mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:24/76)

Serduszka pianki z pistacjami i suszonymi truskawkami 172

Składniki: galaretka czerwona x 2 galaretka zielona  mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka do dekoracji: pokruszone pistacje pokruszone suszone truskawki foremka do wycinania ciastek w kształcie serca. Przygotowanie: Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała. Gdy czerwona(...)galaretka w tortownicy jest już gotowa. Następnie Rozpuścić  jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie  wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna być gęsta- ale jeszcze jest w stanie płynnym). Wymieszać mikserem

KreatywnePiny
Likier jajeczny 151

Składniki: 7 żółtek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka żubrówki białej 250 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego Do miski(...)parą wlewamy żółtka – miksujemy na małych obrotach aż jajka zrobią się jaśniejsze. Dodajemy stopniowo cukier nadal miksując na małych obrotach. Wyłączamy mikser. Dodajemy cukier waniliowy, żubrówkę i mleko skondensowane – cały czas mieszamy a składniki dodajemy stopniowo. Zdejmujemy z ognia. Przelewamy do butelki – odstawiamy do wystygnięcia.   Artykuł Likier jajeczny pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Lody waniliowe 376

zamrożenia można się delektować ich aksamitnym waniliowym smakiem. Składniki: 4 żółtka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) 330 ml śmietany 30%  200 ml śmietany 36% 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego(...)laski wanilii Przygotowanie: Śmietanę 30% wlać do rondla , dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ziarenka wyjąć z  przekrojonych wzdłuż lasek wanilii tępą stroną noża. Żółtka utrzeć do białości z mlekiem skondensowanym, pod koniec dodając cienką stróżką gorącą śmietanę z wanilią. U mnie lody mają czarne kropeczki z wanilii, co dodaje im uroku i świadczy o tym, że była użyta

Kuchcik gotuje
Ciasteczka owsiane czekoladowe 193

owsianych - ciasteczka, szybciutko się je robi, nie piecze! dobrze zrobić wieczorem, by przez noc ładnie zastygły. Składniki: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1/2 puszki mleka skondensowanego (niesłodzonego ) 3 szklanki(...)płatków owsianych 3 czubate łyżki masła orzechowego (może być Nutella) 2 łyżki posiekanych  orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych Wykonanie: W rondlu rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao oraz mleko skondensowane. Gotujemy jedną minutę ciągle mieszając. Do miski wsypujemy płatki, posiekane drobno orzechy, dodajemy masło orzechowe, wlewamy rozpuszczoną polewę dokładnie wszystko mieszamy. Łyżką  formujemy nieduże kopczyki na papierze

kgwjanczewo
Tort piankowy, bez pieczenia 313

Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) galaretka czerwona x 2 galaretka zielona  mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka Dekoracja: zielone wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta.  2. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.  Gdy czerwona galaretka(...)tortownicy jest już gotowa rozpuścić  jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały.  3. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie  wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna być gęsta- ale jeszcze jest w stanie płynnym).  4. Wymieszać mikserem

KreatywnePiny
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 185

Składniki : 4 dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 400 ml skondensowanego mleka (np. z puszki) 0,5 litra wódki 45% (2 szklanki) 3 krople olejku waniliowego Sposób wykonania : Banany obrać ze skórki, zmiksować na papkę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodać skondensowane mleko, olejek waniliowy i bananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać

Przepisy i porady kulinarne
Torcik tiramisu z ricotty i czekolady (Torta tiramisù di ricotta e cioccolato) 152

latte condensato. Il tiramisù è arricchito da cioccolato fondente per dare ancora più gusto. Buon appetito! SKŁADNIKI 300 g savoiardi 400 g ricotty 100 g czekolady gorzkiej 100 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany  200 ml kawy 2 żółtka kakao do dekoracji **** INGREDIENTI 300 g di savoiardi 400 g di ricotta 100 g di cioccolato fondente(...)caffè 2 tuorli cacao per decorare PRZYGOTOWANIE Przygotowaną kawę odstawiamy do wystygnięcia. Ricottę odsączamy na sitku.    Przygotowujemy krem: miksujemy 2 żółtka, dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy stopniowo dodając ricottę. Masa powinna być dobrze zmiksowana. Miksujemy śmietanę, po czym dodajemy ją do kremu z ricotty. Wszystko

La grande e la piccola cuoca
Piankowy torcik z truskawkami (na zimno) 183

masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 24 cm) i wstawiłam do lodówki. Z trzech szklanek mleka odlałam 1 szklankę, a resztę zagotowałam z cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby(...)zastygłej masie budyniowej. Na truskawki delikatnie wylałam tężejącą galaretkę. Wstawiłam do lodówki, żeby galara teka zastygła. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Mleko skondensowane zmiksowałam na dużych obrotach miksera, żeby powstał kremowy mus. Wlałam do niego tężejącą (ale płynną) galaretkę. Jeszcze raz zmiksowałam do połączenia się składników. Jeśli galaretka na truskawkach już zastygła

Kuchnia u Krysi
Torcik galaretkowy 178

Składniki: 2 galaretki o smaku wiśniowym 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku cytrynowym 2 galaretki o smaku owoców leśnych  200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Galaretkę wiśniową rozpuszczamy(...)wody, wlewamy do naczynia w którym galaretka będzie tężała.  Zostawiamy w lodówce do stężenia. Drugą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml wody, następnie dolewamy 50 ml mleka skondensowanego. Mieszamy i studzimy. Ostudzoną, ale nie stężałą lejemy na całkowicie stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę

Moja Galeria Smaku
Lody jeżynowo jogurtowe 169

Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego 1 szklanka jogurtu greckiego(...)szklanka śmietany 30 % 35 dkg jeżyn Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki  musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną

wesoła kuchnia
Domowe lody cafe latte 204

cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki(...)łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę

Kulinarne przygody Gatity
Lody kawowe – domowe lody bez maszynki 207

zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Jeśli tak, kończymy ubijanie. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy kawę z mlekiem skondensowanym, całość dokładnie mieszamy i przelewamy(...)pojemnika. Z wierzchu robimy esy-floresy karmelem lub syropem kawowym, posypujemy lekko kawą, opakowanie zamykamy a lody zamrażamy minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. SKŁADNIKI 250ml śmietany 36% ½ puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 czubate łyżeczki dobrej, mocnej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka dobrej, aromatycznej kawy drobno mielonej opcjonalnie: kawa, karmel i płatki czekoladowe do dekoracji

Karo in the Kitchen
Domowy likier kawowy 301

domowy Likier kawowy Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml skondensowanego mleka słodzonego 200 ml wódki 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. następnie mieszamy z mlekiem skondensowanym i wódką. Przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemnie i chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Snikers z pekanami 211

Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową. Dodatkowo: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki(...)posypania wierzchu  Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne - 1/3 masy na żółtkach - drobno pokrojone orzechy

Apetyczna babeczka
Kakaowe ciasto na mleku skondensowanym 140

Mleko skondensowane jest pyszne i bardzo uniwersalne. Pokombinowałam i wymyśliłam kilka fajnych pomysłów z jego wykorzystaniem. Dziś pora na pierwszy z nich! Ciasto z jego dodatkiem jest wilgotne, lekko słodkawe i przepyszne. Najbardziej smakowało oczywiście Malwince, największej miłośniczce klasycznych ciast ucieranych(...)wiele cech, po Babci Asi, mojej Mamie). Można upiec je również w foremkach babeczkowych, wtedy otrzymamy małe muffinki, idealne do dziecięcej rączki :) Składniki: (na standardową keksówkę) 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego 300g mąki pszennej 150g cukru 3 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g miękkiego masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego sól cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło

Cakes By Kejt