pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji Formę do tarty (u mnie taka mniejsza- jakieś 21-22 cm) natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Jeżyny przepłukujemy(...)gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone
les mirabellesguar, dodatkowego mleka w proszku… On ich nie ma. I naprawdę jest to „Mój Ulubiony” ser – śmietankowy, średnio tłusty, smarowny, lekko kwaśny – dokładnie taki jak powinien być dobry ser na sernik. Serek przekładamy do miski i miksujemy go na puszysto razem z ekstraktem waniliowym i ze skórką startą z cytryny. Miksując, dolewamy do niego schłodzone mleko skondensowane i całość(...)lody dojdą do odpowiedniej temperatury żeby dać się formować – nie mogą być twarde jak kamień. LODY SERNIKOWE – pełna keksówka wielkości 25/11cm – 1,2l pojemności 300g serka ‘Mój Ulubiony’ 350g mleka skondensowanego słodzonego 500g śmietany kremówki, koniecznie 36% tłuszczu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżeczki skórki startej z cytryny 6-7 ciastek owsianych albo
Karo in the Kitchenwyrzutów sumienia, ze jedzą coś słodkiego:) Do ich przygotowania potrzeba płatków owsianych (ja daję pół na pół z żytnimi, żeby było zdrowiej), ulubionych orzechów, bakalii oraz mleka skondensowanego i miodu. Możecie przygotować batoniki według własnego uznania i dodać takie składniki, jakie lubicie najbardziej lub akurat macie w domowej spiżarce. Batoniki musli stanowią wspaniałą przekąskę, którą(...)puszka skondensowanego słodzonego mleka 100 g miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku. Osobno podgrzej lekko miód. Płatki, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy, migdały, posiekane suszone owoce i wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj. Do mieszanki bakalii wlej mleko skondensowane i miód. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonypodaję przepisu na tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej dowolną masą. Jest ona wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty(...)polewa mirror glaze, efekt będzie najlepszy. Dodam, że krem pod polewą powinien być rozprowadzony bardzo równo, żeby błyszcząca polewa wyglądała jak lustro. 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno posiekanej
Trzeci talerzwody 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Na flan: 7 dużych jajek (L) 500 ml mleka 3,2 % 400 g słodzonego mleka skondensowanego (U mnie gostyńskie) 2 łyżki ekstraktu z wanilii Wykonanie : 1. W pierwszym etapie robimy karmel : Cukier wodę oraz sok z cytryny umieszczamy w garnku. Na tym etapie możemy lekko przemieszać(...)pokojowej.!!! Nie wkładamy do lodówki!!! Karmel nam nie stężeje tylko zamieni się w syrop. 3. W czasie gdy karmel stygnie przygotowujemy bazę (serce) naszego flanu. Jajka, mleko, ekstrakt oraz mleko skondensowane umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy jedynie do połączenia. Nie ubijamy i nie miksujemy za długo. Wystarczy że będziemy mieć aksamitną jednolitą żółciutką masę. Masa ma być
vaniliowoczekoladowatorcie ładnie zastyga. Kwiaty można nanieść na tort obłożony dowolnym kremem. U mnie na kremie jest jeszcze polewa mirror glaze – błyszcząca i słodka polewa na bazie białej czekolady, skondensowanego mleka i żelatyny. Dopiero zapoznaję się z tą techniką, stąd efekt nie jest jeszcze idealny, ale czegoś się już nauczyłam ;) Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Zacznę od „przepisu(...)polewę znalazłam tutaj . Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm: 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno
Trzeci talerzProsty zwyczajny biszkopt w kolorze miłości z puszystą pianką wewnątrz na bazie śmietanki i mleka skondensowanego, tworzy pyszną całość, jest lekkie i efektowne, na zbliżające się walentynki w sam raz. Składniki CIASTO: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru(...)minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać żółtą galaretkę zmiksować, wylać na nasączony ponczem pierwszy blat biszkoptu-robić to sprawnie, aby masa nie stężała za szybko. Przykryć drugim biszkoptem –również nasączyć
Wanilia i KardamonSmaczne, szybkie w przygotowaniu kuleczki z ciasteczek i słodzonego mleka skondensowanego. W dużej mierze o ich smaku decydują użyte ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka korzenne i kakaowe. Alkohol możemy pominąć lub użyć likieru w ulubionym smaku. Kuleczki będą miały wtedy ciekawą nutę smakową. Masę z ciasteczek dzielimy na dwie części, więc do każdej możemy użyć innego alkoholu. Możemy również dodać(...)herbatników kakaowych) 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukru aromat rumowy (niekoniecznie) Dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich alkohol, 4 łyżki wiórków kokosowych i mleko skondensowane, wymieszać. 2. Masę podzielić na dwie równe
Mała Cukierenkaszklanki mleka 3,2% 10 dag kokosu wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem,szczelnie zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4 dni (u mnie wiórki moczyły się 6 dni),codziennie wstrząsamy słoikiem.Gdy minie odpowiedni czas odcedzamy kokos na sitku,dokładnie gniotąc łyżką.Mleko 3,2% zagotowujemy z 10 dag kokosu i gorące odcedzamy(powinna zostać szklanka mleka),studzimy. Spirytus(...)mleka słodzonego,połową mleka niesłodzonego i z przestudzonym mlekiem.Zlewamy do butelki i wkładamy do lodówki by się przegryzło. Tym razem zrobiłam z mleka kokosowego i zwykłego 3,2% pół na pół,likier wyszedł jeszcze bardziej kokosowy,co uwielbiam. Malibu zawsze robię z podwójnej porcji i zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego
Niespełnione zdolności kulinarnektóre łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka 80-100 g cukru laska cynamonu 2 garście orzechów laskowych-posiekanych garść śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki 1 łyżeczka masła Ciasto: Jak na naleśniki podstawowe(...)masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym ogniu razem z laską cynamonu około 20-30 minut. 2. Dodać cukier i masło. orzechy i śliwki i mieszać aż cukier i masło
KreatywnePinynajważniejsze smaczny. Idealny na spotkania w babskim gronie ;) Składniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone(...)szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy 100g wiórek i zalewamy spirytusem - zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 doby. Po upływie 3 dni odsączamy spirytus - (przez drobne sitko, ugniatając łyżką). Mleko gotujemy z pozostałą częścią wiórek, czyli 100g - tak samo odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki wlewamy do miski: odsączony spirytus i mleko oraz mleczka skondensowane - miksujemy
Alutka-Gotujemusiała coś wymyślić. A co szybko można zrobić jak nie piankę? Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie: Mocno schłodzone mleko dzielimy na 3 równe części, 1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody
Malinowe Pocałunkinajbardziej popularne, to beijinhos de coco, brigadeiros, czy proponowane przeze mnie cajuzinho. Przepis podejrzałam na blogu Słodziutkie okazje po brazylijsku (podaję z małą modyfikacją). Składniki: - 400g słodzonego mleka skondensowanego- 1 łyżka masła- 2-3 łyżki(...)kakao- ok. 550g orzechów ziemnych niesolonychDodatkowo:- połówki orzechów do dekoracji- cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu. Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło to na korzyść). Reszta, jak w przepisie. Jeżeli używamy
mojewypiekiinietylkolubicie mocno słodkie i bardzo śmietanowe. składniki: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego wykonanie: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam, kiedy jest sztywna dolewam stopniowo schłodzone mleko skondensowane. Ubijam jeszcze chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Gęstą, puszystą masę przekładam do litrowego pojemnika po lodach, przykrywam i wstawiam do zamrażarki na kilka, kilkanaście godzin. Lodów
babka w formieśmietany • 100 g cukru pudru • 1 puszka mleka kokosowego(400ml) • 7 łyżeczek żelatyny • 400 g śmietany kremówki • 1 śmietan-fix • 100 g wiórków kokosowych Galaretka kakaowa: • 400 g mleka skondensowanego słodzonego • 100 ml mleka • 1,5 łyżeczki kakao w proszku lub kawy rozpuszczalnej • 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Przygotować spód: Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie(...)Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Przygotować galaretkę: Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kakao(lub kawą). Do napęczniałej żelatyny dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać w mikrofali aż żelatyna całkowicie się rozpuści(ok 15 sekund
Swojskie jedzonkosernika marmurkowego, zaś dla lubiących marcepan to niewątpliwa gratka smakowa. Sernik jest bezglutenowy i nie za słodki, bo cukier występuje tylko w postaci mleka skondensowanego i marcepana. Mam jeszcze jeden sernik w zanadrzu i niedługo go przedstawię, a jest to sernik… chałwowy! Składniki: • 1 kg białego sera(...)mielonego • 5 jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 2 łyżki gęstej śmietany • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki kokosu • 200 g gotowego marcepanu • 3 łyżki kakao Wykonanie: • Ser, mleko skondensowane, mąkę i śmietanę przełożyć do miksera i przemieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. • Wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodawać
To co kochamskondensowanego słodkiego (puszka) 200ml mleka 3,2% 400g mielonych orzechów laskowych 6 łyżek kakao 4 łyżki miodu Orzechy mielone wrzucamy do miski (lub robota kuchennego z opcją rozdrabniania) i blendujemy przez 5 minut, aż orzechy wypuszczą olej. Polecam gotowe opakowanie mielonych orzechów laskowych (dostępne po 200g), gdyż przyśpieszają cały proces przygotowywania kremu. Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem, kakao
Gotowanie i blogowanie