Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi długo w lodówce. Jest bardzo pyszne, a przy tym proste(...)przygotowaniu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 l mleka 3,2 % 180 g cukru Przygotowanie: Mleko wlewamy na patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40-50 min, do odparowania masy do 400 g. Po tym słodkie mleko skondensowane przecedzamy. Mleko skondensowane możemy przechowywać w lodówce przez
Kuchnia Łukasza. Mimo początkowych obaw (masa była bardzo rzadka) okazało się , że był to szczał w dziesiątkę. Obecnie jest to mój ulubiony sernik. Polecam!! Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym Składniki: Spód: · 200 g zimnego masła · 2 żółtka(...)twarogu zmielonego do serników · 4 żółtka · 3 białka · 400 ml mleka skondensowanego (użyłam light) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · 2 łyżki fixu do sernika
Mania Gotowaniazmielonego do serników · 250 g serka mascarpone · 3 jajka · 1 kartonik mleka skondensowanego light (ok. 450 g) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · ½ opakowania fixu do sernika lub 2 łyżki mąki(...)gładka masę. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Ubijać mleko przez około minuty, aż się spieni. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników). Na upieczony spód przelać masę serową. Piec w temperaturze 160ºC przez
Mania GotowaniaBardzo smaczny, orzeźwiający i puszysty sernik. Do przygotowania w kilka minut. Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to gorąco polecam. Sernik limonkowy na mleku skondensowanym Składniki: 500 g twarogu mielonego 5 jajek (osobno białka i żółtka) 350 ml mleka skondenso wanego 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania skórki pomarańczowej 3 łyżki
Mania GotowaniaSzukałam , szukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)czekolady 50 g masła 50 g mąki jajko 100 g cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem
Słodkości i nie tylkopołączenie mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika
Bernika - moj kulinarny pamietnikKochani chyba każdy kocha od czasu do czasu "dossać" się do puszeczki słodziuchnego mleczka...I każdy wie że nie jest to tania przyjemność, ale oczywiście wszystko
NaKońcuJęzykaostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś całkiem minimalistycznego :) i tak powstał pomysł na likier mleczny 2-składnikowy :) Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Składniki: 250ml wódki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) woda (ewentualnie jeśli wolicie słabsze likiery) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego(...)garnuszka, zalać wodą (Puszka powinna być cała zakryta wodą. Jeśli w trakcie gotowania część wody wyparuje, to należy ją dolewać). Gotować mleko przez ok. 2-2,5h. Ostudzić puszkę (inaczej może wybuchnąć i cała kuchnia będzie w mleku skondensowanym ;) ). Do blendera wlać 250ml wódki, dodać ugotowane i ostudzone mleko skondensowane, zblendować. Przelać do butelki, schłodzić w lodówce :) Można
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 250 g kremu lemon curd + ok. 50 g dodatkowo Przygotowanie: Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę(...)pozostałego kremu lemon curd . Całość lekko mieszamy łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut. Smacznego! składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej ok. 50 g posiekanych migdałów smażonych solonych Mleko
bistro mamatym bardziej ulegną ich urokowi. Walentynkowe Żelki - Serduszka (Galaretki z Mlekiem Skondensowanym) - Składniki: 200 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny czerwona galaretka Walentynkowe Żelki - Serduszka (Galaretki z Mlekiem Skondensowanym) - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Gdy ostygnie wylewamy na płaską, gładką powierzchnie (np. tackę) o wielkości ok. 20x20(...)pomocą foremek lub wyciąć kształty za pomocą niewielkiego noża). Powstałe serduszka układamy na tacce w ok. 1 cm odległości od siebie. Mleko łączymy z żelatyną, odstawiamy na ok. 7 minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!). Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy. Gdy mleko przestygnie ostrożne wylewamy na tackę na której ułożyliśmy serduszka. Znów umieszczamy w lodówce do stężenia
Słodka Stronaopakowanie śmietan-fix (ja pominęłam) kilka kostek czekolady (dowolna). Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 85g cukru, 1 żółtko, 30g mąki ziemniaczanej, 30g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 120g miękkiego masła. Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane gotować trzy godziny na małym ogniu, pilnując by cała puszka była przykryta wodą. Można również skorzystać z drugiej opcji, jeżeli chcemy zaoszczędzić(...)drugiej opcji. Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej. 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Masło
W kuchni u MonikiEfektownie wyglądające serniczki z mlekiem skondensowanym, galaretką i musem. Przepyszne w smaku i pięknie prezentujące się desery być może zasilą menu niejednego przyjęcia lub kinderbalu. Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: galaretka wiśniowa 300 ml mleka skondensowanego 250 g sera dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietanki kremówki(...)Skondensowanym - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, rozlewamy do pucharków i chłodzimy. Ser z mlekiem skondensowanym miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do sera z mlekiem skondensowanym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Wykładamy na zastygniętą galaretkę. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wlewamy syrop
Słodka StronaPrzepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki(...)mleka skondensowanego 300 g sera dwukrotnie zmielonego 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki" biszkopt lub okrągłe biszkopty galaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Mleko skondensowane z serem miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy
Słodka Stronaulubione owoce. Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki 150 ml śmietany kremówki dowolne owoce* (użyłam owoców leśnych) Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy(...)pucharków wlewamy część galaretki, umieszczamy ją w lodówce, a resztę pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby jej reszta stężała dużo później. Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!). Następnie dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy - studzimy. Bo zastygnięciu galaretki, do pucharków wlewamy połowę przygotowanego mleka, a po jego stężeniu wlewamy pozostałą część galaretki
Słodka Stronadzieci się nim zachwycą - szczególnie dziewczynki. Deser z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki bita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie) Deser z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę(...)nożem). Powstałe serduszka "przyklejamy" do brzegów kieliszków i dokładnie dociskamy w przeciwnym razie po wlaniu następnej warstwy serduszka mogą się odlepić). Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!). Następnie dodajemy mleko skondensowane, dokładnie mieszamy i po ostudzeniu ostrożnie nalewamy do pucharków - dalej chłodzimy. W międzyczasie przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu
Słodka Strona