ładnie jak na blogach, na których widziałam te słodkie deserki, np. na Słodkiej Stronie ale generalnie chyba nie poszło źle:) Walentynkowy deser z skondensowanego mleka i galaretek Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 szklanka mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 lub 2 galaretki czerwone do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka Pierwszą(...)naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając. Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut a następnie dodać do mleka skondensowanego i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlewamy do kieliszków - możemy chwilkę poczekać, aż jej konsystencja będzie bardziej stała, wówczas
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarodzinnym gronie :) SKŁADNIKI: Na około 1 litr gotowego likieru. 400 g mleka kokosowego 500 g mleka skondensowanego SŁODZONEGO 100 ml spirytusu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mleko kokosowe i mleko skondensowane przelewamy do rondelka, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy ostygnie, dodajemy do mleka spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki, szczelnie zakręcamy. Gotowy likier kokosowy odstawiamy
W kuchni KatieNarodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 1 przyprawa do piernika • 1 gorzka czekolada • 0.5 l wódki Wykonanie: • Do mleka skondensowanego włożyć czekoladę połamaną na kawałki i przyprawę(...)podgrzać w miseczce stawiając na garnku z gotującą wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści na parze. Nie stawiać bezpośrednio na ogniu, bo mleko może się przypalić. • Rozpuszczone składniki wymieszać z wódką. Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną
To co kochamsiódmym niebie :D Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 łyżki kakao 1/3 szklanki rumu 1/3 szklanki mleka 2 duże jajka 250 g mąki pszennej szczypta soli 75 g cukru pudru 125 ml słodzonego mleka skondensowanego Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać(...)dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyśmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1 opakowanie śmietan fix oraz • 1 opakowanie krakersów • 1 opakowanie herbatników typu petit • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny. • Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę. Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas(...)wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w 170 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żołtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka
To co kochamtemu, gdy było bardzo gorąco ale jakoś nie było czasu na dodanie ich na bloga. Do przygotowania tych lodów wystarczy mieć w lodówce 2 składniki: kremówkę i mleko skondensowane słodzone. Nie potrzebna jest maszynka do lodów gdyż wychodzą naprawdę doskonale kremowe. Gdy jest bardzo gorąco nie potrzeba nawet wyciągać ich wcześniej przed podaniem bo mają kremową konsystencję(...)upale rozpływać ;) Lody najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Dodatek słodkich sosów dodatkowo by je zasłodził gdyż już same w sobie są wystarczająco słodkie :) 500 ml śmietanki 30% 300 ml mleka skondensowanego słodzonego Schłodzoną śmietankę ubić, dodać mleko skondensowane, zmiksować. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Na bazie tych lodów można
Smakołyki Asiłyżki stopionego masła Masa serowa: - 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę) - 250g serka mascarpone - 250g serka Philadelphia lub Twój Smak - 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej) - 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego) - 5 jajek - 1/3 szklanki śmietany kremówki + 1/2 szklanki ksylitolu (lub 300g białej czekolady) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane (ja podgrzałam wcześniej moje mleko skondensowane niesłodzone z ksylitolem- tak by się rozpuścił i schłodziłam) cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka, miksując
Smaczne ZdroweSkładniki : Na spód : 240 g herbatników lub innych kruchych ciastek rozgniecionych na drobny proszek 60 g masła rozpuszczonego Masa serowa : 1 kg sera twarogowego 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego 5 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który jest bardziej suchy niż wiaderkowy ) Polewa chałwowa : Pozostała(...)puszki mleka skondensowanego 100 g chałwy ( u mnie waniliowa ) 3 łyżki mleka Wykonanie : Ciastka połączyć z masłem . Dno formy ( u mnie tortownica 26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać ciastka i ugnieść spód . schłodzić ok pół godziny w lodówce. Wszystkie składniki na masę wyłożyć do miski i utrzeć mikserem na jednolitą masę . Tylko do połączenia składników
Malinowa Kawiarenkamasy kajmakowej/ugotowanego w puszcze mleka skondensowanego słodzonego Warstwa II (krem budyniowy): 2 szklanki mleka 160 g cukru 1 duże jajko 2 żółtka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 20 g cukru waniliowego Wierzch: 50-100 g masy kajmakowej/ ugotowanego w puszcze mleka skondensowanego słodzonego ok. 70 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód(...)piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone placki studzimy. Warstwa II (krem budyniowy): Jedną szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W drugiej szklance mleka bardzo dokładnie rozrabiamy mąkę, jajko i 2 żółtka. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i dolewamy mleko z dodatkami cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu, aż krem zacznie
MyCookBook.plpuder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki(...)przełożenie górnego pietra potrzebujemy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki skondensowanego mleka słodzonego posiekane w grube kawałki truskawki Odrobinę barwnika różowego Śmietanę kremówkę razem z mascarpone ubić dolewając mleko skondensowane - jeśli lubicie mniej słodkie użyjcie mniej mleka Do obłożenia tortu potrzebujemy 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDelikatny, mało słodki deser z mleka skondensowanego. Użyłam mleka bez cukru gdyż chciałam zrobić deser z ksylitolem. Zamiast zwykłej żelatyny mam żelatynę w listkach - jest znacznie wygodniejsza w użyciu niż ta w proszku. O ile macie możliwość kupić - bardzo polecam. składniki 3- 4 porcje 300 ml mleka skondensowanego bez cukru 200 ml soku z pomarańczy(...)zaleceń z opakowania) 1 pomarańcza łyżeczką wody pomarańczowej - opcjonalnie przygotowanie Pomarańczę obrać, podzielić na małe cząstki. Listki żelatyny namoczyć. Podgrzać sok pomarańczowy, rozpuścić w nim cukier i żelatynę. Mleko wymieszać w blenderze, dolać sok, ewentualnie wodę pomarańczową, dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać
Stare Garyprawda samo przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu, ale smak wynagrodzi Wam wszystko :) Łatwy w przygotowaniu klasyczny deser. Wystarczy tylko galaretka i puszka słodzonego mleka, całość tworzy uroczo wyglądający, słodki deserek. Składniki: * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 1 galaretka truskawkowa(...)galaretka szafirowa * 2 szklanki wrzącej wody * 1 szklanka mleka * 2 płaskie łyżki żelatyny Wykonanie: Galaretki, każdą z osobna rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Mleko wlać do małego rondelka, wsypać żelatynę. Podgrzać mleko, by żelatyna się rozpuściła (nie doprowadzać do zagotowania). Zdjąć z płyty grzewczej. Dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać. Na dno szklanki (użyłam szklanki, która
Zrób to smacznielitra mleka 3 łyżki cukru 1 kostka margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie od masy. WYKONANIE: Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy(...)krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną. Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem. Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego. Wierzch snikersa , to ciasto z orzechami. Gotowe
W kuchennym oknie Ewyprostu odpocząć. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i trzymajcie kciuki za udział w konkursie. :) Przepis: Składniki: na lody: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki Kawy inka o smaku karmelowym dodatkowo: na jedną porcję kawy: 200 ml wody 5 łyżeczek Kawy inka o smaku czekoladowym(...)łyżeczki sosu wiśniowego do deseru Wykonanie: 1. Zaczynamy od lodów. Najlepiej wykonać je rano, żeby wieczorem móc już się rozkoszować pysznymi lodami z kawą. Śmietanę ubijamy na sztywno, mleko skondensowane również lekko ubijmy, żeby było lekko spienione. Powoli dodajemy mleko skondensowane do ubitej śmietany i dosypujemy 2 łyżki kawy inka o smaku karmelowym. Całość delikatnie mieszamy
Mój pomysł natakim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki
Blondynka Gotuje