mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:5/76)

Kostka kawosza 21663

odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się(...)Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem Tagged: jogurt naturalny , kawa , kremówka , mleko skondensowane , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Lody waniliowe 164

żółtka 400 g kremówki wlać do garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Przełożyć do garnuszka i wrzucić rozciętą laskę wanilii. Zagotować. Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym i ciągle ubijając wlewać cienkim strumykiem zagotowaną śmietankę. Przed dodaniem do żółtek usunęłam laskę wanilii. Płyn przecedziłam przez sitko, aby pozbyć się resztek z laski wanilii i ewentualnych(...)zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania. Po paru godzinach lody będą gotowe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , mleko skondensowane , wanilia

https:KKuchniaMniam
TORT PRAGA 164

jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 35 g masła roztopionego i wystudzonego 1 łyżeczka proszku dopieczenia Krem: 2 żółtka 20 ml wody 130 g mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 10 g kakao Polewa czekolada Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić na sztywno, dodać masę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze  180 C  przez około 25 minut. Krem:  Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie przestudzić. Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao

RAROSSA
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 209

temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)  1 szklanka cukru  0,75 szklanki letniego mleka  1,5 szklanki mąki pszennej  0,5 szklanki ciemnego kakao  2 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA PRALINY:  1 puszka słodzonego mleka skondensowanego  50 g masła  4 łyżeczki ciemnego kakao  1 opakowanie mrożonych truskawek czekoladowa(...)sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.  Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut .  PRALINY: Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około 10-15 minut , aż masa mocno zgęstnieje

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta czekoladowa z malinami 478

jednolitą masę. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić nad małym płomieniem. Połączyć z czekoladą i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty. Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego(...)Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , herbatniki , kremówka , maliny , mleko skondensowane

https:KKuchniaMniam
Lody śmietankowe z dwóch składników– bez maszyny, bez jajek, bez gotowania 290

wierzchołków, nie na całkiem sztywno. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zamrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc.   Lody śmietankowe to baza, która z powodzeniem można modyfikować(...)obiecuję Wam, że nie kupicie więcej lodów z Haagen Dazs gdy nauczycie się sami robić ten pyszny deser w nieskończonej kombinacji smaków i dodatków. SKŁADNIKI 400ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego 500ml śmietany 36% tłuszczu, schłodzonej

Karo in the Kitchen
Sernik czekoladowy ze śliwkami 2566

niego suszone śliwki… bo czekolada i śliwki to duet idealny Ponieważ to wersja świąteczna to namoczyłam je w rumie… i jeszcze coś mnie podkusiło, żeby dodać mleko skondensowane…:)I to był dobry pomysł. Sernik czekoladowy wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)! Zapraszam na świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami, możecie też podejrzeć inne(...)się lekko podgrzeją. Jeszcze ciepłe dobrze zmiksować. Przestudzić.3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze zmiksowanymi śliwkami.4. Do miski włożyć zmiksowane śliwki z czekoladą, serek kremowy, mleko skondensowane, jajka, śmietanę mąkę ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny

UgotujmyTo.pl
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 135

masa rabarbarowa: 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 9 truskawek Mąki przesiać, wymieszać. Białka(...)Wstawić do lodówki na 30-60 minut, aż zastygnie. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok z cytryny podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Serek utrzeć z mlekiem skondensowanym i miodem na gładką masę. Dodać całkowicie ostudzoną żelatynę, zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, łyżką delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na warstwę rabarbaru, wygładzić wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenny sernik z mascarpone 303

średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 500 g serka mascarpone 150 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 150 g borówek amerykańskich 85 g malin 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo(...)pieczeniem gęsto nakłuć widelcem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut. Wystudzić. Z pozostałego ciasta wykroić paski o szerokości 5 cm, wyłożyć nimi brzegi tortownicy, formując krawędź. Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników. Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Likier kawowy a'la Baileys 354

Taki delikatny. Taki.... W jego aromacie można zatracić się bez reszty, ale uwaga! szybko znika! Likier kawowy drugi kieliszek od prawej Likier kawowy 250ml mleka skondensowanego słodzonego 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250ml wódki pół filiżanki mocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii(...)Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna) lub przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce. Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony. *jeżeli używamy laski wanilii należy podgrzać ją mleku skondensowanym, gotować przez chwilę, po przestudzeniu wyjąć, a mleko połączyć z pozostałymi składnikami

Zapiski Młodej Żony
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 210

skondensowanego mleka 1 puszka niesłodzonego zagęszczonego mleka 6 łyżek suszonego kwiatu hibiskusa (zmielonego na puder) 1 duże mango (pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm) małe listki świeżej mięty Zebrać razem wszystkie składniki. Rozgrzeć piekarnik do temperatury 175 stopni. Połączyć żółtka z 3/4 porcji cukru i miksować na wysokich obrotach, aż staną się jasnożółte; dodać mleko, wanilię(...)całą porcją niesłodzonego mleka zagęszczonego; gęsto ponakłuwać powierzchnię wystygniętego ciasta widelcem i powoli nasączać mieszanką mleka (dodatkowo można nakłuwać w międzyczasie polewania, wtedy ciasto absorbuje więcej wilgoci) ; odstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć ciasto z lodówki i ponownie ponakłuwać widelcem; nożem do masła delikatnie rozsparować na nim pozostałą 1/2 porcji słodzonego mleka skondensowanego (tak jak lukier). Używając małego

Jem więc Jestem
Malibu - likier kokosowy 404

kokosowy, polecam :) Wiórki kokosowe można ponownie wykorzystać, ja zrobiłam z nich rafaello . Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórków kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone. Przygotowanie:      Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień mieszamy wiórki(...)alkoholem. Po 5 dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Malibu przelewamy do karafki. Wyciśnięte wiórki kokosowe można użyć do ciast, ciasteczek, pralinek lub deserów

Aga w kuchni
Czekoladowe malibu 141

dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:       Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień(...)możemy przemieszać. Po 5 dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Na koniec dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Malibu przelewamy do karafki

Aga w kuchni
Letni przekładaniec 127

które w swoim smaku przypomina mus piankowy. Do jego przygotowania potrzebujemy skondensowane mleko i kilka galaretek. Najlepiej użyć 3 różnych kolorów, aby ciasto ładnie się prezentowało. Jeżeli lubicie ciasta z owocami, to na samym wierzchu można ułożyć plasterki brzoskwiń.  Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki, np. agrestowa, brzoskwiniowa i niebieska (wieloowocowa) kilka kostek białej czekolady(...)Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić.  Mleko skondensowane mocno schłodzić.  Schłodzone mleko ubić za pomocą miksera (zwiększy swoją objętość około 2-3 razy). Ubite mleko nie będzie sztywne, jedynie powstanie puszysta pianka. Przygotowaną piankę podzielić na 3 równe części. Do każdej wlać 1 galaretkę (najlepiej każdą galaretkę powoli wlewać, cały czas ubijając

Ugotować