mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:2/76)

Owocowe ptasie mleczko 197

Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kokosowy: 4 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa jagodowa: 300 g jagód(...)całych owoców na wierzch 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Żelatyna: 4 łyżki żelatyny w proszku 350 ml gorącej wody Przygotowanie biszkoptu: Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli dodając po łyżce cukru. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania

Trzeci talerz
Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) 1005

szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby używania piekarnika. Ptasim Mleczkiem zachwycone będą w szczególności dzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego w wersji light, wtedy kremówkę należy dosłodzić cukrem pudrem według własnych upodobań)  4 galaretki(...)smakach i kolorach (u mnie brzoskwiniowa, malinowa, agrestowa i o smaku owoców leśnych)   330 ml śmietanki 30-36% małe opakowanie biszkoptów  niewielka ilość mleka Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Sposób przygotowania: Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Galaretki studzimy do momentu aż będą całkowicie ostudzone, ale nadal płynne

Słodka Strona
Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym 212

ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli  160 ml mleka(...)skondensowanego Polewa: 80 g czekolady karmelowej (ewentualnie mlecznej) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu lub wódki (opcjonalnie)  ok. 80 g orzechów włoskich Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę.  Ciągle miksując

Słodka Strona
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 115

soli 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka mleka skondensowanego 4 żółtka 1/4 szklanki oleju rzepakowego BUDYŃ PORZECZKOWY: 250 g porzeczek czarnych 2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleka skondensowanego 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła Przygotować kruszonkę, rozcierając miękkie masło z cukrem i mąką(...)pszenną. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Mleko wymieszać z mlekiem skondensowanym i podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie może być gorące. Odrobiną tego mleka zalać drożdże, rozprowadzić i odstawić na około 10 min. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i wlać do przesianej mąki, dodając sól, olej i spieniony zaczyn. Ciasto zagniatać około 10 min, aż będzie elastyczne i zacznie

https:KKuchniaMniam
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 315

ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek 150 g jagód ok. 100 g biszkoptów ok. 100 ml kremówki dodatkowe poziomki i jagody na dekoracje (opcjonalnie(...)Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia (w razie problemów można znów postawić na niewielkim ogniu i mieszać do rozpuszczenia - nie gotować).  Studzimy. Kremówkę ubijamy, a następnie powoli, delikatnie mieszając wlewamy mleko skondensowane, a następnie mleko z rozpuszczoną żelatyną. Masę dzielimy na dwie części

Słodka Strona
Słonecznikowiec 203

pieczenia szczypta soli masa budyniowa 1 budyń waniliowy (47 g) 2 szklanki zimnego mleka (500 ml) 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) prażony słonecznik 1 opakowanie ziaren słonecznika (200 g) 4 płaskie łyżki zwykłego cukru 1/4 kostki masła (50 g) 200 g mleka skondensowanego słodzonego o smaku krówkowym lub masa krówkowa Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać(...)koniec wlać 150 g mleka skondensowanego*. Wierzch ciasta polać pozostałym mlekiem i od razu rozsmarować warstwą słonecznikową. Należy robić to szybko, bo masa błyskawicznie zastyga. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Podawać po mocnym schłodzeniu.  *Uwaga: mleko skondensowane możecie zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika

Ugotować
Ciasto 3-bit bez pieczenia 2987

kajmak zrobimy sami – gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego lub kupując już ugotowane mleko (np. produkuje takie Gostyń). Niestety dużo gotowych mas kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian(...)puszkę we wrzątku na 2-3 minuty – aby masa się lepiej rozprowadzała. Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budynie – mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma (lub trzema – wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste

Poezja smaku
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 310

mleka skondensowanego z wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej. Przepis na tę tartę znalazłam na stronie ŚWIAT WYPIEKÓW . Już prawie miałam zrezygnować z pieczenia, bo nigdzie nie mogłam kupić mleka skondensowanego.. Udało mi się dopiero w 5 z kolei sklepie. Czy mleko skondensowane stało się jakimś wyjątkowo ekskluzywnym produktem? Tak czy siak, w końcu dostałam wszystkie potrzebne(...)Spód: 240g mąki pszennej 120g drobnego cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 100g zimnego masła 1 zimne jajko Masa: 200g białej czekolady 10g żelatyny odrobina zimnej wody 250ml słodzonego mleka skondensowanego 125ml śmietany kremówki kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady 1. Na początek przygotujemy spód. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę masło

My Culinary Art
Śmietankowiec z sezamem 233

się robić lekko gęsta. Owoce myjemy i osuszamy. Warstwy śmietankowe przygotowujemy osobno. 1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudzamy. 500 ml śmietany miksujemy z 200 ml mleka skondensowanego. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Kiedy masa będzie dobrze wymieszana przerywamy miksowanie. Jeśli całość jest jeszcze rzadka, miskę wstawiamy do lodówki na 5 minut (nie dłużej(...)minutach. Drugą warstwę śmietankową przygotowujemy tak samo, jak pierwszą i wykładamy ją na galaretkę. Wierzch ciastka dekorujemy podprażonym sezamem, a kiedy masa będzie już ścięta nabieramy na łyżeczkę pozostałe mleko skondensowane i wylewamy je cienkim strumieniem w esy-floresy na wierzchu ciasta. Najlepiej żeby ciasto spędziło w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej

Trzeci talerz
Słodzone mleko skondensowane 97

mleka pełnego w proszku    Cukier, masło i wodę gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy rondelek z ognia i partiami, po 50g, dodajemy mleko w proszku – cały czas mieszając. Studzimy, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z powyższych proporcji otrzymamy trochę więcej, jak 500 ml słodzonego mleka skondensowanego.Przepis na słodzone mleko skondensowane(...)rodzaju napojów i potraw, szczególnie do kawy, ciast lodów, różnego typu deserów. Ostatecznie zawsze można wziąć łyżkę i… jak w dzieciństwie, po prostu zajadać. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Słodzone mleko skondensowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasto z gruszkami i mlecznym kremem 132

kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g zimnego masła 2 żółtka jaj krem 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony) 100 ml mleka dodatkowo 6 gruszek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki(...)stopni i pieczemy spód ciasta przez 8-10 min. W tym czasie podgrzewamy mleko skondensowane (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło!). Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka. Kiedy mleko skondensowane zacznie się gotować, wlewamy budyń i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim połówki gruszek i zalewamy

DefinicjaSmaku
Domowe lody kakaowe i brzoskwiniowe 121

słodzonego 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżki kakao 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego, lub takiego jaki akurat mamy w domu Wykonanie: Zanim zaczniemy robić lody, śmietanę i mleko skondensowane schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, (uwaga aby nie przebić śmietany bo wyjdzie nam z niej masło)  mleko skondensowane lekko miksujemy.  2. Do śmietany wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.  3. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.  Do 1 części dodajemy kakao i miksujemy. Do 2 części dodajemy dżem brzoskwiniowy, delikatnie mieszamy łyżką.  Lody przekładamy do dwóch plastikowych pojemników, przekrywamy i wkładamy do zamrażalki

Mój pomysł na
Lody mleczne (bez maszyny) 294

truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :) Lody mleczne - przepis: Składniki: Puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g) (Przepis na domowe TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% Jak zrobić lody mleczne bez maszyny? Śmietankę kremówkę, oraz mleko skondensowane wstawiamy do lodówki(...)całą noc, aby były dobrze schłodzone. Schłodzoną śmietankę wlewamy do misy i ubijamy mikserem prawie na sztywno.  Po tym dodajemy schłodzone mleko skondensowane i ubijamy kolejnych kilka minut, aż masa będzie sztywna i dobrze trzymała swoją formę. Nie ubijajcie masy zbyt długo, bo może się zważyć, jak tylko zacznie dobrze trzymać formę, odrazu przestajemy miksować. Tak przygotowaną masę

Kuchnia Łukasza
Lodowy tort z porzeczkami i polewą 133

szklanki skondensowanego mleka. Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie w dwóch etapach wmieszać w mus porzeczkowy. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać na spód krem porzeczkowy. Wstawić do zamrażarki na co najmniej parę godzin. Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową(...)polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane , porzeczki

https:KKuchniaMniam
Sernik Lion ( bez pieczenia ) 150

masła orzechowego 300 ml mleka skondensowanego słodzonego ( puszka o masie netto 530 g, resztę mleka wykorzystamy do polewy ) 3/4 szklanki mleka 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka kakao 2 g żelatyny ( pół łyżeczki ) Wykonanie: Spód : Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na miał. Dodać roztopione(...)masy cały czas miksując. Masę przelać na warstwę z ryżu preparowanego, wstawić do lodówki co całkowitego stężenia. Polewa czekoladowa : Mleko podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać mleko skondensowane oraz kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do ciepłej polewy czekoladowej

Opowieści z piekarnika