lody mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. A takie kawowe to jeszcze na podwieczorek :D Są mocno kawowe, nie za słodkie, kremowe i pyszne :) SKŁADNIKI 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml śmietanki(...)kremówki 50 ml likieru kawowego (lub 1 łyżka kawy rozpuszczona w minimalnej ilości wody i 50 ml wódki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Schłodzoną kremówkę lekko ubijamy (nie na sztywno). Powoli wlewamy mleko skondensowane i likier kawowy i jeszcze chwilę miksujemy. Masa powinna być lekka i puszysta. Masę wstawiamy do lodówki na 12h. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji
DefinicjaSmakuDlaczego by nie dodać kawy...? Na ten pomysł wpadłam dość późno, za pieczenie zabrałam się więc o drugiej w nocy. Na szczęście nie trwało długo. Sernik posłodziłam mlekiem skondensowanym, stąd jego nazwa. Warstwy delikatnie ze sobą wymieszałam, przeplatały się więc nuty kawy i wanilii. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam - delikatny, kremowy, rozpuszczał się na języku. Gdybym serwowała(...)Sernik cafe latte Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: czekoladowe ziarenka kawy Ciastka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na masę: - 175 g śmietany 30% - 175 g serka homogenizowanego waniliowego - 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego - 1 fix śmietan Składniki na polewę: - 100 g masła - 300 g mleka skondensowanego słodkiego - 50 g kokosu Nasze przygotowania zaczynamy od biszkoptu. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy białka do miksera, które ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Potem dodajemy(...)części i przekładamy masą. Jak już mamy biszkopt przełożony masą robimy polewę. Do garnka wrzucamy masło i topimy na małym ogniu żeby masło nam się nie przypaliło. Następnie dodajemy mleko skondensowane i gotujemy ok. 10 minut aby masa nam zgęstniała. Na końcu dodajemy troszkę kokosu a resztę zostawiamy do dekoracji. Polewę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy polewę mamy gotową
Kuchenne WariacjeSkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki(...)malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki z połowy zalecanej ilości wody. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Mocno schłodzone mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tortownicę wkładamy
Qchnia po prostuschłodzenie, robi się bardzo prosto i szybko. Aż trudno uwierzyć w taki efekt, przy tak niewielkim nakładzie pracy. Składniki: - 400g świeżych truskawek - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g) - 400 ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%) - szczypta soli waniliowej - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej (wieczorem) wstawiamy do zamrażarki misę miksera wraz(...)drugi dzień szykujemy truskawki. Płuczemy, pozbawiamy szypułek. Kilka sztuk kroimy w drobną kostkę i odkładamy. Pozostałe przekładamy do pojemnika i miksujemy blenderem (żyrafą) na gładki mus. Dodajemy słodzone mleko skondensowane, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy odłożone pokrojone truskawki – mieszamy łyżką. Masę przelewamy do dużej miski. Z zamrażarki wyjmujemy misę miksera i trzepaczki
mojewypiekiinietylkopocieszenie będzie ciasto. Szukałam czegoś błyskawicznego - nie miałam zbyt wiele czasu, nie chciało mi się iść do sklepu, za to z lodówki wołała otwarta puszka z mlekiem skondensowanym. W książeczce Czekolada z serii Z kuchennej półeczki (którą swoją drogą naprawdę bardzo lubię) znalazłam przepis idealny. Krychy, herbatnikowy spód i kokosowa masa na wierzchu. Wszystko miałam w domu, więc czym(...)wiosna zdąży się na dobre zadomowić. Kokosowe pyszotki Składniki: (na formę 20x20 cm) spód: 215 g ciastek digestive 30 g kakao 90 g masła masa kokosowa: 175 g słodzonego mleka skondensowanego 1 jajko 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g cukru 45 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g wiórków kokosowych Ciastka drobno pokruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki (płaskie) cukru - 90g białej czekolady - 50g masła - 2,5 łyżki mąki pszennej * masa serowa: - 1kg sera twarogowa wielokrotnie zmielona - 250g sera mascarpone - 200g gęstej śmietany 22% - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 4 jajka - 75 ml śmietany kremówki 30% - 200g białej czekolady - 3 łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód(...)Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut - do tzw."suchego patyczka". Odstawić do wystudzenia. Przygotowanie masy serowej: Ser twarogowy, mascarpone i śmietanę 22% zmiksować. Dodać mleko skondensowane i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół. Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Dokładnie zmiksować
CookYourselfsłodyczą białej czekolady i chrupiącymi listkami gorzkiej czekolady. Przepyszny deser, który chłodzi w letnie, upalne dni i wspaniale smakuje. 300 g malin 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodkiego 400 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 50 g czekolady gorzkiej Czekoladę gorzką posiekać nożem, przełożyć do miseczki i ustawić nad gotującą się wodą. Tak rozpuszczoną czekoladę(...)cienkim nożem na grube plastry. Jeżeli zostanie nam czekolada, możemy nią dodatkowo ozdobić deser. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , maliny , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniamudawać, że nie jest tak źle… Tarta limonkowa (key lime pie) – składniki: -100 g masła niesolonego -225 g herbatników digestive -5 limonek -3 żółtka -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 1. Herbatniki rozdrobnić ( zobacz np. tutaj ) dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę łyżką. Wstawić(...)minut. 2. Zetrzeć skórkę z 3 limonek. Z pozostałych dwóch można użyć skórki do dekoracji. Z wszystkich pięciu limonek wycisnąć sok. 3. Żółtka ze startymi skórkami zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować około 5 minut. Dodać sok z limonek z miksować do połączenia składników. Przelać masę na upieczony spód i piec około 15-20 minut aż zrobi się masa
UgotujmyTo.plpiec niczego więcej, postanowiłam jednak przygotować sernik. Dlaczego? Po pierwsze - uwielbiam! Po drugie - robi się je szybko, prosto, no i zawsze wychodzą. Zrobiłam więc małe czyszczenie lodówki: reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu (bardzo świątecznie); reszta kremówki, ostatnie trzy jajka. Z zamrażarki wyciągnęłam żurawinę, a na spód i do kruszonki dałam pierniczków. Masę serową(...)tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 130 g pierniczków czekoladowych 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 85 g mleka skondensowanego słodzonego 125 ml śmietany kremówki (38%) 3 jajka 100 g miodu 1 ziarno tonki kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g pierniczków czekoladowych 15 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody 30 g masła 40 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki soli pudding: 315 ml mleka 75 g budyniu waniliowego (proszek) 75 g serka kremowego 140 ml słodzonego mleka skondensowanego 70 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 1 banan Karmel: Cukier z wodą umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać na niewielkim ogniu (nie mieszać), aż nabierze głębokiej, złoto-brązowej(...)mieszając (może pryskać). Na końcu dodać sól, wymieszać. Przełożyć sos do szklanego naczynia, ostudzić. Do chwili podania przechowywać w lodówce. Mleko wymieszać z budyniem, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Serek dokładnie wymieszać z mlekiem skondensowanym, żeby nie było grudek. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do serka, połączyć. Partiami dodawać masę do ostudzonego budyniu, dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielbicieli. Składniki na spód: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej 2000 80 g masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu szczypta soli Składniki na nałożenie: 340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki malinowe 6 łyżek ksylitolu 800 g truskawek Wykonanie: składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spozywczą i umieścić na 30 minut(...)przestudzenia truskawki umyć, wysypać na papierowy ręcznik, by przeschły. Z truskawek usunąć szypułki. Część truskawek pokroić na mnieszje kawałeczki, resztę przeciąć na pół ubić schłodzone przez noc w lodówce mleko skondensowane, następnie do ubitej pianki wlewać wąską strużką schłodzoną galaretkę i ubijać do połączenia na dnie tortownicy z upieczonym spodem dookoła rantu ustawić połówki truskawek, zwrócone przecietą stroną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej własnej roboty) Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki masy serowej: 1 kg sera mielonego w kubełku puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka Mus na wierzch: 10 śliwek 2 łyżki cukru brązowego Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Wykonanie: Połamaną czekoladę i masło roztapiamy w rondelku(...)sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Gdy spód się piecze na patelni dusimy śliwki z cukrem i odrobiną wody aż zmiękną a sos zgęstnieje. Ser miksujemy z mlekiem skondensowanym dodając po jednym jajku. Gdy spód (brownie) się upiecze wylewamy powoli masę serową. Na ser wykładamy delikatnie łyżką duszone śliwki. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym
Pyza i Surówkamój mężczyzna ma na prawdę dobry smak i gust Ja również zajadałam się tym sernikiem bez opamiętania, a dzieci ciągle prosiły o jeszcze kawałek. Miałam w lodówce puszkę mleka skondensowanego, które wykorzystałam w tym serniku, połączenie idealne Spód brownie jest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo(...)temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową. Masa serowa: - 750 g twarogu; - 3 jajka; - puszka mleka skondensowanego słodzonego; - opakowanie cukru wanilinowego; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 80 g mlecznej czekolady; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować tylko
dom-agi.plmasła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Cukier skarmelizować(...)puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze