję na mus. Dodaję kremówkę i mleko skondensowane. Wszystko miksuję przez chwilę na gładką masę. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na 6-8 godz. Od czasu do czasu mieszam masę łyżką. Gotowe nakładam
Ciasteczkowy Potwórpapryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć z resztą. Zupę doprawić solą. Przygotować mleczną piankę. Mleczna pianka: 150 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego) 2 łyżki listków świeżej mięty Miętę drobno posiekać, a następnie zmiksować na piankę ze skondensowanym mlekiem. Przed podaniem na każdym talerzu z chłodnikiem położyć łyżkę/dwie mlecznej
Food Squarelikiery to musi koniecznie ten likier spróbować! Składniki: 1 mleko skondensowane niesłodzone, 1 szklanka cukru, 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 100 ml spirytusu. Przygotowanie: W rondelku gotujemy mleko skondensowane niesłodzone z cukrem i kawą rozpuszczalną. Najpierw dodajemy po trochu cukru i mieszamy by się rozpuścił. Gdy cały cukier się rozpuści dodajemy kawę. Gotujemy, aż powstanie kawowa pianka
Aga w kuchni