Masa II: twaróg chudy 500 gram masło orzechowe 300 gram mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka ) żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl. mleko 3/4 szkl. Wierzch: masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie) mleko 100 ml. kakao ekstra ciemne 2-3 łyżki orzechy ziemne posiekane 2/3 szkl. METODA: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze, robocie lub utłuc(...)pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść. Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód. Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić
Kuchnia Pauletteszdążyłam zrobić zdjęć domowemu baileysowi, tu dałam buteleczkę, tutaj chlapnęliśmy kieliszeczek z M., wpadły Dziewczyny i buteleczki puste. Ale zdecydowanie trzeba je ponownie napełnić. Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 300g kukułek (miałam tylko 200g lub 250g więc dorzuciłam ze 4-5 krówki) 250ml wódeczki Nic prostszego. Do rondelka wlewamy mleczko, dodajemy kukułki i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy
Brzuszki ŁakomczuszkiPianka z mleka skondensowanego i galaretek to świetna propozycja(...)lekki deser. Przepis jest bardzo prosty, jednak samo wykonanie jest trochę czasochłonne. Za to efekt zachwyci na pewno tych najmłodszych :) Składniki: * 3 galaretki, każda innego koloru * 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego * ewentualny cukier puder do posłodzenia mleka * 3 szklanki wrzącej wody Wykonanie: Każdą galaretkę (osobno) rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Mleko w puszce ubić
Zrób to smacznieWiele o tym cieście słyszałam, kilka razy jadłam u kogoś wreszcie przyszła pora na zrobienie u siebie. Składniki: 400 g herbatników, puszka mleka skondensowanego(...)gotowej masy krówkowej, 500-600 ml mleka śmietany kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka cukru pudru, 100 g czekolady. Masa budyniowa: 750 ml mleka, 3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 120 g masła. Przygotowanie: Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej, gotujemy puszkę mleka skondensowanego w zamkniętej puszce przez
Państwo Wojtczuk gotująmiękkiego masła do smarowania [wg mnie za dużo] mleko skondensowane do smarowania [ u mnie zwykłe mleko] Nutella lub podobny krem do nadziewania [ dżem malinowy] Do mleka wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól, resztę cukru wymieszać na jednolitą masę i dodać do mąki. Dodać również wyrośnięte drożdże(...)koło na 12 - 16 części. U podstawy układać nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić do wyrastania pod przykryciem na ok. 20 - 30 minut. Następnie posmarować białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka skondensowanego [ u mnie zwykłe ]. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieoleju DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około(...)foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy
cool and mintyzdecydowałam się je zrobić :) Są super! Polecam!Składniki:1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml musu wiśniowego (zmiksowane owoce)Sposób przygotowania:1. Mleko skondensowane schłodzić 24 godziny przed planowanym przygotowaniem lodów.2. Mleko zmiksować przez 30-40 minut, dodać cukier puder i waniliowy, miksować, a na koniec dodać mus z wiśni.3. Gotową
Kuchnia domowa Anidelikatna pianka. Na spodzie z pokruszonych herbatników. Udekorowana świeżymi owocami. Pyszna delikatność! Smacznego! Składniki: Spód herbatnikowy: 250 g herbatników; 160 g masła; 1 łyżka kakao. Różowa pianka: Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (waga 411 g); 2 łyżki cukru pudru; 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe, każda po 75g). Dodatkowo: 125 g świeżych owoców (u mnie jeżyny). Sposób przygotowania: Herbatniki pokruszyć(...)przygotowaną masę herbatnikową wyłożyć spód trotownicy (o średnicy 26 cm), dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki na około 15 minut. W międzyczasie, do misy (u mnie od miksera) wlać mleko skondensowane niesłodzone i ubić mikserem. Do ubitego mleka dodać cukier puder i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Do ubitego
Gospodyni Miejskaminut. Beza w dotyku powinna być sucha i chrupka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Lody 200 g oczyszczonych czerwonych porzeczek 200 g oczyszczonych czarnych porzeczek 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej(...)łyżki cukru 100 ml mleka pełnotłustego 500 g śmietany 36 % (schłodzonej) Porzeczki przełożyć do małego rondla, zasypać cukrem i chwilę podgrzewać, aż będą lekko pękać i puszczą sok. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masę porzeczkową wymieszać z zimnym mlekiem (zwykłym), odstawić. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę. Cały czas ubijając wlewać po trochu skondensowane mleko. Ubijać jeszcze kilka
Pełny talerzPyszny deser czereśniowy na upalne dni Deser czereśniowy SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka galaretka truskawkowa - 2 opak galaretka agrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Czereśnie(...)opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić, podzielić na 2 części. Do pierwszej części mleka dodać galaretkę agrestową, dobrze zmiksować. Drugą część mleka zmiksować z galaretką truskawkową. Z butelek plastykowych, odciąć spody, przepłukać zimną
Kuchnia Danusiżółtka 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Pomada: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 1 puszka (530 g ) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Góra: 50 g białej czekolady, grubo posiekanej 50 g mlecznej czekolady, grubo posiekanej 50 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej 80 g orzechów(...)stopni i piekłam 10 minut, wyciągnęłam je i pozostawiłam do wystudzenia, ale nie wyłączałam piekarnika! W czasie, w którym ciasto stygło zabrałam się za pomadę, do rozdelka wlałam mleko skondensowane słodzone i podgrzewałam na małym ogniu, kiedy mleko stało się gorące wsypałam posiekaną czekoladę, wlałam ekstrakt z wanilii i mieszałam do czasu rozpuszczenia się czekolady. Kiedy mieszanka stała się
Blondynka Gotujemleka skondensowanego słodzonego (380 g) 50 g czarnej czekolady 2 łyżki mleka 1 garść płatków migdałowych 1 garść rodzynek 2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych Wykonanie: Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Mleko skondensowane słodzone umieścić w garnku z woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około(...)godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę z dwiema łyżkami mleka. Ciasto rozwałkować, umieścić w blaszce do tarty o średnicy 28 cm. (Blaszkę wcześniej posmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu wypełnić środek ciasta masa kajmakową, a następnie rozpuszczoną czekoladą
Wino Francja Kuchniatakiej wersji z całymi wiśniami Tobie również będą smakowały. Składniki: 400 g jogurtu greckiego puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g świeżych wydrylowanych wiśni Przygotowanie: Mleko skondensowane dobrze wymieszaj z jogurtem (do tego użyj miksera). Jak składniki połączysz dodaj wiśnie wraz z sokiem, który się wytworzył. Wiśnie mogą być w całości, a możesz je pokroić
Niezły Młynekorzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa Jeśli używasz mleka skondensowanego, to by powstała z niego masa kajmakowa należy: Włożyć puszkę do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny
Mania Wypiekanianerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Płatki, wiórki kokosowe i orzechy przełożyć do miski i wymieszać. Mleko skondensowane połączyć ze stevią i kakao (jeśli nie będzie chciało się wymieszać odstawić
chili & sugarmigdałami... idealnie pasują do popołudniowej kawy, taka mała słodka przekąska :) Składniki: 70 g płatków migdałowych, 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego. Przygotowanie: Płatki migdałowe mieszamy razem z mlekiem skondensowanym słodzonym. Na blaszce od piekarnika układamy papier do pieczenia i wylewamy naszą masę. Delikatnie rozsmarowujemy nożem tak cienko jak się tylko da. Blachę wkładamy do piekarnika
Aga w kuchni